Fondurile europene, ţinta comunei Leu în 2014

1
438

2013 nu a adus ghinioane la Leu, iar primarul Iulian Cristescu e mai mult decât mulţumit de proiectele pe care a reuşit să le ducă la bun sfârşit doar cu bani de la bugetul local, căci de fonduri europene localitatea “a fost văduvită mai mulţi ani”. În 2014 autorităţile sunt hotărâte să aducă şi bani europeni în cele două sate – Leu şi Zănoaga – care numără peste 5.000 de suflete. După cum spune chiar primarul, proiectele mari aduc la rândul lor investitori. Dar asta nu înseamnă că edilul stă degeaba în aşteptarea fondurilor europene, ci pune la bătaie economiile făcute cu multă chibzuinţă anul trecut, pentru a schimba faţa comunei.

Iulian Cristescu

Asfaltarea drumurilor şi extinderea reţelei de apă în satul Zănoaga sunt ţintele pe care primarul Iulian Cristescu îşi doreşte să le atingă în acest an. “Anul 2013 a fost unul bun pentru locuitorii comunei, mai ales în ceea ce priveşte agricultura, acesta fiind principala sursă de venit aici. Oamenii sunt harnici, dar au nevoie de ajutorul nostru. Iar noi le venim în sprijin cu investiţiile făcute la nivelul comunei, care nu au lipsit nici în 2013. Faţă de anii trecuţi, acum chiar se vede că în localitatea noastră s-a realizat ceva, iar oamenii încep să aibă încredere în noi. Chiar dacă de fonduri europene am fost văduviţi, cu bani de la bugetul local am reuşim să punem la punct dispensarul comunal. De asemenea, a fost reluată activitatea la un punct farmaceutic extrem de util pentru cetăţeni. În acest an, investiţia noastră de bază este asfaltul. Sunt ani de zile în care nu s-a turnat un metru de asfalt şi trebuie să spargem cumva gheaţa. Deocamdată, din fonduri proprii. Chiar dacă anul trecut am reuşit să realizăm multe lucruri, atunci când a fost cazul am spus stop investiţiilor care nu erau necesare şi am făcut economii. Iar în luna mai vom demara lucrările de asfaltare a 1,4 km cu bani de la bugetul local. Este vorba de drumul gării, pentru care am alocat 14 miliarde de lei vechi. Pentru noi, toate proiectele sunt importante, dar încercăm să le prioritizăm pe cele urgente, de care comunitatea are nevoie. Vrem să facem lucruri durabile, pe termen lung”, a afirmat edilul comunei doljene Leu.

Satul Zănoaga, în aşteptarea alimentării cu apă

Pentru ca localitatea Leu să se dezvolte este nevoie de bani europeni, iar autorităţile ştiu acest lucru şi nu stau cu mâinile în sân. “Mai mulţi ani comuna noastră a fost vitregită atât de fonduri guvernamentale, cât şi europene. Au fost depuse nişte proiecte, dar n-au avut punctajul necesar. Am încercăm să refacem proiectele şi sper că anul acesta vom reuşi să demarăm lucrările de introducere a alimentării cu apă şi în satul Zănoaga. Acolo, oamenii încă îşi iau apă cu găleata şi este de neconceput acest lucru. Nu mai vreau să facem proiecte multe şi să nu reuşim să accesăm fonduri europene, mai bine facem puţine, dar sigure. O să căutăm noi strategii până când o să prindem un proiect bun pe fonduri europene pentru dezvoltarea localităţii”.

„Avem grijă şi de educaţie”

De asemenea, educaţia reprezintă o prioritate pentru autorităţile locale, care fac toate eforturile pentru a-i motiva pe copii să ia calea învăţăturii. “N-am neglijat nici unităţile de învăţământ din localitate – o şcoală gimnazială şi patru grădiniţe. Am intervenit atât cât s-a putut, tot cu bani de la bugetul local, pentru a face unele lucrări care erau necesare pentru ca cei 400 de şcolari şi preşcolari să fie în siguranţă în timpul cursurilor. La Şcoala Gimnazială am schimbat o centrală veche de peste 40 de ani. De asemenea, am realizat grupurile sanitare, tot din fonduri proprii. Este necesar ca şcoala să fie reabilitată şi modernizată, dar acest lucru n-ar putea fi făcut din bani de la bugetul local, iar speranţa noastră stă în fondurile europene. Dacă în alte localităţi s-a putut, la noi de ce să nu se întâmple acelaşi lucru? Avem oricum grijă de educaţie, acordăm burse sociale în baza unor dosare de analiză. De asemenea, am pus în practică un lucru care prinde foarte bine – este vorba de Primul Ghiozdan, un ajutor pe care îl acordăm fiecărui copil care merge în clasa I. Nu este un efort atât de mare şi cred că astfel încurajăm mersul la şcoală”, a spus primarul localităţii Leu, Iulian Cristescu.

 

Primarul localităţii Leu este foarte mândru pentru că, faţă de alţi ani, deszăpezirea nu a mai reprezentat o problemă. Cu utilaje specifice proprii, dar şi cu ajutorul unei firme, drumurile au fost curăţate ca-n palmă. “Spre deosebire de alte ierni, de această dată deszăpezirea a decurs foarte bine. Am arătat că se poate! În anii trecuţi, drumul de la Leu la Apele Vii se bloca, dar în acest an nu s-a mai întâmplat aşa. Cu utilajele proprii şi cu ajutorul unei firme cu care avem contract, ne-am făcut treaba cum nu se poate mai bine. Sunt mândru când trec pe străzi şi oamenii ne felicită pentru că am reuşit să rezolvăm un aspect care în alţi ani reprezenta o adevărată problemă”, a spus primarul Iulian Cristescu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.