Din POR: România alocă 100 de milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii

0
279

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a salutat ieri  decizia Guvernului României de a aloca 100 de milioane de euro din Programul Operaţional Regional în favoarea Iniţiativei pentru IMM-uri, care îşi propune să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii în vederea unui acces mai facil la finanţare.

Corina Creţu

       „Felicit autorităţile române pentru această decizie care va contribui la multiplicarea impactului în economie a fondurilor noastre, în beneficiul direct al IMM-urilor. Iniţiativa pentru IMM-uri nu necesită co-finanţare din partea bugetelor naţionale sau regionale. Fără a afecta bugetul naţional, Iniţiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de muncă şi creşterea economică în România.”, a subliniat Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu.

Nica : „Consider că este o iniţiativă pozitivă”

Ministrul fondurilor europene Marius Nica a ţinută să precizeze cu aceiaşi ocazie că Memorandumul aprobat ieri de către Guvernul României reprezintă o măsură constructivă, luată în beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată combinând alocările naţionale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene şi cu resursele proprii ale Fondului European de Investiţii şi Băncii Europene de Investiţii. „Consider că este o iniţiativă pozitivă a autorităţilor române şi se înscrie în lista măsurilor de creştere a economiei şi de creare de noi locuri de muncă. Reamintesc faptul că în 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, şi a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente financiare reprezintă o prioritate pentru noi, fiind şi una dintre solicitările Comisiei Europene.”, a subliniat Ministrul fondurilor europene Marius Nica.

Marius Nica

Teodorovici : „Îi invit pe toţi actorii din piaţă”

Ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici a declarat la rândul său că iniţiativa pentru IMM-uri va contribui la creşterea volumului creditelor acordate acestei categorii de firme, care are nevoie de sprijin şi care joacă un rol important în economia oricărei ţări. „Aceste instrumente financiare, finanţate din fondurile europene alocate României, reprezintă un sprijin important pentru IMM-uri. În ultimii ani, contractarea finanţărilor europene a fost simplificată, iar accesul la fonduri a devenit mai facil. Şi din acest motiv, dar şi pentru bunăstarea ţării noastre, îi invit pe toţi actorii din piaţă să se pregătească să utilizeze aceste instrumente financiare, respectiv să atragă fondurile europene, care reprezintă un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea economiei României.”, a spus Ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

***

 Iniţiativa pentru IMM-uri este un instrument financiar dezvoltat în comun de către Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii şi Fondul European de Investiţii. Iniţiativa este o măsură cheie prin intermediul căreia resursele publice şi private vor fi multiplicate în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii. Iniţiativa răspunde obiectivului Planului Juncker de a dubla volumul investiţiilor din Fondurile structurale şi de investiţii europene prin intermediul instrumentelor financiare în perioada 2014 – 2020.