„Relaţia strategică UE-Turcia este pusă în pericol”

0
305

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat în plenul Parlamentului European faptul că acţiunile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi violenţele din Turcia pun în pericol relaţia strategică pe care această ţară o are cu Uniunea Europeană.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru criza actuală reconfirmă dimensiunea strategică a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia. Refugiaţii, Siria, energia, accesul nostru la lumea musulmană în general, pot fi considerabil ameliorate dacă suntem conştienţi de importanţa acestei relaţii. „Sunt de foarte mulţi ani un susţinător al consolidării acestei relaţii strategice dintre Turcia şi Uniunea Europeană, dar astăzi sunt în egală măsură îngrijorat. Turcia trece printr-o criză politică, rezultat al unei încetiniri economice, după ani de progres economic substanţial dar şi din cauza efortului sistematic al preşedintelui Erdogan de a transforma Turcia dintr-o democraţie parlamentară într-un regim prezidenţial autocratic. Dar cea mai periculoasă este astăzi violenţa: violenţa în interiorul Turciei, pe fondul atacurilor teroriste, a asaltului asupra minorităţii kurde şi violenţa la frontierele Turciei. Această situaţie cere din partea tuturor liderilor responsabilitate, cere acţiune cu prudenţă pentru a evita orice escaladare a violenţelor sau derapaje”.

 „Pe fondul unui puseu naţionalist s-a încercat întoarcerea mediului”

Eurodeputatul român susţine totodată că acţiunile preşedintelui Erdogan din ultima perioadă au fost mai degrabă contrare. „Pe fondul unui puseu naţionalist s-a încercat întoarcerea mediului şi a opiniei politice împotriva kurzilor ca o platformă electorală. S-au îndreptat acţiuni împotriva oamenilor de afaceri, s-au întreprins acţiuni brutale împotriva libertăţii presei şi a opoziţiei. Toate aceste elemente sperăm să fie calmate şi sancţionate şi să aibă un deznodământ raţional după alegerile de la 1 noiembrie. Aceste lucruri fiind spuse trebuie să subliniem încă o dată rolul strategic pentru Uniunea Europeană al relaţiilor cu Turcia ca un partener de lungă durată, un partener cheie în găsirea unor soluţii pentru cele două mari probleme: refugiaţii, lupta împotriva Daesh şi stabilitatea din Siria. Trebuie să mai spunem însă un lucru. Uniunea Europeană şi acest Parlament au datoria de a începe negocieri şi de a sprijini deschiderea de noi capitole de negocieri cu Turcia pentru a consolida dimensiunea strategică a acestei relaţii”, a conchis Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă.