Ludovic Orban : „PNL va ieşi pe locul întâi la aceste alegeri”

0
1685
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a fost în Craiova, la finele săptămânii trecute, când a participat la un miting al activului de partid, eveniment în cadrul căruia au fost prezentaţi şi candidaţii la alegerile europarlamentare. Despre cum se pregăteşte PNL pentru această confruntare politică, ce target şi-a fixat şi ce va urma după momentul 28 mai, am aflat de la liderul liberalilor, care ne-a acordat un interviu în exclusivitate.
 D-le Orban, vă pregătiţi pentru alegerile europarlamentare, aşa că prima întrebare va fi legată de candidaţii PNL pentru aceste alegeri. De ce aţi deschis lista cu un jurnalist şi nu aţi deschis lista cu dumneavoastră, în calitate de preşedintele al partidului? Şi cum comentaţi structura acestei liste? Şi pentru că sunteţi la Craiova, nu putem să ratam momentul şi să nu vă întreb de ce Marian Jean Marinescu, cotat ca unul dintre cei mai buni şi mai activi europarlamentari români de la Bruxelles e abia pe locul 10?
Noi avem convingerea ca am reuşit să facem astfel încât să avem cea mai bună listă. Avem mixul perfect între foşti europarlamentari cu performanţe notabile, oameni cu experienţă şi oameni noi dar cu un nume puternic. Din punctul meu de vedere PNL a formulat cea mai puternică garnitură de europarlamentari. De ce nu sunt eu pe listă?
Ar fi nepotrivit ca preşedintele partidului să candideze la aceste alegeri. Avem treabă multă în ţară, iar preşedintele PNL trebuie să fie în primul rând aici, angajat în lupta politică din România şi în pregătirea viitoarei guvernări.
Marian Jean Marinescu este un foarte bun europarlamentar care se regăseşte pe un loc eligibil. Nu e nicio îndoială în această privinţă. Ca atare, va ocupa în continuare un loc important în echipa PNL din Parlamentul European.
 Ce aşteptări aveţi de la aceste alegeri? Câţi liberali vor ajunge de data aceasta în Parlamentul European şi care este miza acestor alegeri din punctul dumneavoastră de vedere? Credeţi că referendumul lansat de preşedintele Klaus Iohannis va scoate mai mulţi români la vot ?
E simplu. PNL va ieşi pe locul întâi la aceste alegeri şi doar PNL are capacitatea de a îngenunchea PSD, dar nu o poate face singur, ci numai cu votul românilor. Dar nu vreau să avansez cifre. Sondajele pun PNL în fruntea topului pentru europarlamentare.
Miza e clară – România să fie în Europa un jucător de prim rang, scoaterea României de sub această nenorocită guvernarea PSD şi câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis, apoi, la anul, câştigarea alegerilor locale şi parlamentare.
Referendumul este instrumentul prin care românii pot pune punct acestei obsesii bolnăvicioase a PSD faţă de justiţie, faţă de scăparea celor care au jefuit şi îşi propun să jefuiască în continuare această ţară fără a fi traşi la răspundere.
Vrem o ţară la cheremul lui Dragnea sau o ţară în care legea e aceeaşi pentru toţi? Cine a călcat strâmb trebuie să plătească. E simplu. Nicio majoritate, chiar dacă e rezultată din votul popular nu-şi poate permite să nu respecte legea sau să-şi facă legi cu dedicaţie. Unde ajungem în ritmul ăsta? Am credinţa că referendumul trebuie să fie dincolo de orice interes politic.
Referendumul este cea mai puternică armă prin care asaltul PSD poate fi oprit, şi e fundamental să fie oprit, pentru că altfel e ca şi cum am ieşi din Europa şi cred că nimeni normal la cap nu-şi doreşte asta. Referendumul este vocea poporului, iar deasupra ei nu mai există nimic.
 Aceşti români nehotărâţi credeţi că vor pune ştampila pe PNL sau pe USR – Plus?
