Campanie de prevenire a suicidului, la Penitenciarul Pelendava

0
514

pelendavaPenitenciarul Pelendava a organizat săptămâna aceasta, la Clubul din cadrul secţiei de deţinere, proiectul “Eşti de neînlocuit”, pentru a marca ziua de „10 septembrie – Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului”.

În cadrul proiectului, a avut loc o dezbatere, la care au participat membrii ai personalului, psihologi, asistenţi sociali şi persoane private de libertate.

Scopul activităţii a fost sensibilizarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar şi a persoanelor private de libertate, în raport de problematica suicidului, prin conştientizarea de către personal şi de către detinuţi, a faptului că există persoane care trec prin perioade existenţiale dificile şi au nevoie de susţinere din partea celor din jur; împărtăşirea experienţelor pozitive de către detinuţii de sprijin care au ajutat alţi deţinuţi să depăşească o perioadă de impas existenţial; informarea personalului şi a deţinuţilor cu privire la semnificaţia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului şi la principalele caracteristici ale fenomenului suicidar; găsirea de metode concrete de intervenţie pentru reducerea riscului suicidar în rândul detinuţilor.

Manifestarea, care a fost organizată la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, s-a desfăşurat la nivel naţional în toate unităţile penitenciare în perioada 5 – 10 septembrie.

Se doreşte scăderea ratei de suicid cu 10%

Campania derulată în sistemul penitenciar, ajunsă deja la a doua ediţie, plasează România în rândul ţărilor care s-au implicat cu promptitudine în eforturile întreprinse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru scăderea ratei de suicid cu 10 procente până în anul 2020.

„Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului pune accent pe valoarea sentimentală şi universală a solidarităţii cu semenii noştri, unii dintre ei alegând să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice”, a precizat inspector principal de penitenciare Loredana Groza, purtător de cuvânt al Penitenciarului Pelendava din Craiova.