PUG-ul Craiovei a fost dat în lucru!

0
1149
Primăria Craiova a semnat, ieri, contractul de elaborare a Planului Urbanistic General al municipiului cu firma câștigătoare a licitației, Synergetics Corporation. Noul PUG va fi gata în trei ani și va digitaliza complet întreaga bază de date existentă în domeniul urbanistic a primăriei. Autoritățile locale intenționează să includă pe platformă și strategia de dezvoltare a orașului, astfel încât extinderea municipiului – care se dorește a se face în special în partea de nord – să se poată face într-un mod organizat.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat că PUG-ul municipiului a fost întârziat foarte mult, dar că acum a fost realizat în cele mai bune condiții, pornind chiar de la stadiul caietului de sarcini, procedură pentru care municipalitatea a inițiat și un concurs de soluții. „Contractul cu PUG-ul este un lucru pe care mi l-am dorit de foarte mult timp. A fost o lucrare extraordinar de complicată, s-a muncit mult până s-a ajuns aici. Este pentru prima dată, după 1990, când în Craiova se realizează un PUG. Cele cu care s-a lucrat până acum au fost reactualizate din zece în zece ani, practic nu s-au făcut modificări foarte mari. Noi am considerat că este complicat să concepem, de la bun început, cum ar arăta un PUG. Lucrurile au evoluat foarte mult în ultima perioadă, accesul la informații urbanistice este limitat și atunci am preferat să realizăm o procedură de realizare a caietului de sarcini pentru constituirea PUG-ului. Această procedură a fost câștigată de o firmă care a realizat caietul de sarcini în vederea reconstituirii PUG-ului”, a explicat edilul orașului.
PUG-ul Craiovei este unul complex”
Potrivit autorităților, PUG-ul Craiova este unul complex, datorită componentei GIS (Sisteme Geografice Informaționale), pentru care municipalitatea a avut de optat și pe care a achiziționat-o. „Puteam să optăm și fără această componentă, dar era la nivelul anilor 90. GIS este o platformă în care se introduc date și se actualizează date. Poate să fie mai simplă sau mai complexă, poate fi cuplată cu informații despre utilități, de la furnizorii de utilități – Telekom, CAO, Termo și CEZ, Distrigaz, cam toate companiile ar trebui să ne dea GIS-ul lor. Și în momentul în cre vine cineva să solicite un certificat de urbanism, intri cu mouse-ul pe GIS și vezi dacă distribuitorul are pe acolo vreo conductă. Se simplifică extraordinar de mult lucrurile”, a explicat primarul cum funcționează această componentă.
Toată baza de date a primăriei va fi digitalizată
O mare întrebuințare o va avea sistemul și la emiterea autorizațiilor de construcții, pe care primăria nu le poate elibera acum online. „Firma care derulează PUG va lua toată baza de date, toate autorizațiile eliberate de primărie și le va introduce în sistem. Și vom putea să vedem, în orice moment, orice autorizație, în ce stadiu se află și ce se întâmplă cu ea. GIS-ul mă sesizează automat și despre toate autorizațiile din Craiova care au depășit termenul de valabilitate și nu s-a întâmplat nimic cu ele: nici nu au venit la prelungire, nici nu au semnat procesul verbal de recepție, deci nu mai este în legalitate”, a mai arătat Mihail Genoiu. În noul PUG, va fi inclus, obligatoriu, și registrul spațiilor verzi.
Primul pas spre un oraș smart city”
Adrian Ilie, reprezentantul Synergetics Corporation, firma care a câștigat contractul de execuție, a explicat că PUG-ul municipiului Craiova este unul foarte avansat din punct de vedere tehnologic. „Noi am căutat să asigurăm interdisciplinaritate echipei, astfel încât acest instrument PUG să devină o platformă de dezvoltare a comunității. Este un instrument de gestiune în timp real, care crește capacitatea institușțională a primăriei din prima zi în care este implementat și completează conceptul de smart city, în adevăratul sens al cuvântului. În momentul în care orașul va fi senzorizat și va intra într-o altă dimensiune de utlizare a datelor am ajuns din urmă orice oraș din Europa, care afirmă că a devenit smart city. În afară de București, care are un contract asemănător tehnic, Craiova punctează și din punct de vedere regional, și tehnologic și într-un mod foarte actual”, a declarat reprezentantul Sinergetic Corporation.
Sistemul va fi implementat în 36 de luni
PUG-ul Craiovei va fi realizat în 36 de luni și cuprinde trei etape. În prima etapă, vor fi introduse pe platformă toate informațiile existente acum în baza de date a primăriei. În etapa a doua, va fi elaborat PUG-ul și regulamentul local de urbanism al municipiului, care va fi pus în dezbatere publică. „Vom avea o discuție pe strategia de dezvoltare a orașului, o componentă importantă, la fel și planul de mobilitate. Eu îmi doresc să includem și extinderea orașului, mai ales în zona de nord, peste centura de nord. Va trebui să avem discuții cu Ministerul Transportului”, a menționat edilul Craiovei. Primarul Mihail Genoiu susține că PUG-ul va ajuta orașul să se dezvolte ca toate marile orașe din Europa, astfel: orașul vechi să fie protejat de trafic și de aglomerație, iar cel modern să se construiască undeva alături. „Va trebui să concepem PUG-ul în așa fel încât, peste ani și ani, să rămână un oraș modern, cu zonă de conservare istorică, cu zonă modernă”, a concluzionat acesta. Valoarea contractului este de 7.391.400 de lei, plus TVA.