Pesta porcină africană face ravagii în sudul Doljului

0
453
Alertă maximă, ieri, la Teasc, după ce s-au extins focarele de pestă porcină în localitate. Autorităţile au intervenit, după convocarea Comandamentului Local pentru Combaterea Bolilor şi adoptarea măsurilor emise de acesta, trecând la eutanasierea porcilor din gospodării, pentru a stopa răspândirea virusului. Oamenii au fost nemulţumiţi, pentru unii dintre ei creşterea animalelor constituind o parte din veniturile familiei, dar cei mai mulţi au înţeles măsurile luate, astfel că nu s-au înregistrat evenimente nedorite, iar acţiunea va continua.
Primele focare de pestă porcină africană au apărut, la Teasc, pe 21 iunie, când au fost găsiţi câţiva porci morţi înntr-o gospodărie. S-au luat primele măsuri, au fost omorâte animalele bolnave, s-au aplicat măsuri profilactice, dar, din păcate, numărul focarelor s-a extins. Astfel, ieri, s-a întrunit Comandamentul Local pentru Combaterea Bolilor, parte a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind emisă o Hotărâre prin care s-a aprobat eutanasierea porcilor în localităţile unde sunt focare de pestă porcină africană. „S-a luat hotărârea de ucidere preventivă a porcilor, până la această oră (15:00 – ieri – n.r.), fiind omorâţi 83, în 41 de curţi, iar, până seara, vor fi sacrificaţi cca. 170 – 180. În Teasc, sunt 24 de focare, până la declanşarea măsurilor de urgenţă murind 28 de porci şi alţi 79 fiind ucişi. În localitate , au fost inventariate 313 animale, în 110 gospodării, la debutul apariţiei virusului. Sunt luate măsuri de supraveghere şi restrictive, zona de supraveghere având o rază  de 13 km, care se extinde inclusiv până la Leu – Castranova, ca să nu mai vorbim de Malu Mare, Bratovoeşti şi spre râul Jiu. Aria de protecţie cuprinde Teasc, Secui, Bădoşi, şi Prunet (Geormane) . Facem încă un apel la populaţie să nu intre în panică şi să-şi ia măsuri de dezinfecţie în gospodării, punând, la intrarea în curţi, preşuri cu substanţe dezinfectante, pentru a nu introduce virusul. De asemenea, atunci când văd semne de boală la vreun animal să anunţe autorităţile veterinare  ”, a precizat  Costică Retea, director executiv adjunct şi purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. 
Porcii, luaţi din curţi şi eutanasiaţi
Ieri, întreaga comună Teasc a fost în stare de alertă maximă. Echipe ale DSVSA Dolj, însoţite de poliţişti, jandarmi şi militari ai MApN, dotate cu echipamente de protecţie , au intrat în curţile oamenilor şi au luat toţi porcii, pentru a-i eutanasia. Ca de fiecare dată în astfel de momente, nemulţumiri au fost din partea proprietarilor, mulţi dintre ei asigurându-şi o parte din venitul familiei din creşterea acestor animale. Unii au avut câte un porc sau doi ridicaţi, dar alţii au avut mai mulţi. „Nu-mi place ceea ce se întâmplă. Cred că ar fi trebuit luate mai multe măsuri. Nu aş avea vreo problemă dacă porcul luat acum ar fi bolnav, dar aşa… Mă gândesc că alţii au mai mult de suferit ”, a spus Gabriela Nuţă.  Lângă ea, într-o gospodărie, tragedia a fost mult mai mare, 11 animale urmând să fie sacrificate, iar proprietarul, Ion Vişan, ne-a menţionat: „Nici nu ştiu ce să spun. Cred că sunt măsuri bune, dar numai dacă se finalizează şi dispare virusul. Am înţeles că vom fi despăgubiţi, nu ştiu ce bani vom primi, dar stau şi mă gândesc dacă mai are rost să mai cresc porci . Rămân cu speranţa că va fi bine”.
Se va merge şi în Lunca Dunării
Situaţia nu este aşa simplă, mai ales că este un anotimp călduros, care poate duce la extinderea focarelor. Oamenii trăiesc cu o teamă, chiar dacă unii nu vor să o arate, iar aproape tot sudul judeţului poate fi cuprins de pesta porcină africană. În urmă cu o săptămână, alte focare au fost găsite în zona Gighera – Nedeia – Ostroveni, cu posibilă extindere în toată Lunca Dunării, zilele următoare urmând să se intervină şi acolo. „Mâine (ieri – n.r.), vom merge la Gighera şi vom aplica aceleaşi măsuri ca la Teasc. De fapt, în fiecare zi vom merge pe teren şi vom interveni, acolo unde situaţia o va impune şi, încă o dată, rugăm lumea să nu intre în panică”, a mai spus Costică Retea.