Concert de RAVEL la Filarmonica „OLTENIA” Craiova, cu pianistul CSÍKY BOLDIZSÁR şi dirijorul JÓZSEF HORVÁTH

0
410

Concertul de vineri al Filarmonicii „Oltenia” Craiova va fi dirijat de „un maestru al planurilor muzicale”, așa cum l-a numit critica de specialitate pe JÓZSEF HORVÁTH, solistul serii fiind pianistul CSÍKY BOLDIZSÁR care a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în ţară şi în străinătate. În program vor fi trei lucrări: MAURICE RAVEL – Concertul în Sol major pentru pian și orchestră; ANTON ARENSKY – Variațiuni pe o temă de Ceaikovski pentru orchestră de coarde; ARAM HACIATURIAN – Suita „Masquerade”. Evenimentul va avea loc pe data de 13 mai, începând cu ora 19:00, în cadrul Stagiunii nr. 75 a filarmonicii oltene.

JÓZSEF HORVÁTH – dirijor

„Un maestru al planurilor muzicale”, așa cum l-a numit critica de specialitate, JÓZSEF HORVÁTH este dirijor al Operei Maghiare (din 1999) și al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (din 2006), cariera sa fiind încă în plină ascensiune în lumea teatrului liric. Pararel cu activitatea desfășurată la cele două opere amintite, József Horváth are apariții ca dirijor invitat la pupitrul orchestrelor filarmonicilor importante din țară și al Orchestrei de Cameră Radio din Bucureşti, precum și la Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi. În plan internațional, dirijorul clujean a condus Corul Radiodifuziunii din Budapesta (Ungaria) şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid (Spania). Bun organizator, József Horváth este și fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, ansamblu ce își propune să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

CSÍKY BOLDIZSÁR – pianist

Ca artist interpret, CSÍKY BOLDIZSÁR a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Pautza, Gheorghe Costin, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán etc. În anul 2006, obţine titlul de Doctor în muzică, teza sa tratând „Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”. În prezent, ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.

*

Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră” de MAURICE RAVEL (datat 1931) reprezintă materializarea unui plan creator mai vechi, ale cărui puncte de reper le constituiseră o rapsodie pe teme basce şi un divertisment. Metamorfozarea ideii iniţiale şi neîntreruptele căutări ulterioare vădesc preocuparea constantă a autorului de a scrie o lucrare originală, neîncorsetată în şabloane. RAVEL îşi explică de altfel intenţiile: „Concertul în Sol este un „concerto“ în sensul cel mai exact al termenului, scris în spiritul celor de Mozart şi Saint-Saëns. Gândesc, în adevăr, că muzica unui concert poate fi veselă şi strălucitoare şi că nu este necesar să pretindă profunzime sau să urmărească efecte dramatice… Concertul aduce şi câteva elemente împrumutate de la jazz, dar aceasta cu moderaţie.“

Deosebită rămâne punerea în valoare a instrumentului solist. El va fi succesiv integrat în pânza sonoră orchestrală, conturat ca plan acompaniator, partener al orchestrei în subtile dialoguri şi – nu în ultimul rând – solist în paginile de virtuozitate sau în momentele de intensă trăire expresivă.