Cancelarul german Olaf Scholz se află vineri în Paris în prima vizită oficială în străinătate

0
395

Noul cancelar german Olaf Scholz se va întâlni, astăzi, cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Ocazie pentru cei doi lideri de a aborda viitorul relaţiei franco-germane dar şi provocările europene. Predecesorii săi au făcut o tradiţie din acest lucru: Franţa este prima ţară vizitată după preluarea cancelariei.

Noul cancelar german îşi doreşte un parteneriat franco-german puternic, a spus-o încă din momentul în care a preluat funcţia.

Germania lui Olaf Scholz, dar şi Franţa lui Emmanuel Macron îşi doresc o marjă de manevră mai mare pentru Uniunea Europeană în special pe scena internaţională, scrie presa franceză.

Paris şi Berlin trebuie să găsească soluţia în acest sens. Cei doi parteneri sunt favorabili unei reforme a procesului decizional de la Bruxelles. Dar, este nevoie de o bună doză de compromis între Paris şi Berlin căci divergenţele sunt numeroase.

Prietenia dintre Germania şi Franţa este baza reuşitei cooperării din cadrul Uniunii Europene, în ansamblul ei, iar această primă călătorie, în calitate de cancelar, are o mare importanţă emoţională, declara Olaf Scholz.

El şi-a afirmat dorinţa de a avea “o Europă suverană”. Franţa va prelua şefia Uniunii Europene la 1 ianuarie 2022.

Autorităţile franceze speră să poată lucra cât mai repede cu noul guvern german.

Preşedintele Emmanuel Macron se va regăsi acum în faţa unui partener care se defineşte drept «sobru, pragmatic şi determinat».â

În timpul celor 16 ani de mandat, Angela Merkel a avut ca parteneri de dialog 4 preşedinţi francezi. Ïntre crize şi reproşuri, tandemul franco-german a avansat, a stagnat, dar a găsit mereu punctul de înţelegere.

După cei 16 ani sobri ai Angelei Merkel, acum, Olaf Scholz spune că vrea să acţioneze fără să facă spectacol.