Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, despre Republica Moldova : “Partidele care se declară pro-europene să lase orgoliile deoparte şi să facă un guvern pro-european”

0
398

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu spune că viitorul  Republicii Moldova depinde de rezultatul alegerilor de anul viitor. Că dacă partidele care se declarară astăzi pro-europene ar lăsa orgoliile deoparte şi ar trece la realizarea unei alianţe pro-europene, această măsură ar fi un pas extrem de important în parcursul european al fraţiilor de peste Prut. Imediat după alegeri, ar fi bine ca viitorul guvern să  trimită o cerere la Bruxelles, prin care să solicite integrarea în Uniunea Europeană. Ar fi un mesaj extrem de interesant şi Bruxelles-ul ar continua să ajute Republica Moldova aşa cum o face şi astăzi.

  Mai este ajutată Republica Moldova de UE ? Şi în ce condiţii va mai fi sprijinită ?

Totul depinde de alegeri, dar în acest moment, Bruxelles-ul ajută Republica Moldova. Există acel acord de asociere care este în vigoare.

Ce  înseamnă un guvern european la Chişinău ?

Un guvern care să promoveze măsuri guvernamentale în conformitate cu valorile Uniunii Europene. Care să respecte valorile statului de drept.

În acest context, există vreo posibilitate de a se face un astfel de guvern ?

Există o posibilitate…cei care spun că merg către Europa, pot să lase orgoliile deoparte şi se pot strânge într-o alianţă de guvernare pro-europeană. Să vedem cine spune că merge către Europa…Dodon şi Voronin în mod sigur nu vor merge către Vest. Acolo lucrurile sunt mai clare. Păi să vedem ce atitudine au ceilalţi.

Care este situaţia politică actuală de la Chişinău ? Cum se vede din Parlamentul European ?

Complicată…foarte complicată. Sunt mai multe partide de dreapta, care luptă împotriva corupţiei, dar, care, din păcate, nu au o susţinere care să le permită să ajungă la un nivel înalt.  Există acest Partid Democrat, care este acum la guvernare şi despre care nu se poate spune că nu a luat şi nişte măsuri bune, cum a fost proiectul cu limba română şi asta sub presiunea făcută de Federaţia Rusă. În acest context, nu poţi să spui că PD-ul nu este un partid pro-european, de pe altă parte, PD-ul are şi el nişte probleme, unele sunt chiar de ordin intern.

După alegeri se poate relua şi discuţia despre integrarea Republicii Moldova în UE ?

Iar…depinde de rezultatul alegerilor. Dacă rezultă un guvern european, care va face şi o cerere, cerere care se tot amână de o mulţime de vreme, atunci poţi spune că Republica Moldova mai are o şansă. Dar asta depinde de ritmul reformelor. Şi guvernul actual ar putea să facă cerere…Întrebarea firească este…există voinţă sau rămânem doar la nivelul unei retorici de campanie electorală prelungită ?. E foarte simplu…vor să ducă Republica Moldova în UE, atunci să conlucreze toţi care se dau  pro-proeuropeni şi să facă un guvern pro-european. Constataţi că nu mai pronunţ numele lui Plahotniuc pentru a nu crea confuzie. Aici nu vorbim de niciun nume, doar de un guvern pro-european. Se face sau nu se face ?! Asta am spus-o şi în alte intervenţii ale mele şi nu ceea ce au interpretat unii.