Franţa: Autorii atacului de la redacţia „Charlie Hebdo”, ucişi de forţele de ordine

0
117

Fraţii Kouachi, Cherif şi Said, presupuşii autori ai atentatului de miercuri, din Paris, de la sediul revistei satirice „Charlie Hebdo”, au fost ucişi aseară, în urma asaltului declanşat de forţele de ordine asupra tipografiei din localitatea Dammartin-en-Goële, la circa 20 km de aeroportul Roissy — Charles de Gaulle, unde aceştia se refugiaseră şi luaseră un ostatic, au informat surse din cadrul poliţiei, citate de AFP. Cei doi fraţi au fost neutralizaţi în momentul în care au ieşit din clădire şi au deschis focul spre forţele de ordine. Totodată, surse apropiate anchetei, citate de France Presse, au anunţat că ostaticul pe care aceştia îl luaseră a fost eliberat şi este nevătămat. Cherif şi Said Kouachi fuseseră încercuiţi de mai multe ore de un important dispozitiv poliţienesc, iar zona, aflată sub stare de asediu, era survolată de elicoptere. Cu puţin înaintea orei 16:00 GMT, împuşcături şi explozii se auzeau de la tipografie, iar deasupra locului în care s-au baricadat cei doi suspecţi se ridicau nori de fum. La scurt timp, cotidianul „Le Monde”, citat de DPA, a anunţat că şi autorul luării de ostatici dintr-o băcănie kosher din estul Parisului, Amedy Coulibaly, a fost ucis în urma asaltului lansat de poliţie. Din păcate însă, cel patru dintre ostaticii luaţi de el au fost ucişi, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei franceze, citată de Reuters. Alţi ostatici au fost eliberaţi de forţele de ordine. Operaţiunea de la băcănie a fost lansată aproape simultan cu cea de la tipografia din Dammartin.    

Fraţii Cherif şi Said Kouachi, suspectaţi în atentatul de miercuri de la săptămânalul „Charlie Hebdo”, au fost ieri autorii unei luări de ostatici care a avut loc într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, în Seine-et-Marne. Fraţii ar fi declarat, într-o conversaţie telefonică cu poliţiştii, că vor să moară „martiri”, informa „Le Figaro”. În paralel, o altă luare de ostatici avea loc la Vincennes, o zonă situată la periferia estică a Parisului, într-o băcănie kosher, – denumită Hyper Cacher, care figurează printre magazinele care vând produse destinate comunităţii evreieşti – autorul, Amedy Coulibaly (un delincvent multirecidivist de 32 de ani), cerând ca forţele franceze să înceteze operaţiunea de la Dammartin-en-Goële şi fraţii Kouachi „să fie lăsaţi să plece”, potrivit unor anchetatori citaţi de RTL.fr. Amedy Coulibaly a precizat că urma să ucidă toţi ostaticii dacă trupele speciale ale jandarmeriei dădeau asaltul la Dammartin, unde se baricadaseră fraţii Cherif şi Said Kouachi. Informaţiile au fost contradictorii în acest caz, inclusiv cu privire la numărul de ostatici. Potrivit Ministerului de Interne, citat de Reuters, în atacul de la Porte de Vincennes ar fi fost luate ostatice şase persoane.

Şi-au dat seama că există o legătură între luările de ostatici

La scurt timp, anchetatorii francezi şi-au dat seama că există o „legătură” între islamiştii acuzaţi de atentatul terorist de miercuri, împotriva redacţiei „Charlie Hebdo”, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, şi Amedy Coulibaly, nimeni altul decât cel care a ucis o poliţistă într-un schimb de focuri care a avut loc joi, la Montrouge, în sudul Parisului, după cum au anunţat surse ale poliţiei, citate de AFP. „Cele mai recente detalii ale anchetei au permis stabilirea unei conexiuni” (între cele două cazuri), au declarat pentru AFP surse ale poliţiei, fără a oferi mai multe detalii. Autorităţile franceze estimaseră până atunci că „nu există o legătură” între cele două cazuri, chiar dacă de investigaţii se ocupau, în ambele cazuri, magistraţi specializaţi în antiterorism de la Parchetul din Paris. În schimbul de focuri de la Montrouge trăgătorul, care purta o vestă antiglonţ şi avea o armă de mână şi o mitralieră, a deschis focul asupra unei tinere poliţiste şi a unui agent pentru amenajarea drumurilor, înainte de a fugi. Tânăra poliţistă, necăsătorită, fără copii, în vârstă de 26 de ani, a decedat la puţin timp după atac, în timp ce agentul a fost grav rănit. Înainte de luarea de ostatici de ieri, Amedy Coulibaly s-a adresat poliţiştilor, cărora le-a spus: „Ştiţi deja cine sunt”, aparent o aluzie la acţiunea de joi din Montrouge.

