„Forumul Carierei”, un liant între mediul academic şi cel de business

0
197

Ieri, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a treia ediţii a “Forumului Carierei”, un demers benefic pentru judeţul Dolj, prin care se realizează o legătură între principalii angajatori doljeni şi studenţi ai Universităţii din Craiova, adică, angajaţii de mâine. Alături de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu, la evenimentul organizat în Aula „Mihai I al României“ au mai luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, subprefectul judeţului Dolj, Cristian Şovăilă, viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan, directorul general al INCESA, prof. univ. dr. Leonardo Geo Mănescu, exponenţi ai mediului de afaceri şi studenţi. 

Aflată la cea de-a III-a ediţie, „FoCar”, manifestarea  de deschidere a manifestării „Forumul Carierei” s-a bucurat de un real succes. În holul central al Universităţii din Craiova,  foarte multe firme, cu un impact important în ceea ce înseamnă dezvoltarea economiei în zonă, şi-au expus ofertele şi cererile pentru studenţi. Deschiderea oficială a avut loc în Aula „Mihai I al României”, la care au fost prezenţi reprezentanţi de marcă ai autorităţilor publice – locale, judeţene şi regionale.

Prof. dr.ing.  Leonardo Geo Mănescu¸director al Infrastructurii de Cercetare în Ştiinţe Aplicate (INCESA), din cadrul Universităţii din Craiova,  organizator al manifestării, a precizat: „Încercăm să asigurăm un cadru solid de dezvoltare pentru  cercetare, iar aici avem sprijinul autorităţilor locale, judeţene şi guvernamentale. Trebuie să faci o structură solidă, fără a trece peste etape, şi ne dorim ca studenţii actuali să se abţină de la tentaţia de plecare în altă parte, să rămână la Craiova sau în zonă. Ne-au ajutat foarte mult reprezentanţii autorităţilor din domeniu, de aceea veţi asculta ceea ce spun aceştia”.

Prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universităţii din Craiova, a menţionat: „Universitatea din Craiova are un rol clar, o misiune generată de specificul euroregional, iar profesorii şi studenţii susţin comunitatea în evoluţia economică şi mentalitară. Avem în desfăşurare 32 de proiecte, trei dintre ele fiind transfrontaliere, care însumează, din fonduri europene, cca. 25 de milioane de euro. Sunt 1.550 de studenţi care beneficiază de aceste oportunităţi, şi de 1.720 de elevi. Vorbim de proiecte desfăşurate prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, proiecte de cercetare în colaborare cu firmele, finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională, realizate în parteneriat cu Banca Mondială. Pe lângă aceste 32 de proiecte, avem alte 22 aflate în stadii avansate de evaluare, două dintre acestea fiind transfrontaliere, iar mai bine de 63 de milioane de euro însemnă bugetul acestora, unde beneficiari sunt 1.850 de studenţi, 67 de doctoranzi şi 30 de postdoctoranzi, dar aş vrea să subliniez şi că , din buget, 59,19% este procentul destzinat reabilitării clădirilor”.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Ne onorează să fim alături de dumneavoastră, aşa cum am fost încă de la prima ediţie a Forumului Carierei – un demers cu adevărat benefic pentru judeţul nostru, întrucât formează o punte de legătură între principalii angajatori doljeni şi specialiştii de mâine, actualii studenţi ai Universităţii din Craiova. Oricât de multe sondaje de opinie vor fi realizate, vom avea acelaşi rezultat – crearea locurilor de muncă reprezintă prioritatea în mediul urban, în timp ce, în mediul rural, lumea îşi doreşte infrastructură îmbunătăţită, conexiuni mai rapide cu localităţile mari. Plecând de la această idee, apreciez că ar trebui să privim mai atent către tot ceea ce s-a realizat în ultimii zece ani, atât în Craiova, cât şi în restul judeţului Dolj. Sunt 111 unităţi teritorial-administrative şi, în acest moment, nu există nicio primărie care să nu fi implementat cel puţin un proiect cu finanţare nerambursabilă, ceea ce înseamnă un progres notabil în direcţia dezvoltării acestei zone. De aceea, judeţul nostru este unul dintre primele la atragerea fondurilor din surse externe. Mulţi dintre antreprenorii care s-au stabilit aici ne-au spus că au ales să investească în Dolj pentru că există Aeroportul Internaţional Craiova, un obiectiv care aparţine Consiliului Judeţean şi care asigură conexiuni directe cu mari oraşe din Europa, dar şi din afara ei. Mă bucur să pot transmite acest semnal pozitiv, care ne arată faptul că sunt numeroase aspecte în care zona noastră evoluează. Sunt multe elemente care concură şi conduc către o dezvoltare pe termen lung a municipiului Craiova şi a judeţului Dolj”

Subprefectul judeţului Dolj, Cristian Şovăilă :

“Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, la cea de-a III-a ediţie a Forumului Carierei – un proiect cu adevărat benefic pentru judeţul nostru, întrucât formează un liant între mediul de afaceri şi studenţii  Universităţii din Craiova, cei care se vor regăsi mâine în câmpul muncii.  Crearea locurilor de muncă reprezintă prioritatea în mediul urban. Şi eu ca mulţi din sala aceasta am stat de vorbă cu antreprenori, să văd ce şi-ar dori, ca să se instaleze în zona aceasta, o parte dintre aceşti antreprenorii  s-au stabilit deja aici  şi vor de asemenea să se dezvolte. Guvernul oferă foarte multe facilităţi iar antrenorii recunosc acest aspect.  Mă bucur să pot transmite acest semnal pozitiv, care ne arată faptul că sunt foarte multe lucruri bune şi  în  zona noastră. Iar viitorul nu arată rău deloc…”

Viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan :

„Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, la cea de-a III-a ediţie a Forumului Carierei – un proiect cu adevărat benefic pentru judeţul nostru, întrucât formează un liant între mediul de afaceri şi studenţii  Universităţii din Craiova, cei care se vor regăsi mâine în câmpul muncii.  Crearea locurilor de muncă reprezintă prioritatea în mediul urban. Şi eu ca mulţi din sala aceasta am stat de vorbă cu antreprenori, să văd ce şi-ar dori, ca să se instaleze în zona aceasta, o parte dintre aceşti antreprenorii  s-au stabilit deja aici  şi vor de asemenea să se dezvolte. Guvernul oferă foarte multe facilităţi iar antrenorii recunosc acest aspect.  Mă bucur să pot transmite acest semnal pozitiv, care ne arată faptul că sunt foarte multe lucruri bune şi  în  zona noastră. Iar viitorul nu arată rău deloc…”