Moldovenii ar putea călători fără vize în UE începînd cu luna mai

0
101

Moldovenii ar putea călători fără vize în UE începînd cu luna mai. Propunerea a fost făcută ieri în cadrul Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European de către europarlamentarii Tanja Fajon şi Marian Jean Marinescu. Potrivit celor doi europarlamentari, propunerea de ridicare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice ar trebui să fie adoptată de către Parlamentul European şi de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014.

Conform raportului prezentat ieri, de Tanja Fajon (grupul Socialiştilor) şi Marian Jean Marinescu (Grupul PPE), propunerea Comisiei Europene de a ridica vizele pentru cetăţenii R Moldova îşi are rădăcinile în progresul considerabil realizat de Republica Moldova în cursul ultimilor trei ani şi jumătate devenind singurul stat din Parteneriatul Estic ce îndeplineşte toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize. Totodată, raportul precizează că „Fără a aduce atingere statutului şi situaţiei legate de regiunea separatistă Transnistria, de care raportorul este perfect conştient şi prin urmare afirmînd că soluţionarea problemei Transnistrene nu este condiţie pentru liberalizarea regimului de vize, acest proces va aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova posesori de paşapoarte biometrice, perspectiva europeană urmînd a contribui la rezoluţionarea paşnică a chestiunii Transnistriei”.

„Ridicarea vizelor, un pas important pentru integrarea ţării în UE”

Vicepreşedintele PPE Marian Jean Marinescu, raportor al acestui grup pentru Republica Moldova şi membru în comisia LIBE, consideră că ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni este un pas important pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană, precum şi o recunoaştere a eforturilor depuse de guvernul de la Chişinău. Raportorul nu consideră necesară modificarea actualului raport pentru a facilita procesul de adoptare în Parlament, așteptîndu-se ca toți pașii necesari să fie realizaţi în acest sens și sperînd că Consiliul este dedicat aceluiași obiectiv. Propunerea comisiei ca atare ar trebui să fie astfel adoptată de către Parlamentul European şi de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014. „În consecinţă, luînd în considerare consolidarea relaţiei dintre UE şi Moldova, evoluând de la parteneriat la integrare economică graduală şi relaţii comerciale mai strânse, aprofundarea cooperării politice prin Acordul de Asociere, având ca şi consecinţă evoluţia Acordului de Facilitare a Vizelor şi buna implementare a acestuia în Republica Moldova, precum şi efectele pozitive ale Dialogului Vizelor, ţinînd cont de recenta adoptare a clauzei suspensive amendamentului 539/2001 din regulament, ţinînd cont că Moldova a abolit regimul de vize pentru cetăţenii UE în 2007, raportorul salută propunerea Comisiei”, a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

 

Vlad Filat, ex-premierul Republicii Moldova, preşedintele PLMD :

„Am muncit foarte mult împreună cu colegii mei ca să aducem Republica Moldova mai aproape de Europa. Acum este timpul să ne bucurăm de rezultatele acestei munci, iar cetăţenii să simtă efectele procesului de integrare în spațiul european. Astăzi, europarlamentarii Tanja Fajon şi Marian Jean Marinescu au prezentat la şedinţa Comisiei Libertăţi Civile, Justiție și Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European propunerea Comisiei Europene de eliminare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vreau să le mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru suportul permanent pe care ni-l acordă. Sunt încrezător că acest document va obține voturile necesare în cel mai scurt timp, pentru că Republica Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatul Estic care a întrunit toate cerințele Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize. Astfel, ca în cel mai scurt timp, această decizie istorică să fie votată de către Parlamentul European. Este un pas important pentru parcursul nostru european, trebuie să mergem doar înainte şi să muncim zi de zi pentru a realiza visul nostru european”