Peste 6.500 de doljeni, vaccinaţi împotriva gripei – Dozele de vaccin au fost epuizate în doar o lună

0
55

La aproape o lună după ce în judeţul Dolj a demarat campania de vaccinare antigripală, dozele de vaccin s-au terminat deja. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spun însă că în cel mai scurt timp o nouă tranşă va ajunge de la Ministerul Sănătăţii. Autorităţile sanitare doljene au achiziţionat într-o primă fază 6.500 de doze care au fost distribuite către mai multe instituţii de ocrotire socială, unităţi sanitare, dar şi către cabinetele medicilor de familie.

Până în primăvara anului viitor, cel puţin 50.000 de doljeni ar trebui să fie vaccinaţi împotriva gripei. Deocamdată au fost imunizate 6.500 de persoane, restul de doze necesare fiind aşteptate să sosească de la Ministerul Sănătăţii. La fel ca în anii trecuţi, însă nu toţi doljenii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei. Deşi, reprezentanţii DSP Dolj au catagrafiat 100.000 de persoane care se încadrau în grupurile de risc, numai jumătate dintre aceştia beneficiază acum de vaccinare gratuită.

Doar anumite categorii, cu risc mai ridicat de îmbolnăvire beneficiază de o astfel de facilitate. Este vorba, în principiu, de persoane aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, pulmonare, cardiovasculare, boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. De gratuitate beneficiază, de asemenea, cadrele medicale şi personalul auxiliar din unităţile sanitare, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Acestea trebuie să ia legătura cu medicii de familie sau cu cele din cadrul unităţilor sanitare pentru a fi planificaţi pentru vaccinare. Campania gratuită de vaccinare împotriva virusurilor gripale se desfăşoară atât prin intermediul cabinetelor medicilor de familie cât şi în unităţile sanitare cu paturi. Cei care nu se încadrează în acest categorii de risc pot beneficia de vaccinul antigripal, contra cost, achiziţionându-l din farmacii.

În Dolj nu au fost confirmate cazuri de gripă

Între timp, în judeţul Dolj nu s-au semnalat pacienţi cu gripă. Un singur caz a fost suspect în ultima săptămână, însă, acesta nu a fost confirmat, rezultatul probei investigate la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti fiind negativ pentru virusurile gripale. În schimb, potrivit medicilor a crescut numărul celor afectaţi de viroze. „S-au înregistrat 1.233 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 572 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă din această săptămână este uşor crescut faţă de săptămâna anterioară. S-au imunizat cu vaccin gripal 180 persoane din grupele la risc. Campania de vaccinare continuă, până în acest moment fiind imunizate 6.546 de persoane”, a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Medicii recomandă respectarea regulilor de igienă

În schimb, în alte judeţe ale ţării circulaţia virusurilor gripale este deja o chestiune de actualitate. Conform datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, au fost identificate primele două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal. Este vorba de două tinere, însărcinate, care, în prezent, se află în tratament antiviral, starea de sănătate a acestora fiind una bună.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii recomandă populaţiei ca, în perioadele cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,  folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.