Florinel Stancu, candidat la Preşedinţia Cosiliulului Judeţean Dolj din partea PRO România: „Trebuie să avem grijă de casa care se numeşte judeţul Dolj”

0
956

Cheia înţelegerii rostului imens pe care i-l atribuim Uniunii Europene stă în semnificaţiile faptului că aceasta s-a dovedit fără dubiu o binecuvântare a şansei noastre existenţiale şi o realitate istorică şi socială care necesită de acum înainte ceva în plus, o bună implicare pentru a ne recalibra şi noi la pretenţiile vremurilor în care trăim. Am vorbit până acum despre proiecte economice, sociale, administrative, toate foarte importante pentru judeţul nostru. Astăzi vreau să exprim şi câteva gânduri venite din sufletul unui om care iubeşte natura şi se implică în protejarea ei.

Fondurile pe care Uniunea Europeană le va investi prin Green Deal – pactul ecologic prin care vrea să reducă poluarea – vor fi de 1000 de miliarde de euro în următorii 10 ani. O sumă fabuloasă din care eu şi echipa mea ne propunem să accesăm cât mai mulţi pentru judeţul Dolj.

Obiectivul nostru este să punem în aplicare un plan major de tranziţie către o economie bazată din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă, o agricultură rezistentă la schimbările climatice şi o societate echitabilă şi prietenoasă cu mediul. Vom consolida politicile privind calitatea aerului cu acţiuni coordonate pentru întregul judeţ. În acest sens, principalele proiecte se vor îndrepta către mobilitatea urbană, în care vom sprijini oraşele Doljului să achiziţioneze transport public local electric şi să construiască piste pentru biciclete.

La fel de mult ne dorim să accesăm programe cu finanţare europeană pentru siguranţa cetăţenilor şi să sporim rezilienţa comunităţilor noastre printr-un plan multianual de investiţii în prevenirea instabilităţii hidrogeologice. Vom stopa deşertificarea şi vom acţiona pentru recuperarea celor mai degradate zone şi clădiri din oraşe şi din suburbii. 

În următorii 4 ani vom construi împreună:

Acţiuni pentru râuri curate. Ne propunem să dublăm resursele pentru îngrijirea râurilor din judeţ. În colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, vom organiza acţiuni de amploare ce vor avea ca scop curăţarea albiei râurilor de câteva ori pe an. Totodată, în colaborare cu presa locală şi cu societatea civilă, vom iniţia campanii ce vor mobiliza comunităţile să se implice în prevenirea şi combaterea poluării cu deşeuri a apelor din judeţ, astfel încât să reducem acţiunile care pun în pericol atât vieţile animalelor acvatice, cât şi sănătatea noastră.

Perdele forestiere. Vom planta un copac pentru fiecare locuitor din Dolj: 620 de mii de copaci. Noi vom lupta împotriva schimbărilor climatice prin împădurirea judeţului nostru. Împreună putem crea „infrastructura verde” de care avem nevoie, pentru a restabili ecosistemul natural din câmpii şi pentru a preveni depunerile masive de zăpadă pe carosabil în perioada rece a anului.

Energie regenerabilă 100% până în 2035. În Dolj încă nu au început procesele pentru o economie durabilă, care să reducă radical emisiile în atmosferă. Pentru asta este necesar un efort excepţional, începând de la eficienţa sistemelor de transport şi a clădirilor publice până la implicarea persoanelor fizice şi întreprinderilor din judeţ. Un pas înainte pentru o producţie durabilă de energie electrică va fi construirea celui mai mare parc de panouri fotovoltaice, apoi perfecţionează sistemelor de energie pasivă şi procesele legate de stocarea energiei. Vom încuraja transportul public şi transportul electric, vom promova testele cu hidrogen. Totodată, vom pune la dispoziţia locuitorilor judeţului servicii de consultanţă gratuită pentru a completa dosarul ce trebuie depus în vederea accesării fondurilor nerambursabile pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi.

Economie circulară, bazată pe 100% reciclare! Primul obiectiv va fi reducerea producţiei de deşeuri, al doilea va fi dezvoltarea unui sistem de colectare separată, al treilea se va baza pe reutilizarea sau reciclarea cantităţii de deşeuri produse. Vom atrage o firmă care se ocupă cu aşa ceva în judeţul Ilfov şi vom crea altele noi; Vom investi într-o companie judeţeană capabilă să gestioneze mai bine materialul diferenţiat. De asemenea, vom înfiinţa un laborator permanent de cercetare privind reutilizarea deşeurilor, materialelor şi proceselor care implică reţeaua de înaltă tehnologie europeană, clusterele de mediu, oraşele şi întregul sistem de producţie pentru un „New Deal” verde răspândit în Dolj.

Agricultură şi lanţuri agroalimentare durabile. Ne propunem să mărim întreaga suprafaţă agricolă judeţeană cultivată. Vom lansa un fond pentru promovarea produselor ecologice cultivate/crescute în judeţul nostru. Întărind acest lucru, avem posibilitatea de a îndruma agricultorii spre procese de inovare şi de a sprijini investiţiile în tehnici mai durabile, deoarece aşa vom cuceri noi pieţe, vom creşte oportunităţile de angajare şi profitabilitatea producătorilor locali.

Educaţie şi formare durabilă. Managementul durabil al resurselor, peisajelor şi ecosistemelor umane, mediului şi bunăstării, rezilienţei urbane şi durabilităţii, economiei circulare şi economiei verzi: acestea vor fi temele pe care – prin reţeaua de ONG-uri din judeţ – le vom aduce în şcolile din Dolj. Vom face un pas înainte, prin urmare, în educaţia pentru durabilitate, pentru protejarea mediului, introducând cursuri de formare finanţate de Consiliul Judeţean, care vor prezenta obiectivele noastre în termeni de durabilitate a mediului.

Eu consider că un mediu durabil, pentru toţi, astăzi şi mâine, este cel mai mare act pe care îl putem face pentru viitorul copiilor noştri.  Trebuie să avem grijă de casa care se numeşte judeţul Dolj.

Comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA – ORGANIZATIA JUDETEANA DOLJ, executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., CMF 21200010.