Avocat craiovean condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă

0
108

Un avocat al Baroului Dolj a fost condamnat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 1 an şi 2 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Craiova în urmă cu mai bine de doi ani, fiind denunţat de un client căruia îi ceruse 300 de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei susţinând şi că îi va obţine permisul de conducere înapoi. Sentinţa, pronunţată vineri, 7 februarie a.c., de Curtea de Apel Craiova, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cercetarea lui Bogdan David Oane, avocat în cadrul Baroului Dolj la momentul comiterii faptelor, a început după ce un bărbat a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova un denunţ împotriva sa. Denunţătorul susţinea că avocatul Oane i-a cerut 300 de euro spunând că poate să-l scape de un dosar penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei şi o să-i obţină şi permisul de conducere înapoi. Asta se întâmpla la sfârşitul anului 2009. După ce a dar banii şi a văzut că avocatul nu l-a ajutat cu nimic, bărbatul l-a denunţat.

În urma anchetei demarate, procurorii craioveni din cadrul DNA au stabilit că cele sesizate se confirmă. Mai mult decât atât, prinzând de veste că este „în vizorul” procurorilor anticorupţie, Bogdan David Oane s-a apucat să falsifice contractul de asistenţă judiciară încheiat cu denunţătorul. Pe 1 noiembrie 2010 avocatul a fost suspendat din Baroul Dolj, iar pe 22 august 2011 procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova dispuneau trimiterea în judecată a inculpatului Bogdan David Oane pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, inculpatul Oane Bogdan David, în calitate de avocat, a pretins şi primit suma de 300 de euro de la un denunţător, afirmând că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi că ar obţine o soluţie favorabilă denunţătorului, în sensul de a i se restitui permisul de conducere şi de a nu fi trimis în judecată pentru încălcarea unor prevederi la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Ulterior, în cursul lunii martie 2011, pentru a ascunde infracţiunea de corupţie pentru care procurorii anticorupţie iniţiaseră cercetările, inculpatul Oane Bogdan David a contrafăcut contractul de asistenţă juridică pe care l-ar fi încheiat cu denunţătorul, prin inserarea, în cuprinsul actului, a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume că denunţătorul, în calitate de client s-ar fi obligat să-i plătească sumele de 1.500 euro cu titlu de onorariu şi 200 lei pentru fiecare deplasare ocazionată de serviciile de asistenţă juridică”, după cum au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii DNA.

După doi ani şi jumătate de proces, vineri, 7 februarie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa în dosar. Avocatul a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare cu executare. Judecătorii i-au aplicat o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare pentru trafic de influenţă şi 2 luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cele două pedepse fiind contopite, Oane urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 2 luni închisoare. Instanţa a mai dispus restituirea către denunţător a sumei de 300 de euro şi l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.