Soţii Cristian şi Diana Nedelcu se justifică sub stema Prefecturii Dolj

2
860

Ieri, la ora 11.00, în Sala Oraşelor a Prefecturii Dolj, soţii Nedelcu au convocat o conferinţă de presă. Alături de cei doi s-a aflat şi viceprimarul Craiovei Marinică Dincă. Subiectul conferinţei de presă l-a constituit distribuirea şi suţinerea financiară a revistei OSCAR, editată de Asociaţia Culturală Craiova, al cărui director executiv este Cristian Nedelcu, consilierul prefectului de Dolj Nicolae Giugea. Era de aşteptat să se facă lumină, între altele, şi în legătură cu contractul de sponsorizare primit de Asociaţia Culturală Craiova de la Compania de Apă Oltenia, în valoare de 600 de milioane de lei. Dar lucrurile au rămas în continuare nelămurite.

Supăraţi că în presă au apărut articole în legătură cu distribuirea revistei OSCAR în grădiniţele din judeţul Dolj, sub formă de obligativitate, şi că s-a descoperit şi contractul de sponsorizare de la Compania de Apă Oltenia, soţii Cristian şi Diana Nedelcu au convocat o conferinţă de presă în Sala Oraşelor de la Prefectura Dolj. Pe lângă ofuscarea celor doi pe informaţiile apărute în cotidianul nostru, legate de activitatea Asociaţiei Culturale Craiova, a mai venit şi cea cu privire la implicarea Prefecturii Dolj în acest scandal. “Noi colaborăm cu toate instituţiile din ţară, mai puţin cu Instituţia Prefectului. Ca să descopăr acum că tocmai Prefectura Dolj este cea pusă în discuţie”, a declarat Cristian Nedelcu.

De ce la Prefectura Dolj?

Cel care a pus în discuţie Prefectura Dolj este chiar Cristian Nedelcu. Dacă nu are nici o legătură Prefectura Dolj cu acest scandal, ceea ce nu s-a insinuat, ce căuta Cristian Nedelcu şi soţia acestuia Diana Nedelcu, funcţionar public la Primăria Craiova, să se justifice sub stema judeţului Dolj, în condiţiile în care vorbeau despre activitatea exclusivă a Asociaţiei Culturale Craiova, care are sediul undeva pe strada Henri Coandă? Puteau să ţină conferinţa, nestingheriţi, la sediul Asociaţiei sau în English Park şi nu la Prefectura Dolj, instituţie cu rostul ei în peisajul instituţional al Doljului. Dincolo de acest aspect, nici prezenţa viceprimarului Mărinică Dincă la această conferinţă nu a fost foarte bine lămurită. “La conferinţa de presă participă şi Mărinică Dincă pentru că au fost câteva sesizări legate de organizarea sărbătorilor de iarnă de către Asociaţia Culturală Craiova în parteneriat cu Primăria Craiovei”, a spus Cristian Nedelcu. Ce a vrut să sugereze Cristian Nedelcu? Poate că cei de la Compania de Apă Craiova au primit “undă verde” pentru sponsorizarea de 600 de milioane de euro de la cineva din Primăria Craiova, acţionar principal al acestei instituţii?

Doru Buruiană

Pentru Cristian Nedelcu 600 de milioane de lei reprezintă “nişte sume de bani”

