Primăria Craiova a asfaltat Târgul din Romaneşti

0
485
Târgul Municipal din cartierul Romaneşti se modernizează, etapă cu etapă. Ultima porţiune a esplanadei pe care comercianţii de mărunţişuri îşi expun marfa a fost asfaltată de către autorităţi, zona având de suferit de pe urma prafului şi a gropilor care se formaseră acolo.
Pentru comercianţii de haine second-hand şi diferite obiecte de uz casnic era un chin să îşi vândă marfa pe platforma din târgul municipal. Soarele puternic încingea suprafaţa care era plină de praf şi gropi. Oamenii erau nevoiţi ca, mai întâi, să măture câte o porţiune de loc şi abia apoi să aştearnă taraba, în fapt o bucăţică de pânză pe care înşirau la vânzare micile lor produse. Ori de câte ori plăteau taxa către administraţia pieţelor, oamenii se plângeau că, în contul acelor bani, autoritatea ar fi trebuit să betoneze  terenul şi să le amenajeze platforme acoperite ca să nu mai fie nevoiţi să se protejeze cu umbrele de soare, iar când plouă, să-şi încarce pur şi simplu marfa în trolere şi să plece acasă.
Ultima porţiune a târgului a fost asfaltată
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii primăriei au asfaltat şi acea porţiune din târg. Primarul Mihail Genoiu, alături de consilierul pe probleme romilor, Romeo Tiberiade, a mers în târg pentru a supraveghea şantierul. Lucrarea s-a realizat într-o singură zi, timp în care activitatea târgului din acea zonă a fost suspendată. De îndată ce intervenţia a fost încheiată, începând cu a doua zi, comercianţii de mărunţişuri şi-au reluat locurile de vânzare obişnuite. Din lipsa unor tarabe autentice, cu acoperiş, şi-au  întins din nou pânzele pe jos, ca şi până acum, ridicând la loc grămezile de haine vechi şi încălţăminte purtată. Mulţumirea oamenilor a fost totuşi mare: nu mai sunt nevoiţi să-şi expună marfa direct pe pământ, asfaltul protejându-i cât de cât. 
Comercianţii de mărunţişuri, vânzători ocazionali
În târgul municipal a fost montat şi un grup sanitar, care, deşi era foarte necesar, lipsea. Comercianţii făcuseră cereri peste cereri la administraţia pieţelor pentru a putea beneficia de acest lucru şi, în cele din urmă, investiţia această a fost făcută. Tot acolo, a fost asfaltată şi o primă bucată de teren, pe care comercianţii de haine vechi o împărţeau cu cei care vând păsări şi animale mici. Potrivit consilierului Romeo Tiberiade, această zonă urmează să fie amenajată potrivit acestei activităţi, în perioada imediat următoare. „Comercianţii care vând marfa măruntă, două zile pe săptămână, sâmbăta şi duminica, preferă să vândă de jos, pentru că aşa este cutuma, aşa se obişnuieşte şi în alte târguri de acest gen din ţară. Pentru aceştia, nu vor fi amenajate tarabe acoperite, aceasta fiind şi voinţa lor”, a declarat Romeo Tiberiade.
Tarabele acoperite, păstrate provizoriu
Comercianţii s-au mutat pe fosta platformă a RAT Craiova în 2015, după ce tarabele din târgul de pe strada „Caracal” a ars într-un incendiu, iar administraţia pieţelor a decis că nu mai este rentabil să păstreze contractul de închiriere a spaţiului, de tip hale. La instalarea vânzătorilor – comercianţii second-hand au fost printre primii care s-au mutat – autorităţile au anunţat un plan de modernizare amplu, care cuprindea amenajarea de tarabe acoperite pentru toţi comercianţii şi crearea de chioşcuri – tip care să poată să fie închiriate de către cei care vând altfel de marfă. Tarabele acoperite, care există acum în târg, au fost confecţionate provizoriu, a anunţat administraţia pieţelor, urmând să fie înlocuite cu alte tarabe moderne.
25 de hale metalice vor fi achiziţionate
Un număr de 25 de hale vor fi amenajate pentru târgul municipal, acestea urmând să fie destinate comercianţilor de produse second-hand. Conform temei de proiectare, aceste hale vor fi confecţionate pe structură metalică şi vor fi acoperite cu tablă. Halele de comercializare vor înlocui tarabele de tip masă de lemn, care există acum pe toată suprafaţa betonată, şi vor fi puse la dispoziţia vânzătorilor, achiziţia lor fiind deja scoasă la licitaţie de SC Pieţe şi Târguri Craiova. O altă investiţie care este anunţată pentru târgul municipal din Romaneşti este instalarea unui sistem de supraveghere video, prin montarea de camere fixe. Şi această achiziţie a sistemului este scoasă la licitaţie de administraţia pieţelor, alături de pieţele din Craioviţa Nouă, Piaţa Gării şi Valea Roşie.