Franţa: Jerome Cahuzac, fost ministru delegat pentru buget, condamnat la închisoare cu executare

0
325
French Junior Minister for Budget Jerome Cahuzac (R) and Prime Minister Jean-Marc Ayrault attend the questions to the government session at the National Assembly in Paris, December 11, 2012. REUTERS/Charles Platiau  (FRANCE - Tags: POLITICS)
French Junior Minister for Budget Jerome Cahuzac (R) and Prime Minister Jean-Marc Ayrault attend the questions to the government session at the National Assembly in Paris, December 11, 2012. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE – Tags: POLITICS)

Jerome Cahuzac, fost ministru delegat pentru buget, în perioada 2012-2013, care a coordonat acţiunile Guvernului francez împotriva evaziunii fiscale, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru fraude fiscale de către un Tribunal din Paris. Cahuzac a fost găsit vinovat de fraude fiscale şi spălare de bani. Cahuzac a demisionat în anul 2013 după ce a confirmat existenţa unui cont nedeclarat timp de 20 ani, deschis în Elveţia şi apoi în Singapore. Anterior, oficialul francez negase în mod repetat existenţa acestui cont. Cahuzac, acum în vârstă de 64 de ani, a fost exclus din Partidul Socialist, în urma acestui scandal care a contribuit la scăderea popularităţii preşedintelui Francois Hollande.  La momentul respectiv, Hollande, al cărui mandat urmează să se încheie în luna mai 2017, şi care săptămâna trecută a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat, a condamnat ceea ce a catalogat ca fiind o eroare morală de neiertat.