Şi ca să răspund frontal la ultima parte a întrebării dumneavoastră, eu sper din toată inima că românii nehotărîţi în acest moment vor alege PNL. Acţiunile noastre contra PSD din ultimii ani, agenda noastră europeană, faptul că suntem singurul partid din România cu influenţă şi respectat în UE, lista noastră de candidaţi sperăm să fie argumente puternice pentru votul pro-PNL.
 Şi dacă tot am ajuns la discuţia aceasta, v-aş întreba dacă se pregăteşte o alianţă PNL – USR-Plus şi de ce nu…şi PMP pentru alegerile prezidenţiale ? În cadrul acestei alianţe ce rol va juca PNL ?
Aş spune că este puţin cam prematur să vorbim despre asta. Vom vedea. Testul europarlamentarelor este important. El va vorbi despre zestrea fiecărei formaţiuni politice pe mai departe. Colaborăm cu toţii în Parlament, printr-o sumedenie de acţiuni comune. Sunt sigur că vom colabora şi în viitor.
Orice aliat împotriva PSD este important. Sunt sigur că vom fi parteneri şi în viitor.  Un prim pas în sensul celor spuse de dumneavoastră ar putea fi acela de a sprijini un singur candidat la alegerile prezidenţiale, pe Klaus Iohannis, pe care PNL îl susţine pentru a obţine al doilea mandat.
 Vă rog să ne faceţi o radiografie, pe scurt, a României astăzi, pe domenii : economie, educaţie – cercetare, sănătate şi apărare.
Cred că întreaga radiografie a României arată extrem de rău sub conducerea PSD. Economia se duce de râpă, inflaţia mănâncă toate aşa zisele creşteri date de PSD, Guvernul Dăncilă ne-a amanetat pe noi, copiii şi nepoţii noştri, micul antrepenor se zbate în nesiguranţa zilei de mâine şi nu îşi mai asumă nici un risc de investiţii în plus.
Reţeta de guvernare a PSD aceea de a fost de a exporta bunăstarea la alţii. Cât despre OUG 114 ştim bine ce haos economic a declanşat. Pare că economia României este un teren de încercare pentru PSD. PSD face teste pe noi, face teste pe ţară.
În educaţie avem parte de toanele unui ministru depăşit de vremuri care continuă să ţină sistemul în faliment, în sănătate vorbim de un sistem bolnav cronic, în fază terminală, care s-ar presupune că trebuie să vindece oameni dar mai mult îi îmbolnăveşte, în foarte multe cazuri.
Dacă ne-ar da PSD pauză din toată discuţia despre justiţie, despre sănătate şi educaţie ar trebui să vorbim, despre autostrăzi şi cum protejăm patrimoniul aceste ţări care stă să se dărâme. Ăsta este păcatul suprem al PSD – că ne aruncă în discuţii care nu ar trebui să existe, justiţia, dosarele unui om sau ale unui grup de oameni.
 Unde suntem şi care sunt soluţiile PNL la problemele cu care se confruntă ţara noastră?
PNL are soluţii foarte clare pentru România, pornind de la eficientizarea sistemelor publice, astfel încât relaţia cetăţeanului cu statul să nu mai fie o permanentă corvoadă, până la valorificarea resurselor acestei ţări în beneficiul celor care vor să-şi facă un rost în viaţă,în mod cinstit, prin propria muncă şi inteligenţă. Obiectivul major de guvernare al PNL este acela de a realiza acea schimbare care să te facă să-ţi placă să trăieşti în ţara ta, să nu te mai gândeşti să pleci, şi chiar de a obţine ca efect al guvernării o reîntoarcere în ţară a celor care şi-au luat lumea în cap şi au plecat să-şi facă un rost printre străini. Avem nevoie de o vindecare a României şi Partidul Naţional Liberal este cel care o poate face, bineînţeles, doar cu susţinerea românilor.