Craiovean condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu ţigări

0
384

Un craiovean, reţinut pe 24 de ore în noiembrie 2014 după ce a fost prins în trafic cu aproape 2000 de pachete de ţigări netimbrate în maşină, a fost găsit vinovat de infracţiuni la regimul vamal. Magistraţii Judecătoriei Craiova l-au condamnat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi i-au confiscat maşina cu care transporta ţigările de contrabandă. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 22 noiembrie 2014, seara, puţin după ora 21.00, un echipaj de poliţişti de la Biroul Rutier Craiova a oprit în trafic, pe Calea Bucureşti din Craiova, o autoutilitară marca Peugeot Boxer, la volanul cărei a fost identificat Marius Bogdan Gue, de 30 de ani, din municipiu. După legitimarea şoferului, la controlul făcut în interiorul autoutilitarei, în compartimentul de marfǎ, poliţiştii au găsit 1.990 pachete ţigǎri marca Marble, care nu aveau aplicat timbru de marcaj fiscal românesc. Poliţiştii de la Rutieră şi-au anunţat colegii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care au preluat cercetările, pe numele craioveanului întocmindu-se dosar penal pentru sǎvârşirea infracţiunii de contrabandǎ cu ţigări. În aceeaşi seară, în baza probatoriului administrat în cauză de poliţiştii craioveni, bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Dolj pe bazǎ de ordonanţǎ de reţinere pentru 24 de ore emisă de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. După ce a petrecut noaptea în spatele gratiilor, bărbatul a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivǎ, însă Judecătoria Craiova a dispus punerea în libertate a lui Gue. Cercetările au fost continuate de poliţişti şi procurori, autoutilitara şi cele 1990 pachete de ţigǎri fiind indisponibilizate şi predate Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova.

Pe 17 decembrie 2015 s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care Marius Bogdan Gue a fost trimis în judecată pentru infracţiuni la regimul vamal, mai exact deţinerea în afara antrepozitului fiscal produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limitele prevăzute de lege, cunoscând că acestea provin din contrabandă (art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006). Bărbatul a recunoscut totul în faţa judecătorilor şi a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că joi, 7 aprilie a.c., a fost pronunţată sentinţa în dosar. Inculpatul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii, şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii: „condamnă pe inculpatul Gue Marius Bogdan la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. (…) Obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul Regiei Autonome de Transport Craiova sau SC Salubritate Craiova SRL, pe o durată de 90 zile”, se arată în sentinţa Judecătoriei Craiova. În plus, judecătorii au dispus confiscarea maşinii cu care transporta ţigările şi l-au obligat la plata sumei de 1.200 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.