Măsuri de ordine speciale în zona localităţii Dammartin-en-Goele

Până să-i prindă pe Cherif şi Said Kouachi, autorităţile au decis să ia o serie de măsuri, pentru a cruţa viaţa altor nevinovaţi. Astfel, elevii din trei şcoli din apropierea zonei industriale încercuite de poliţie au fost evacuaţi şi duşi într-o sală de sport şi daţi în grija părinţilor, potrivit primăriei din Dammartin-en-Goele. Traficul aerian pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle (aflat în apropierea localităţii Dammartin-en-Goele), deşi nu a fost suspendat, s-au făcut ajustări ale traseelor pe pistele de aterizare pentru avioanele care soseau din nord, după cum relata site-ul 20 Minutes. „Din precauţie, nu mai permitem să aterizeze pentru moment avioanele pe aceste piste din nord, dar le facem să aterizeze pe cele din sud. Decolările sunt în schimb menţinute pe piste de rezervă din nord, apropiate de Dammartin-en-Goele”, a indicat un purtător de cuvânt al aeroporturilor din Paris (ADP).

Fraţii Kouachi s-au declarat membri ai „al-Qaeda din Yemen”

Francezul căruia fraţii Kouachi i-au sechestrat, miercuri, autoturismul, pe care l-au folosit apoi pentru a fugi din calea poliţiei după atacul de la redacţia „Charlie Hebdo”, a relatat postului Europe1 modul în care aceştia au acţionat, el remarcând comportamentul profesionist al lui Cherif şi Said şi precizând că cei doi s-au prezentat ca fiind membri ai grupării „al-Qaeda din Yemen”, scria ieri publicaţia „Le Monde”. Potrivit şoferului, în timp ce unul dintre atacatori a direcţionat Kalaşnikovul către el, spunându-i „coboară, avem nevoie de maşina ta!” (fereastra autoturismului fiind deschisă), celălalt s-a urcat pe locul din dreapta cu o armă pe care o descrie a fi mai degrabă un lansator de grenade. Francezul a coborât din maşină, dar a cerut permisiunea să-şi ia câinele, aflat pe bancheta din spate, lucru acceptat de terorişti, şi apoi a fugit teafăr şi nevătămat. La plecare, cei doi i-au spus: „Dacă vreodată vei vorbi … în fine, dacă media te întreabă, vei spune : este al-Qaeda din Yemen!”. Atacatorii sunt caracterizaţi de acesta drept „foarte calmi, foarte determinaţi, foarte raţionali şi foarte profesionişti”, recunoscând în comportamentul lor o atitudine specifică trupelor de comando. „Nu au ridicat deloc vocea, nu au alergat, nu au părut să fie nervoşi şi nu erau transpiraţi, nimic din toate acestea. Erau indivizi într-o operaţiune, care au lăsat impresia că sunt într-o operaţiune”, a indicat martorul menţionat. Tot în cursul zilei de ieri, o sursă din cadrul serviciilor secrete yemenite a declarat agenţiei Reuters că Said Kouachi s-a aflat în Yemen pentru câteva luni, în 2011, pentru studii religioase, iar acolo s-a întâlnit cu fostul imam radical americano-yemenit Anwar al-Awlaki, membru al al-Qaeda.

Atacul de la „Charlie Hebdo”, revendicat de Statul Islamic

Un cleric al Statului Islamic (SI) a susţinut că gruparea radicală islamistă este responsabilă de atacul soldat cu 12 morţi asupra redacţiei revistei franceze de satiră „Charlie Hebdo” şi că vor mai urma şi altele, relata ieri DPA. „Am început cu operaţiunea din Franţa, pe care o revendicăm. Mâine se va întâmpla în Marea Britanie, America şi în alte ţări”, a afirmat Abu Saad al-Ansari, într-o predică în oraşul irakian Mosul, controlat de Statul Islamic. „Acesta este un mesaj pentru toate ţările care participă la coaliţia care a ucis membri ai Statului Islamic”, a adăugat el.