În 2019, / Oltenii pot opta pentru munca sezonieră…. la cules de mazăre

0
305

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul Serviciului EURES din cadrul AJOFM Dolj, promovează oferta unui angajator din Danemarca. Acesta are nevoie 200 de fermieri, 100 pentru Danemarca şi 100 pentru Portugalia, la munca sezonieră, cules de mazăre, campania 2019.

Se va munci într-o fermă cu lucrători din diverse țări, cu oportunități de dezvoltare a abilităților de muncă și socializare. Angajatorul danez deține în Portugalia o filială a firmei daneze Greenpeas. „Sunt solicitate persoane cu vârsta minimă de 18 ani, apte pentru munca fizică grea, indiferent de clima. De asemeanea, cunoștințele de limba engleză (nivel minim) constituie avantaj, dar nu sunt obligatorii. Compania promovează respectul reciproc, responsabilitatea și încrederea reciprocă între lucrători”, se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Dolj. Durata contractului variază de la ţară la ţară. De exemplu, cei care vor lucra în Danemarca, perioada este cuprinsă între lunile iunie – octombrie 2019. Aici fermierii români vor lucra câte 30-40 ore, 6 zile/săptămână. Cei care vor presa în Portugalia, vor pleca în luna martie şi vor lucra până-n iunie 2019. Programul de lucru va fi tot 30 – 40 ore, 6 zile/săptămână.

În Danemarca, cazarea se face în rulote

În Danemarca, ne precizează reprezentanţii AJOFM Dolj, cazarea se face în rulote, în camping fiind disponibile bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu dușuri, mașini de spălat, internet wireless. „Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Transportul dus-întors Romania-Danemarca este în sarcina lucrătorului. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă”. Pentru cei care vor opta să lucreze în Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile. Taxa de cazare plătită de lucrător/lună este de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului.

Transport gratuit

Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator. Cei care vor presta în Danemarca vor fi plătiţui în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. „Salariul este 0.6 euro brut/kg+12,5% alocație de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze….”.  Cei care vor merge în Portugalia vor fi şi ei plăţiti tot în în funcție de cantitatea culeasă. Salariul minim/lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze. „Candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română sau engleză, cu fotografie inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.   Preselecția CV-urilor aplicanților se va face de către angajator, urmând ca invitarea la selecție a persoanelor să se facă, în timp util, de către consilierii EURES. Selecţia va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie la Slatina, iar termenul limită de trimitere a CV-ului este 10 decembrie a.c.”, se mai spune în comunicatul respectiv.