Cîmpeanu: În anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de violență în școli

0
399

În anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de violență în școli sub toate formele ei, număr în scădere raportat la anul școlar anterior, a precizat, ieri, la sediul UNICEF, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu prilejul lansării Campaniei “Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!”. Dintre aceste cazuri, 3.397 au fost asociate violenței verbale.

“Luând în considerare cele 19.000 de școli din România, putem spune că am avut, din păcate, câte un caz în medie la nivelul fiecărei școli. 41% din acestea au fost violențe elev-elev verbale. Este îmbucurător faptul că în prima perioadă a acestui an se remarcă o scădere semnificativă a cazurilor de violență în școli”, a arătat ministrul. Potrivit acestuia, una dintre măsurile care pot reduce actele de violență în școală este și cea a instalării camerelor video de supraveghere. “Monitorizarea video a activităților din fiecare școală este un proces în curs de generalizare, urmând a se încheia curând la nivelul tuturor școlilor. Peste 80% dintre școlile din România au camere video. Trebuie însă să fie conștienți managerii acestor școli că trebuie să urmărească aceste înregistrări și colegii dascăli, de importanța acestui fenomen”, a subliniat Cîmpeanu.

Posibilitățile de intervenție ale ministerului sunt limitate atunci când profesorii manifestă violență asupra elevilor, potrivit acestuia. “Ministrul Educației nu are posibilități de intervenție rapidă în cazuri care sunt absolut regretabile. Ar trebuie să existe și alte tipuri de intervenție pentru a se lua măsuri împotriva acestui fenomen. Sancțiunile aplicate trebuie să fie mai drastice pentru profesorii care apelează la acte de violență față de elevi, dar trebuie să prevadă măsuri pentru combaterea acestui nou tip de violență elev-profesor care se face simțit în școlile românești”, a susținut Sorin Cîmpeanu. El a propus consolidarea statutului cadrului didactic, a autorității acestuia. “Sunt sisteme de învățământ europene –și l-aș menționa pe cel din Spania – în care cadrul didactic este definit ca autoritate publică. Simt nevoia unei reglementări mai clare și mai ferme”, a explicat demnitarul.

Reprezentantul UNICEF pentru România, Sandie Blanchet, a vorbit despre raportul global realizat de UNICEF asupra violenței împotriva copiilor, care semnalează faptul că 41% din copii sunt victime ale fenomenului de intimidare în școli. “Campania noastră urmărește să atragă atenția asupra violenței verbale împotriva copiilor și, totodată, să îndemne persoanele care sunt martore în situații de agresiune verbală să ia atitudine. Știm că nu le este ușor copiilor să reacționeze atunci când sunt martori la astfel de situații, dar ei chiar au posibilitatea de a schimba cu adevărat viața prietenilor lor, motiv pentru care în campania noastră ei sunt considerați ca fiind niște supereroi”, a afirmat Sandie Blanchet.

Ministerul Educației și UNICEF au lansat, ieri, campania împotriva violenței în școli, cu mesajul “Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală”, care are scopul de a crește nivelul de informare și conștientizare la nivel național și local în privința formelor și consecințelor violenței verbale și școală.