Schimb cultural Havana – Craiova

0
532

După o întâlnire cu oficialităţile locale şi judeţene şi o vizită la Muzeul de Artă, Ambasadorul Republicii Cuba în România, Excelenţa Sa Nieves Iliana Hernandez Portales, a ajuns, ieri după-amiază, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, pentru a participa la un eveniment din seria schimburilor culturale Havana-Craiova. Cu acest prilej, la Galeria „Vollard” au fost prezentate un film documentar şi o expoziţie de fotografie ce redă istoria prestigioasei şcoli de balet cubaneze, reprezentată de cea care i-a bus bazele, prim-balerina Alicia Alonso. Excelenţa Sa Nieves Iliana Hernandez Portales a apreciat „primirea specială” şi „interesantul schimb de idei” pe care le-a avut la Craiova şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile strânse şi schimburile culturale pe care cele două ţări le-au avut de-a lungul timpului vor continua.

Istoria şcolii de balet din Havana, într-o expoziţie de fotografie

Expoziţia de fotografie „Şcoala de balet din Havana” – care va rămâne deschisă pe simezele Galeriei „Vollard” până la sfârşitul săptămânii viitoare – cuprinde mai multe imagini care arată evoluţia acestei instituţii şi diferitele generaţii care i-au adus prestigiul. Elocvente sunt cele din timpul reprezentaţiilor Baletului Naţional din Cuba cu spectacole precum „Lacul Lebedelor”, „Carmen”, „Giselle”, „Coppelia”, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, „Flautul fermecat”, „Don Quijote” ş.a., însoţite de texte explicative.

De asemenea, este prezentat Teatrul Mare de la Havana, cea mai veche instituţie teatrală activă din America Latină. Inaugurată la 15 aprilie 1838, aceasta este una dintre cele mai somptuoase realizări arhitectonice din capitala cubaneză. Din 1960, a fost scena principală Festivalurilor Internaţionale de Balet de la Havana, prestigios eveniment al dansului la care participă balerini de pe toate continentele, iar din 1965 este sala permanentă a Baletului Naţional din Cuba. Figura centrală a expoziţiei este cea a prim-balerinei absolute Alicia Alonso, care a fondat şcoala de balet în 1950 şi care o conduce şi astăzi.

„Am reuşit ca românii să poată cunoaşte şi aprecia arta cubaneză”

„Țările noastre au menţinut relaţii strânse şi schimburi culturale de-a lungul timpului, cubanezii putând aprecia arta românească în reprezentaţiile Operetei, prin donaţiile de icoane la muzeul nostru naţional de Arte Decorative şi, mai recent, într-o săptămână de film românesc la Havana, în prezenţa unor distinşi reprezentanţi ai cinematografiei româneşti. De asemenea, am reuşit ca românii să poată cunoaşte şi aprecia arta cubaneză prin prezentarea de expoziţii de pictură şi Zile ale filmului. Iar acum, la Craiova, venim cu această expoziţie care prezintă una dintre manifestările emblematice ale culturii noastre, baletul”, a precizat Ambasadorul Republicii Cuba în România, Nieves Iliana Hernandez Portales. Excelenţa sa a subliniat că Baletul Naţional din Cuba este una dintre cele mai prestigioase companii de dans din lume şi „ocupă un loc proeminent în cultura hispano-americană contemporană”.

„Un parteneriat cu Havana, ca oraş cultural, este foarte important”

Luiza Mitu, manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, a apreciat că vizita Ambasadorului Republicii Cuba în România „este foarte importantă în primul rând pentru revigorarea relaţiilor diplomatice, economice şi culturale”. Pe de altă parte, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, le-a lansat oamenilor de cultură din Havana invitaţia de a veni la Craiova.

„Eu cunosc destul de bine Cuba. Am avut prilejul, în urmă cu destul de mulţi ani, să vizitez această ţară, care mi se pare cea mai frumoasă dintre toate cele pe care eu le-am văzut. M-am gândit că, dacă există undeva paradisul pe pământ, acolo trebuie să fie, în Cuba. Am avut prilejul să vizitez Havana, un oraş care este în patrimoniul UNESCO, extraordinar de frumos şi foarte bine conservat, dar şi mai multe staţiuni turistice. Dar, poate mai important decât orice, am reuşit să interacţionez cu oamenii de-acolo, care sunt foarte inimoşi, calzi, ospitalieri. (…) Cred că un parteneriat cu Havana, ca oraş cultural, este foarte important. În perioada următoare aşteptăm mai multe vizite ale oamenilor de cultură din Havana în Craiova, pentru că şi aici au ce vedea”, a spus edilul.

La eveniment a luat parte şi prof. dr. Silviu Şomîcu, preşedintele Asociaţiei de Studii Sociale, vechi prieten al Cubei şi membru al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba. Un moment muzical a fost oferit gazdelor şi oaspeţilor de tânărul interpret la chitară clasică Andrei Roibu.