Emmanuel Macron vrea o reformă a spaţiului Schengen

0
457

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a prezentat joi seara, la Palatul Elysée, priorităţile preşedinţiei franceze a UE. O preşedinţie rotativă care începe la întâi ianuarie 2022. Unul din obiectivele prioritare afişate de liderul de la Paris este construirea unei „Europe puternice şi suverane”. Pentru a proteja mai bine frontierele europene, Macron îşi propune să reformeze acordurile de liberă circulaţie de la Schengen, dar vrea şi o modificare a regulilor bugetare fixate de tratatul de la Maastricht.

Cu trei săptămâni înainte de debutul preşedinţiei franceze a Uniunii europene, Emmanuel Macron a vrut să prezinte în faţa presei, reunite în salonul de onoare al Palatului Elysée, marile priorităţi şi ambiţiile europene ale Franţei începând cu întâi ianuarie.

După o scurtă introducere în care a reamintit contextul în care va avea loc această preşedinţie – criză sanitară, criză a migranţiilor „manipulată de anumite ţări” – aluzie la Marea Britanie – „tensiuni în vecinătatea Europei” – aluzie la Belarus – Emmanuel Macron a ţinut să-i dea cuvântul lui Clément Beaune.

Secretarul de stat francez însărcinat cu afacerile europene a venit la tribuna din salonul de onoare al Palatului Elysée pentru a dezvălui emblema preşedinţiei franceze a UE – un U şi un E colorate în tricolorul francez albastru, alb, roşu dar şi cu steluţe europene, totul străpuns de o săgeată. Tot Clément Beaune a prezentat şi deviza, sloganul preşedinţiei franceze a UE, şi anume „Relansare, Forţă, Apartenenţă” ca şi noua monedă de 2 euro, lansată cu ocazia acestei preşedinţii.