Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea în centrul atenţiei bibliotecile şi arhivele

0
448
În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice şi să participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural  din întreaga Europă, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi Uniunii Europene. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor, încă din 1992, ocazia să descopere nu numai monumente istorice, ci şi patrimoniul cultural mai puţin cunoscut, care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. În 2019, prin efectul Legii 357/2018, se instituie Anul Cărţii, prilej cu care la nivel naţional este lansat programul „România Citeşte”, ce presupune promovarea lecturii în şcoli.
Potrivit Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, aceste considerente au constituit baza formulării temei „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural” pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor ediţiei ZEP, prin care să se reflecte semnificaţiile anului 2019 pentru România, în contextul cultural european. Data de desfăşurare a evenimentelor ediţiei a XXVII-a în România este 14 septembrie 2019. „Tema oferă posibilitatea organizării unor evenimente culturale ce vor avea în centru biblioteca sau arhiva publică ori privată, în care se vor expune posibilităţile de acces, prin intermediul lecturii, la patrimoniul cultural, fie cel deţinut de aceste instituţii, fie cel conţinut în cărţi, albume sau colecţii bibliofile aflate în patrimoniul acestor instituţii de cultură”, se precizează pe site-ul ministerului.
Astfel, bibliotecile judeţene din oraşe sau din mediul rural sunt invitate să organizeze evenimente de prezentare a instituţiilor lor, a patrimoniului bibliofil, atât prin intermediul lecturilor publice, cât şi prin alte modalităţi atractive de transmitere a cunoştinţelor despre patrimoniul construit, patrimoniul mobil şi patrimoniul imaterial din zonă. Scopul evenimentelor ZEP este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.