Continuă discuţiile între sindicate şi Ministerul Educaţiei, pe tema finanţării învăţământului

0
408

Zilele trecute, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Câmpeanu a lansat ipoteza că bugetul alocat învăţământului va fi de 4% din Produsul Intern Brut. Deocamdată este doar o prezumţie, iar sindicatele din învăţământ nu sunt sigure că va fi ceva real, până când nu se va face analiza exerciţiul bugetar pe 2015. De asemenea, sunt speranţe că majorarea salariilor cadrelor didactice va putea fi pusă în practică, dar, la fel ca la buget, se aşteaptă concluziile financiare.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu ,  a fost prezent la dezbaterea „Educaţia 2018”, ocazionată de Ziua Mondială a Educaţiei, organizată, la Colegiul Naţional „Sf.Sava” din Bucureşti, de către principalele Federaţii din învăţământ. „Anul acesta, ne vom închide bugetul pe 4% din PIB, pe Educaţie. Întotdeauna am fost de părere că o educaţie de calitate, dar fără resurse financiare, este greu de imaginat şi sigur că dorim creşterea bugetului. Încercăm să promovăm această creştere, atât la nivelul educaţiei , cât şi la cel al cercetării. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru Educaţie în 2016. Am avansat o solicitare de creştere cu 50% a bugetului cercetării. Sunt convins că, la nivelul acestui an, se vor găsi resursele necesare pentru a reflecta, inclusiv din perspectiva sistemului de salarizare, faptul că şi educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale pentru Guvernul României. Am avansat o propunere de creştere cu 10%, în paralel cu acordarea titlurilor executorii, ultima tranşă pe 2016 şi tot ce a rămas pe 2017. Solicitarea sindicatelor a fost de acordare a unui procent de 15%. Avem execuţia bugetară pe primele trei trimestre şi, în scurt timp, o să anunţăm ce creşteri salariale sunt posibile în educaţie ”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Deocamdată, se stă în aşteptare

Declaraţiile făcute de Sorin Cîmpeanu nu i-au entuziasmat foarte mult pe reprezentanţii sindicatelor, care îşi păstrează o doză de pesimism şi nu pot avansa soluţii concrete până la verificarea tuturor datelor financiare. „Nu putem şti, la această oră, cât din PIB va fi repartizat învăţământului. De abia în ianuarie 2016, atunci când va fi cunoscut întreg exerciţiul financiar pe acest an, putem vorbi despre ceva sigur. Deocamdată, sunt numai premise. Este adevărat, însă, că ne putem apropia de 4% din PIB, dacă nu cumva să şi depăşim această cifră, în condiţiile în care plăţile pentru titlurile executorii sunt avansate. În ceea ce priveşte salarizarea personalului, au fost discuţii cu toate ministerele cu prerogative – Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe – la fel şi cu reprezentanţi ai principalului partid de guvernământ – şi a rămas să fie făcut cunoscut bilanţul pe primle nouă luni din 2015. Dealtfel, luni, 12 octombrie, federaţiile sindicale din învăţământ vor participa, la sediul Guvernului, la o nouă rundă de discuţii cu Executivul şi, de abia după aceea, vom vedea ce este de făcut. Aşteptăm apariţia Legii salarizării şi sperăm să fie gata până la finele acestui an ” , a declarat  Constantin Rada (foto),  preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.