Soţii Nedelcu au evitat cât au putut subiectul legat de suma de 600 de milioane de lei, bani publici, primită de la Compania de Apă Oltenia în luna decembrie 2010. Singurul moment în care Cristian Nedelcu a menţionat numele Companiei a fost atunci când s-a arătat supărat că fusese contactat  directorul Doru Buruiană şi întrebat de contractul de sponsorizare: “Domnul director de la Compania de Apă a fost sunat şi întrebat de ce a dat nişte sume de bani pentru revista Oscar”. Pentru Cristian Nedelcu 600 de milioane de lei reprezintă “nişte sume de bani”. “Un mizilic” şi nimic mai mult. Această sumă de bani, repetăm “publici”,  a venit de la o Companie care are ca acţionari municipiile Craiova, Calafat şi Băileşti, oraşele Filiaşi, Segarcea, Bechet şi Dăbuleni şi comunele Breasta şi Călăraşi – prin consiliile locale respective, precum şi judeţul Dolj, prin Consiliul Judeţean. De ce trebuie să sponsorizeze, localităţile din judeţul Dolj, Asociaţia Culturală Craiova cu o sumă de bani pentru sărbătorile din municipiu? La această întrebare nu a răspuns nici viceprimarul Mărinică Dincă. “Primăria Craiova susţine acest proiect, este prevăzută în buget, prin hotărâre de Consiliu pentru copiii noştri, suma de 7.000 de lei pe an şi orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. Modul în care este realizată această revistă şi cum se organizează fiecare dintre evenimente aparţin direct autorilor. Împreună cu Asociaţia Culturală Craiova am realizat un parteneriat. În 2010 Primăria Craiova nu a mai dat nici un ban pentru evenimente culturale, iar Asociaţia a fost cea care a atras sponsorizări pentru fiecare eveniment în parte. În situaţia de faţă, sumele pentru revelion, pentru colindători, scenă, artificii, artişti, au fost integral acoperite de către asociaţie din mai multe sponsorizări pe care le-a obţinut în mod absolut corect şi normal. Sponsorizările nu au fost doar pentru Oscar, singurii bani primiţi sunt cei 7.000 de lei pe care i-a primit în ultimii 4 ani”, a afirmat Mărinică Dincă. Este evident că prin declaraţia făcută, Mărinică Dincă nu a lămurit fondul problemei. Oricum s-a arătat generos faţă de soţii Cristian şi Diana Nedelcu.

Compania de Apă Craiova

Cum rămâne cu politica de austeritate a Guvernului?

Luni, 8 august a.c., directorul companiei de Apă Oltenia, Doru Buruiană, şi directorul economic, Marcel Morcov, s-au arătat dispuşi să pună la dispoziţia presei contractul de sponsorizare cu Asociaţia Culturală Craiova. Contactat telefonic ieri, Doru Buruiană ne-a “pasat” la directorul economic Marcel Morcov pentru a ne remite contractul. Numai că secretara lui Marcel Morcov ne-a comunicat că acesta este plecat pe teren şi nu avea cunoştiinţă când se întoarce. Nici Doru Buruiană nu a mai răspuns la telefon. Subiectul pentru ei este unul fierbinete. Şi este şi normal să fie aşa. Cum să sponsorizezi Asociaţia Culturală Craiova cu 600 de milioane de lei, în condiţiile în care Compania de Apă Oltenia a trimis acasă, în 2010, foarte mulţi angajaţi şi periodic în consiliile locale asociate se votează scumpirea serviciilor oferite de această instituţie? Mai mult decât atât: Este sponsorizarea Asociaţiei Culturale Craiova, cu 600 milioane de lei vechi, din partea Companiei de Apă Oltenia, în deplin consens cu politica de austeritate a Guvernului? Întrebări la care cei implicaţi, în această afacere, ar fi trebuit să răspundă cu subiect şi predicat. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Ne putem întreba la rându-ne: alte contracte de sponsorizare n-au mai existat? S-ar putea să le facem noi cunoscute.

***

Dialogul de luni, 8 august a.c., dintre reporter şi Marcel Morcov, când acesta era dispus să pună la dispoziţia presei contractul de sponsorizare.

Reporter: În legătură cu contractul dintre Asociaţia Culturală Craiova şi Compania de Apă Oltenia. Ce valoare are?

Marcel Morcov: 60 de mii de lei votat de Consiliul de Administraţie la data de 02.12.2010

R: Ce a făcut cu aceşti bani?

Marcel Morcov: Domnule eu vă spun că s-a făcut pentru sărbătorile de iarnă ale Craiovei. Mai mult de atât ce să vă spun?

R: Puteţi să îmi daţi o copie după contract?

Marcel Morcov:  O copie după contractul respectiv? Nu ştiu dacă vă pot da. De ce nu luaţi de la cei cu Asociaţia asta?

R: Păi au intrat în concediu.

Marcel Morcov: Aaaa, au intrat în concediu? Păi şi când vă trebuie? Mâine(marţi, 9 august a.c. n.r.)?

