Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” va implementa proiecte cu Consiliul Județean Dolj

0
129

Consiliul Judeţean Dolj şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au semnat un acord de asociere în vederea organizării de activităţi, evenimente culturale, educaţionale şi derularea de programe stabilite de comun acord.

La invitația Consiliului Județean Dolj, pe 31 octombrie, un reprezentant al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi” s-a deplasat la Craiova pentru a participa la ședința de consiliu. Pe ordinea de zi, a fost inclus și un punct privind aprobarea asocierii şi a acordului de asociere dintre Consiliul Judeţean Dolj şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. „La ședința Consiliului Județean Dolj, în calitate de coordonator al proiectului „Drumeț înȚara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc”, am prezentat câteva particularități ale comunității de români din Valea Timocului (Serbia) şi am punctat necesitatea acordării sprijinului pentru aceasta. Votul din Consiliu,privind aprobarea alocării sumei de 13.000 de lei pentru cazarea celor 120 de copii, lideri de opinie ai românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanți ai mediului asociativ și ai mai multor categorii socio-profesionale, a fost favorabil, iar consilierii au aprobat și o suplimentare de 3000 de lei pentru proiectul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni”,  a declarat Iulia Modiga – Expert I A, IEH.

„Drumeț în Țara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc”

 Acordul de asociere între cele două instituții de cultură a intrat în vigoare începând cu data de 7 noiembrie și presupune, potrivit inițiatorilor, susţinerea calității educaţiei şi deschiderea sistemului educațional către fiecare etnic român (indiferent de ţara de rezidenţă). De asemenea, prin acțiunile pe care le vor derula, cele două instituții vor susţine „promovarea şi păstrarea limbii române, a identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”. Un proiect foarte important, care a fost menționat este „Drumeț în Țara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc”, ce se va desfăşura în perioada 17-18 noiembrie, la Craiova, Târgu-Jiu şi Orșova. Potrivit inițiatorilor, copii, lideri de opinie ai românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanți ai mediului asociativ și ai mai multor categorii socio-profesionale, sprijiniţi şi de Asociația pentru cultura a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”,vor vizita mai multe muzee, mânăstiri și ansambluri sculpturale din țara-mamă. Prin intermediul excursiilor, inițiatorii acestui proiect mai spun că participanții vor acumula cunoștințe noi din domeniul istoriei, geografiei, arhitecturii și artelor vizuale românești, „în vederea recuperării și menținerii vii a memoriei istorice și colective și a conștientizării apartenenței la neamul românesc”. „Drumeț înȚara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc” se încadrează în Planul de activități pentru anul 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni – Program strategic – Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018, aprobat de Ministrul pentru Românii de Pretutindeni.