Domeniul Coroanei, vinurile regale pe drumul succesului

0
1176

De la început, Domeniul Coroanei a fost o vie regală înfiinţată prin decretul primului rege al României, Carol I. Via şi vinurile de Segarcea au sporit importanţa şi faima acestui loc. În fapt, prin Legea din 1894,  Parlamentul României a hotărît înfiinţarea Domeniul Coroanei. Cu administraţia lui Ion Kogălniceanu, primul administrator al celor 12 domenii, a început adevăratul parcurs viticol al Segarcei. Povestea este lungă şi plină de întîmplări frumoase sau triste. De la romii dependenţi de lucrul la vie, la anii de război şi, mai apoi, la IAS-ul disperat după tonele de struguri la hectar este o cale lungă, întortocheată şi palpitantă. Bătălia pentru privatizarea IAS Segarcea după 1990 este ea singură un capitol de istorie şi justiţie.

La începutul secolului XX, o şcoală de viţă-de-vie (cum se numea atunci pepiniera) a fost transformată într-o renumită podgorie care în 1939 avea să primească dreptul de a produce vinuri cu Denumire de Origine Controlată (DOC). Şi care vinuri, în 1936, obţin primele medalii de aur la Concursul Internaţional de la Paris. În 1948, a avut loc naţionalizarea Domeniilor Regale, iar după 43 de ani, a început procesul de restituire a terenurilor. În 2002, familia Anghel cîştigă procesul de privatizare al IAS Segarcea şi reconstituie proprietăţile din fostul Domeniul al Coroanei, iar,  pe 10 mai 2002, semnează Contractul de preluare a Domeniului Coroanei. Între 2002 şi 2008,  are loc o trudă surdă şi istovitoare de defrişare a ruinelor plantaţiei şi de replantare pentru înlocuirea celor 300 de hectare de vie îmbătrînită, uscată şi neproductivă: Simultan, s-a derulat şi operaţiunea de reconstruire şi extindere a cramei şi a depozitelor rămase de pe vremea regalităţii şi „modernizate” de activităţile IAS-ului. Într-un anonimat total, pe 13 aprilie 2004, a fost sădită prima plantă de viţă-de-vie din podgoria reconstituită. În 2005, familia Anghel începe colaborarea cu profesoara Ghislaine Guiraud, oenolog francez, şefa Catedrei de Analiză Organoleptică a Universităţii din Montpellier. În 2007, în cadru restrîns, la Domeniul Coroanei Segarcea a fost sărbătorit primul vin obţinut de pe plantaţia refăcută integral. A şi fost lansată gama Elite, apoi gama de vinuri Prestige. Primul mare premiu internaţional a venit abia în 2009, la 73 de ani după Medalia de Aur obţinută la Paris în 1936, primul mare semn de confirmare a continuităţii în excelenţă de la Domeniul Coroanei.

Dar cea mai spectaculoasă reaşezare într-o continuitate istorică avea să vină cu vizita Regelui Mihai I al României la Domeniul Coroanei, în 2010. Vizita Regelui Mihai I al României şi a Familiei Regale a legat Domeniul Coroanei Segarcea de valorile de referinţă ale istoriei. De atunci, Domeniul Coroanei Segarcea a devenit furnizor al Casei Regale a României şi conceptul de brand al companiei a fost conceput prin raportarea la valorile morale şi tradiţionale ale poporului român.

Începînd cu 2007, vinurile de la Segarcea au fost recunoscute internaţional într-o serie de concursuri din Europa, Asia şi America. Un portofoliu impresionant, câteva sute de medalii obţinute în câţiva ani, a venit ca o încoronare a eforturilor, pasiunii şi investiţiilor de care Domeniul a avut parte.

Printre cele mai remarcabile reuşite ale vinurilor Domeniului Coroanei Segarcea se numără:

Medalia Nova de Diamant obţinută de vinurile Principesa Margareta alb, Minima Moralia Recunoştinţa (Cabernet sauvignon 2008) şi Tămâioasă roză – soiuri rare la ultimele ediţii ale concursului Femmes et Vins du Monde, Monaco.

Medaliile de aur şi de argint cîştigate la concursurile internaţionale ultraspecializate – Mondial du Rose, Mondial des Cabernet, Mondial des Pinots, Mondial des Muscats.

Nova de Diamant şi medalii de aur obţinute în SUA pentru etichetele Minima Moralia şi Vardo.

Numeroasele distincţii obţinute an de an pentru Tămâioasa românească, un soi autohton de mare valoare, vinificat pentru prima oară în sec la Domeniul Coroanei Segarcea.

La împlinirea celor 20 de la preluarea proprietăţii Domeniul Coroanei Segarcea, familia Cornelia şi Mihai Anghel mai are un mesaj: „Am dori să adăugăm cuvintele noastre de mulţumire şi consideraţie celor care au muncit enorm la reconstrucţia cramei şi a podgoriei, de la replantare la restaurarea clădirilor şi a fermei. Şi ne simţim îndatoraţi faţă de toţi cei care au muncit, dar, mai ales,  faţă de domnii Mircea Radulescu, Ştefan Stanciu, Gabriel Ciulu şi faţă de doamna profesor Ghislaine Guiraud de la Universitatea din Montpellier”.

În două decenii de muncă asiduă, Cornelia şi Mihai Anghel, după un succes în justiţie (privatizarea), au relansat un loc şi un brand. Au preluat în 2002 o vie abandonată şi ruinele unei întreprinderi de stat şi au replantat toată podgoria, modernizînd crama şi tehnologiile de producţie. Ei şi echipa lor au repus Domeniul Coroanei Segarcea pe lista vinurilor medaliate în toată lumea. Marea lor performanţă vine de la dorinţa de a repune Domeniul Coroanei Segarcea în directă legătură cu valorile istoriei româneşti şi cu gloria de odinioară.

Parcursul şi sărbătoarea vinurilor regale de la Segarcea continuă prin toată ţara şi în jurul lumii ca brand eminamente românesc!

Cornel Nistorescu