R: Nouă ne-ar trebui astăzi (luni, 8 august a.c. n.r.).

Marcel Morcov: Nu ştiu pe unde este contractul. O să văd când s-a făcut plata. Veniţi mâine, că este şi domnul director aici (Doru Buruiană n.r.) şi vi-l dăm, care este problema? Vă citesc, la punctul 9, din decizia Consiliului de Administraţie: „aprobă sponsorizarea Asociaţiei Culturale Craiova pentru sărbătorile de iarnă cu suma de”.

R: Păi şi ce au făcut cu aceşti bani?

Marcel Morcov: Nu ştiu domnule. Eu ştiu că era în preajma sărbătorilor de iarnă. Nu i-am întrebat ce fac cu banii.

***

Familia de bugetari Nedelcu ronţăie „în afara programului”… banul public

Cristian şi Diana Nedelcu iubesc, din inimă, partidul de guvernământ. Nu gratis, se înţelege, dar îl adoră, recitând probabil la culcare nemuritoarele versuri din lirica proletcultistă. : „Partidul de nu era/ne uscam ca edera!”. Din aceste motive şi altele nedesluşite, Cristian Nedelcu a ajuns consilier al prefectului actual, iar soţia sa Diana a fost angajată la Primăria Craiova, într-un moment în care altora li se face vânt, în cadrul disponibilizărilor. Au contat, de bună seamă, serviciile anterioare făcute partidului, când pe post „de gurişti” la TVS, cântau ceea ce gâdila urechile staffului portocaliu de la Dolj. N-au fost singurii şi nu sunt de stigmatizat, din acest punct de vedere. Ajunşi în funcţii publice, adică bugetari, au realizat repede că e de ronţăit, sub semnul inocenţei, şi ceva caşcaval. Şi s-au apucat de treabă, editând o revistă pentru preşcolari, cu desfacere prin ISJ Dolj. Preţul unui exemplar este de 50.000 lei vechi. Cheltuielile de tipărire se ridică la cca. 10.000 lei, după care se aplică TVA 24% şi impozitul pe profit de 16%. Ceea ce rămâne după scăderea sumelor menţionate este suma de 20-23.000 lei/exemplar. Numai din  simpla desfacere „facilitată”, cum spuneam, prin ISJ Dolj, afacerea cu revista ar fi una de luat în seamă. Dar nu a fost suficientă. Prin aranjamente „cumsecade”, între ai noştri, s-au căutat şi identificat portiţe de susţinere financiară, dincolo liziera legii. Justifcându-se aiuristic soţii Cristian şi Diana Nedelcu s-au băgat singuri într-o încurcătură, „deloc perisabilă”. Iar faptul că „spovedania lor” a fost găzduită de Sala Oraşelor din Prefectura Dolj a surprins de-a dreptul. Asta ca să nu fim răutăcioşi. Fiindcă până la urmă Prefectura Dolj nu are nici o legătură cu afacerile de familie ale lui Cristian şi Diana Nedelcu. Decât dacă doreşte acest lucru.

 

2 COMENTARII

  1. O revistă ca alte sute create chiar de dascăli cu experienţă…dar niciuna nu a avut susţinerea IŞJ şi implicit a directorilor numiţi politic…TVS este şi a fost un fel de B1 local…ASTFEL DE VÂNZĂRI, FOLOSIND COPIII, ADUC SUTE DE MILIOANE LUNAR…Care este moneda de schimb?….denigrarea adversarilor politici…

  2. Pai, ceea ce e de retinut , e clar :fiind , de acum, functionari publici, sotii Nedelcu, sunt si intr-o situatie incompatibila, prin aceasta “poveste” a sponsorizarii din bani publici, culmea , chiar de la institutii subordonate celor unde lucreaza ! Prima masura , intr-un stat normal, era imediata indepartare a lor din respectivele functii , urmata de scuze cerute public, de conducatorii care i-au angajat , in fata contribuabililor pe care ar trebui sa-i reprezinte cu onestitate !!Este si-asa , destul de revoltator, cum unii lingai din presa , se aciuiesc in asemenea institutii publice, pana mai ieri criticate de ei , apoi ajunsi ….pupincuristii de prim-rang !!!

Comments are closed.