Revista „Historica” – 10 ani de cercetare şi publicistică

0
687

Profesori universitari, academicieni, cercetători, dar şi studenţi au fost prezenţi ieri, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, la lansarea de al XIV-lea număr al revistei de cultură istorică şi pedagogică „Historica”, apărută  la editura Arves, sub egida Filialei Dolj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Publicaţia în cuprinsul căreia se găsesc articole de istorie locală, istoria românilor, istorie universală, dar şi didactică este tipărită sub genericul celor 10 ani de la prima apariţie – 9 decembrie 2001.  Cu acest prilej a fost editată şi o antologie de studii şi articole apărute până acum în paginile revistei „Historica”, la care şi-au adus contribuţia nume sonore ale istoriografiei româneşti printre care se află academicianul dr. Gheorghe Buzatu, acad. Ştefan Ştefănescu, prof.univ. Vladimir Osiac, prof.dr. Tudor Nedelcea, prof.univ.dr Sorin Damean, dar şi cadre didactice din mediul preuniversitar. S-a demonstrat astfel, că în tot acest timp a devenit o publicaţie de rezonanţă, atât la nivel local, cât şi naţional.

A obţinut trei distincţii

Cei 10 ani de activitate a adunat întreaga echipă redacţională care a creionat proiectele de viitor, sub coordonarea membrului fondator prof. Georgică Bercea Florea care a moderat întâlnirea. «10 ani reprezintă un moment solemn, dar şi un element de rezistenţă pentru istoriografie. De obicei, revistele de istorie apar şi dispar imediat, dar „Historica” a reuşit să-şi păstreze cititorii. Dovada că revista s-a bucurat de prestigiu sunt şi premiile obţinute în 2002, 2005 şi 2010 din partea Societăţii de Ştiinţe Istorice: est vorba de premiul „Gheorghe Brătianu”, premiul „Nicolae Iorga” şi premiul „Aurelian Iordănescu”  Şi sperăm ca şi în anul 2012, când vom prezenta Biroului Executiv şi acest număr omagial să mai reuşim să mai obţinem încă o distincţie», a precizat prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean în cadrul catedrei de Istorie a Universităţii din Craiova.

„Istoria propulsează în chip definitiv o naţiune”

Prezent la festivitate a fost şi academicianul prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu, care şi-a adus contribuţia în paginile revistei cu articole despre cel de Al Doilea Război Mondial, dar şi despre generalul Antonescu, a apreciat că publicaţia a adus plus valoare şcolii de Istorie din Craiova.„Şcoala de Istorie de la Craiova a înregistrat progrese deosebite în ultimii 10-15 ani. Şi am în vedere nu faptul că sunt coleg cu multe cadre didactice, ci rezultatele. În domeniul istoriografic rezultatele se măsoară în cărţi şi reviste, contribuţii solide în ceea ce priveşte problemele naţionale. S-a îmbinat, astfel, cu succes istoria cu cercetare conform cerinţelor actuale. După 10 ani de apariţii nimic nu vă mai împiedică să continuaţi activitatea. Şi trebuie continuată pentru că istoria propulsează în chip definitiv o naţiune”, a precizat prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu.

Pentru următorul viitor, echipa redacţională are în proiect să înceapă colaborarea şi cu cadre didactice din alte judeţe. „Paginile acestei reviste sunt deschise tuturor care iubesc istoria şi sunt mânaţi de dorinţa de a afla ceva nou. Ne dorim ca pe viitor să atragem şi profesori din alte judeţe, astfel încât Craiova să devină pivotul central al cercetării istorice ”, a dezvăluit conf.univ.dr. Constanţiu Dinulescu, preşedintele filialei Dolj a Filialei Dolj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.

Întâlnirea s-a finalizat cu urări la ceas aniversar şi în prag de sărbătoare făcute de un grup de elevi de la Grupul Şcolar Malu Mare.