Peste o sută de medici doljeni oferă consultaţii stomatologice gratuite

0
363

Nu mai puţin de 127 de medici dentişti doljeni oferă, până în luna decembrie, consultaţii gratuite în cadrul campaniei „Zâmbeşte România”. Persoanele interesate îşi pot face o programare intrând pe website-ul www.zambesteromania.ro, în secţiunea „Consultaţii stomatologice gratuite”, alegând judeţul şi oraşul. Li se vor afişa datele de contact ale cabinetului şi un indicator care arată dacă respectivul cabinet oferă şi detartraje gratuite, iar programarea se face simplu, printr-un telefon direct la cabinet.

 Peste 1.500 de medici dentişti din 41 de judeţe s-au alăturat încă din luna martie campaniei de educare cu privire la igiena orală „Zâmbeşte România”.  Aceştia oferă consultaţii gratuite în cabinetele lor şi, în unele cazuri, detartraje gratuite. Programul acoperă deja 41 de judeţe, cu 10 mai mult faţă de campania de anul trecut, iar numărul medicilor va mai creşte până în decembrie, când se finalizează campania. Anul acesta s-au înregistrat noi recorduri privind numărul de medici dentişti înscrişi. Într-un clasament cu un număr mai mare de judeţe, Bucureşti este  lider naţional cu 287 medici înscrişi. Pe locul doi se află judeţul Cluj, cu 217 medici înscrişi, apoi Dolj, cu 127 medici. În top 5 au intrat şi judeţele Bihor, cu 110 medici şi Braşov cu 101 medici.

În clasamentul judeţelor în care se poate beneficia de detartraje gratuite liderul este Bihor, unde nu mai puţin de 72 medici dentişti oferă acest serviciu gratuit, urmat de Bucureşti, cu 64 medici şi Dolj, cu 54 medici.

80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare

În urma unor astfel de vizite, medicii dentişti pot semnala care sunt urgenţele şi priorităţile în tratamentul dentar, pot explica tehnica de periaj corectă, pot sfătui orice persoană în alegerea periuţei şi pastei de dinţi potrivite. De asemenea, medicii dentişti pot face recomandări în privinţa alimentaţiei pentru menţinerea unei danturi sănătoase. Medicii care doresc să intre în acest program se pot înscrie direct pe website în aceeaşi secţiune.

Studii anterioare „Zâmbeşte România” arătau că în 2012, spre exemplu, peste 80 la sută dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile .

Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic, aşa cum este aranjarea părului său machiajul înainte de a ieşi din casă, decât unul pentru propria sănătate. Astfel, peste 45% din respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de două ori pe zi, deşi un procent de 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţă şi seară.

De ce este important controlul stomatologic

În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate. Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Studiul realizat în 2013 în şcolile din ţară în cadrul campaniei „Zâmbeşte România” anunţă că 38 la sută din copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa bacteriană favorizează apariţia cariilor şi problemelor gingivale şi indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenţia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operaţiune de curăţare a dintelui la bază, şi de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentişti în oferta lor gratuită.

Cea mai bună reţetă pentru dinţi sănătoşi este o dietă echilibrată şi sănătoasă. Este importantă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, dar este de evitat expunerea îndelungată a dinţilor la substanţele acide pentru a preveni eroziunea acidă. Consumul de alcool şi fumatul pot cauza probleme grave de sănătate orală.