Andrada Maria – o viaţă condamnată la suferinţă, înainte de a începe

0
282

Să ai un copil pentru care fiecare zi trăită înseamnă încă o luptă câştigată cu viaţa nu-i deloc uşor. Mai greu e atunci când nu poate să-ţi spună ce îl doare sau dacă îi este foame, nu se poate bucura de bradul de Crăciun sau de primii fulgi de nea, şi nici un medic nu îţi spune un diagnostic clar, atunci nu ştii în ce parte să o mai apuci. Sute de nopţi nedormite, lacrimi adunate în pernă şi rugăciuni pentru viaţa fetiţei lor, cam aşa s-ar rezuma în câteva cuvinte viaţa din ultimul an a Alinei şi a lui Ştefan Schich, de când a venit pe lume Andrada, un copil dorit, “o încununare a unei iubiri care durează de mai bine de 13 ani”, după cum mărturisesc părinţii săi. Zeci de medici au văzut fetiţa şi fiecare a pus câte un diagnostic, unul mai dur ca altul. Mai grav este că nici un tratament nu a avut efect până acum, fetiţa face spasme din ce în ce mai grave, doarme doar câteva ore pe noapte, iar părinţii săi nu ştiu unde să mai întrebe şi încotro să meargă. Nici situaţia financiară nu-i ajută prea mult, suma adunată până din donaţii fiind cu mult mai mică decât ar avea nevoie fetiţa doar pentru investigaţii la o clinică din Germania.

Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de fericire desăvârşit s-a destrămat înainte de a începe, înainte ca Alina să îşi strângă în braţe îngeraşul mult dorit. Poate că durerea nu ar fi fost atât de mare dacă în cele nouă luni de sarcină lucrurile nu ar fi decurs cum trebuie. Cei doi părinţi au avut încredere în medici şi au greşit… Speranţele celor doi s-au ruinat în doar câteva momente, atunci când fetiţa a venit pe lume asfixiată, fără să mişte, fără să scoată un sunet, fără să respire. Atunci a început adevărata luptă cu viaţa, care nu a încetat nici acum, când Andrada a împlinit un an şi două luni.

Alina Schich, mama Andradei: «Noi facem tot ce ne stă în putinţă pentru Andrada, facem tot ce putem să-i oferim o viaţă cât mai normală. Ea este cea care ne dă puterea să mergem mai departe. Dar pentru a-i oferi o viaţă mai bună avem nevoie de ajutorul vostru, al oamenilor cu suflet, cărora le pasă. Ne este greu că am ajuns în situaţia de a cere ajutor financiar, dar nu avem de ales. Acum depindem de voi toţi. Orice ajutor e binevenit, iar cei care nu au nici o posibilitate să facă măcar o rugăciune pentru un suflet atât de pur, pentru o viaţă condamnată la suferinţă, înainte de a începe».

Analizele arătau că fetiţa o să fie perfect sănătoasă

Diagnosticată cu paralizie cerebrală, Andrada Maria îşi învinge zilnic destinul şi dă peste cap toate părerile cinice ale unor medici care nu au vrut să le mai dea părinţilor nici o speranţă. Ei ştiu că viaţa micuţei lor atârnă doar de un fir subţire de aţă dar nu s-au gândit nici o clipă să renunţe, şi-au propus să lupte “până când va vrea Dumnezeu”. “Eram doi oameni simpli, fericiţi, liniştiţi şi cu o dorinţă arzătoare a unui copil. Aşa începe povestea tristă a vieţii noastre, aşa începe acest coşmar, parcă, fără de sfârşit. Am avut o sarcină uşoara, nelipsită de simptomele normale ale femeii însărcinate, însă totul trecea atât de repede numai la gândul că încet, dar sigur, urma să vină pe lume o fiinţă atât de pură, atât de nevinovată şi atât de iubită, fetiţa noastră Andrada Maria. Nerăbdătoare să vină în această lume crudă, fetiţa mea s-a născut asfixiată, fără să mişte, fără să scoată un sunet, fără să mă vadă, fără să ştie ce i se întâmplă. Atunci, pentru mine s-a oprit timpul, fericirea s-a transformat, într-o clipă, în coşmar”, îşi aminteşte Alina Schich, mama fetiţei.

