Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”: 19 spectacole, 9 trupe invitate, 4 teatre de operă din Europa!

0
561

La Craiova se va deschide mâine-seară Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”, ajuns la cea de-a XIV-a ediţie – una „fără precedent, atât ca anvergură, cât şi ca notorietate”, potrivit organizatorilor. 19 spectacole plus o sesiune de comunicări, urmate de un concurs internaţional de canto, 9 trupe invitate, 4 teatre de operă din Europa vor transforma Cetatea Băniei, pentru 5 săptămâni, în capitala spectacolului de operă şi balet! Evenimentul este organizat de Opera Română Craiova şi marchează deschiderea noii stagiuni artistice a instituţiei, fiind susţinut de Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova, ca şi de Asociaţia „Craiva Capitală Europeană a Culturii 2021”. Aproximativ 100 mii lei sunt alocate desfăşurării festivalului.

„Nu mai este nici un secret pentru nimeni că oraşul Craiova a intrat în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Iar Opera Română Craiova nu avea voie ca în această perioadă în care se pregăteşte dosarul pentru a fi depus la Ministerul Culturii, urmând jurizarea Comisiei Europene, să nu aducă un festival care, deşi are tradiţie, nu a fost niciodată pus în valoare, cel puţin după părerea mea, aşa cum merita să fie, în conformitate cu renumele Elenei Teodorini – prima solistă de origine română care a păşit pe celebra scenă a Teatrului Scala din Milano”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova.

Managerul Antoniu Zamfir: „O ediţie în care deschidem porţile Operei Române Craiova către teatre din Europa”

„Ne-am propus în acest an o ediţie în care să deschidem porţile Operei Române Craiova către teatre din Europa şi am reuşit, cu eforturi destul de susţinute, să aducem 4 teatre străine pe scena instituţiei”, a adăugat acesta. Referirea este la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Chişinău (cu opera „Evgheni Oneghin”, de P.I. Ceaikovski, şi spectacolul de balet „Giselle”, de Adolphe Charles Adam), Teatrul Naţional de Operă şi Balet Belgrad („Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart), Teatrul Naţional de Operă şi Balet Sofia („Cenuşăreasa” de Gioachino Rossini) şi Theater Magdeburg din Germania (opera „The Trial” / „Procesul” a compozitorului Philip Glass). Pe lângă spectacole de operă, operetă, balet, pentru copii şi tineri, concerte, programul va mai cuprinde o sesiune de comunicări pe tema vieţii şi personalităţii Elenei Teodorini (duminică, 11 octombrie, ora 11.00, în sala mare a Primăriei Craiova). Festivalul va continua apoi, între 16 şi 21 noiembrie, cu Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini”.

Unul dintre punctele forte în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Și primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a subliniat că este „un an decisiv pentru competiţia Capitală Europeană a Culturii”, reamintind că pe 10 octombrie a.c. va fi depus dosarul de candidatură pentru 2021. «Unul dintre punctele forte în acest dosar este şi Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”», a afirmat edilul „Ceea ce părea un handicap la început prin faptul că Opera craioveană nu aparţine de Ministerul Culturii, cum se întâmplă cu cele de la Iaşi, Timişoara sau Cluj, până la urmă s-a dovedit a fi benefic, pentru că în dosarul de candidatură ni s-a cerut să menţionăm doare banii pe care i-a investit municipalitatea în cultură. Trebuie să dovedeşti susţinerea financiară a oraşului din care faci parte. Ori este foarte clar că noi avem prin asta un atu», susţine primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Maestrul dirijor Gheorghe Stanciu: „Publicul are nevoie de valori, aşa reuşim să îl atragem în sălile de spectacol”

Festivalul Internaţional „Elena Teodorini” se va deschide mâine, 10 octombrie, ora 19.00, cu opera „Elixirul dragostei” – compoziţie de succes a lui Gaetano Donezetti, în viziunea regizorală a lui Andras Kurthy, scenografia lui Răsvan Drăgănescu şi sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu, în prezent dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.

„Mă simt onorat să deschid acest festival internaţional şi stagiunea Operei craiovene. Festivalul este deja o tradiţie la Craiova şi sper să rămână şi în continuare, este un lucru extraordinar pentru publicul craiovean. Prin acest festival se reuşeşte aducerea unor importanţi invitaţi, atât artişti străini, cât şi din ţară, lucru care atrage foarte mult publicul. Iar publicul are nevoie de valori, aşa reuşim să îl atragem în sălile de spectacol”, a declarat maestrul Gheorghe Stanciu, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Spectacolul este în limba italiană, cu supratitrare în română, şi durează aproximativ două ore şi 40 de minute. În distribuţie: Cristina Oltean (Cluj-Napoca), Florin Ormenişan, Ioan Cherata, Ştefan Schuller (Bucureşti), Noemi Modra, Anca Țecu, Tiberiu Nicuţ, Laurenţiu Nicu, Teodor Ispas, Nicolae Popa, Dan Cornescu, Violeta Ţicu, Lelia Vais, alături de care îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova.