Evreii din Craiova i-au adus un omagiu Regelui Mihai

0
149

Reprezentanţii Comunităţii evreilor din Craiova au depus o coroană de flori la bustul Regelui Mihai, în semn de preţuire faţă de ultimul monarh al României, care a decedat marţi, după o grea suferinţă, în Elveţia.

Zeci de mii de evrei au fost salvaţi de Regina-mamă Elena şi Regele Mihai în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Majestăţile lor au reuşit să anuleze planurile de deportare în Polonia a întregii populaţii evreieşti din România.

„Pierderea Regelui Mihai este un moment foarte dureros”

La câteva decenii după război, Regele Mihai declara că mama sa a salvat peste 100.000 de evrei în timp ce susţinătorii naziştilor făceau ravagii în ţară. În anul 1993, la 11 ani de la moartea Reginei Mame Elena, Statul Israel şi Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem titlul şi medalia de „Drept Între Popoare”.

„Pierderea Regelui Mihai este un moment foarte dureros pentru întregul popor român. Vorbim de o personalitate care a marcat istoria ţării şi s-a comportat demn într-un context foarte complicat. Un gest foarte curajos a fost să scoată România din alianţa cu Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, riscându-şi viaţa. Familia Regală, Regina-mamă Elena şi Regele Mihai au fost foarte apropiaţi de comunitatea evreilor din România pe care au sprijinit-o în vremuri foarte tulburi. Au salvat zeci de mii de vieţi. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze alături de cei drepţi!”, a afirmat acad. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii evreilor din Craiova.