“Era ca o păpuşă cu suflet într-o cutie de sticlă”

Hipoxia suferită la naştere I-a schimbat destinul micuţei Andrada. La doar câteva ore după ce a venit pe lume a fost văzută de tatăl său, Ştefan, care a fost asigurat de medici că totul este în regulă, dar erau doar vorbe menite să-l liniştească. “Ni s-a spus că o să fie bine şi noi am crezut. Când am văzut-o prima dată, a doua zi după naştere, era la Terapie Intensivă, în incubator. Atunci mi s-a spus că a făcut convulsii în primele 12 ore de viaţă. Era ca o păpuşă cu suflet într-o cutie de sticlă. În primele trei săptămâni am alăptat-o cu seringa, fără să o ating, la Terapie Intensivă”, povesteşte Alina. Pentru o clipă, într-o zi lungă de chin, fetiţa a deschis ochişorii, dar i-a închis din nou, iar în următoarele nouă zile nu a dat nici un semn de viaţă. Părinţii au decis să o creştineze. Au chemat un preot şi au creştinat copilul în spital. Cu toate că bebeluşul a fost scos de la Terapie Intensivă, starea acestuia nu se îmbunătăţea. Pe 3 noiembrie 2010, mămica şi Andrada au fost externate din spital. Ajunşi acasă cu copilul, părinţii au început să caute specialişti care să le spună ce are copilul lor şi de un an de zile nu au încetat să caute în toate părţile. În urma unui RMN, Alina şi Ştefan Schich au aflat diagnosticul fetiţei lor: Encefalomalacie multichistică, encefalopatie sechelară severă, retard psiho-motor-sever, epilepsie simptomatică, pe scurt, paralizie cerebrală. “Le-am spus medicilor că vrem să ştim adevărul şi a fost cumplit, a fost atât de crud, a fost o durere cum nu credeam că există. Ne-au spus că fetiţa are leziuni cerebrale majore, ne-au spus că e posibil să nu meargă niciodată, să nu vorbească. Ne-au spus să facem alt copil, deoarece acesta e pierdut, e irecuperabil», mai spune mămica Andradei.

Are nevoie de bani pentru investigaţii în străinătate

Acum, la un an şi două luni, micuţa face spasme infantile, pentru care este necesar un tratament special. Andrada Maria nu îşi recunoaşte părinţii, nu stă în funduleţ, nu îşi poate ţine capul decât două-trei secunde, nu deschide gura pentru a mânca fiind hrănită în continuare cu biberonul, iar nopţile în care nu doarme au devenit o obişnuinţă. Pentru a nu i se atrofia muchii, fetiţa face kinetoterapie, însă asta nu o ajută foarte mult. Până în acest moment nici un medic nu a spus ce tratament trebuie să urmeze Andrada, sau dacă trebuie să facă o operaţie, nimeni nu are curaj, nimeni nu ştie. În vară, ar fi trebuit să ajungă la o clinică din Ucraina, unde să îi fie făcute toate investigaţiile medicale, însă plecarea a fost anulată din cauza banilor pe care părinţii ei nu au reuşit să-i strângă. Nu au de unde, nu ştiu la cine să mai apeleze, iar lucrul acesta îi macină şi mai rău. După alte căutări, Alina a reuşit să ia legătura cu specialiştii unei clinici din Germania, însă pentru patru săptămâni de investigaţii, e nevoie de peste 21.000 de euro. Poate acolo ar fi singura speranţă a Andradei, dar mama ei nu mai are curaj să spere, se gândeşte cu disperare că va fi nevoită să anuleze şi această plecare din cauza banilor.

“Am găsit o clinică în Germania, am trimis şi toate documentele acolo şi am primit un răspuns, ne-au spus că pentru patru săptămâni de investigaţii avem nevoie de 21.000 de euro. Deocamdată nici nu putem măcar visa la faptul că vom ajunge acolo. Până acum am strâns foarte puţini bani, şi nimeni nu ne poate spune dacă se va putea face vreo operaţie. O să luptăm pentru viaţa fetiţei noastre, asta ne-a mai rămas”, a mărturisit Alina Schich.

 

Andrada

Costurile tratamentelor sunt imense, iar pe lângă acestea părinţii micuţei trebuie să investească sume foarte mari pentru a merge în Bucureşti la diferite unităţi medicale. Statul sprijină această familie cu 91 de lei, deoarece fetiţa are un grad de încadrare cu handicap grav.

 

Alpha Bank Romania SA

CONT LEI RO67BUCU1451031928149RON

CONT EURO RO60BUCU1451031928150EUR

COD SWIFT Alpha Bank: BUCUROBU

Titular cont: Schich Alina Steliana

Pentru orice informaţie, părinţii Andradei pot fi contactaţi la numerele de telefon: 0740.82.54.53 sau 0746.68.38.51, Alina şi Ştefan.