De ce a dat Petrică Mîţu Stoian cu oiştea-n gard

7
611

Marţi, 2 aprilie a.c., Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, în colaborare cu Primăria municipiului Craiova şi Teatrul Liric „Elena Teodorini” şi în parteneriat cu Asociaţia „Dincolo de autism” au organizat spectacolul umanitar „De la suflet pentru suflet”. Pe lângă mulţi alţi artişti de muzică populară, pe afişul spectacolului a figurat şi Petrică Mîţu Stoian. Care însă nu a mai apărut la eveniment! Deşi i s-a oferit ocazia să îşi justifice absenţa de la spectacol, Petrică Mîţu Stoian a refuzat. Nimic surprinzător! Poate doar pentru cei care au crezut că dacă ai voce înseamnă că ai şi caracter.      

Petrică Mîţu Stoian

Spectacolul „De la suflet pentru suflet” s-a desfăşurat marţi, 2 aprilie a.c., începând cu ora 18.00, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova. Beneficiarii acestuia: persoanelor bolnave de autism. Mai exact, fondurile obţinute din vânzarea biletelor şi donaţiile adunate în urnă, în sumă totală de 5.645 lei, au fost donate Asociaţiei„Dincolo de autism”. Pe afiş, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova i-a avut pe următorii artişti: Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Filuţa Bogdan, Marcu Nicolici, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Livia Celea, Răzvan Măgureanu, Cristian Bănăţeanu şi Luiza Dumitra. Dintre toţi, cel care nu a ajuns la spectacol a fost Petrică Mîţu Stoian.

„N-a vrut să-şi justifice în nici un fel absenţa la spectacolul”

Directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, Oana Bică, a declarat că a încercat să afle de ce nu s-a prezentat la spectacol Petrică Mîţu Stoian, dar acesta nu a catidicsit să îşi justifice în vreun fel absenţa. “Am vorbit cu cu domnia sa, dar  n-a vrut să-şi justifice în nici un fel absenţa la spectacolul caritabil «De la suflet pentru suflet», oferit în sprijinul copiilor bolnavi de autism. Trebuie precizat că dumnealui ştia de acest spectacol şi confirmase prezenţa. În acest sens, voi convoca o şedinţă de consiliu artistic, săptămâna viitoare, pentru a stabili măsurile ce se impun în acest caz”.

Prin lipsa de pe scenă a pus într-o lumină proastă un prestigios ansamblu

În realitate, problema nu este că artistul Petrică Mîţu Stoian nu s-a prezentat la un eveniment caritabil, de altfel un gest lăudabil al organizatorilor, ci că angajatul Ansamblului Focloric „Maria Tănase” din Craiova nu s-a prezentat la serviciu. Pentru că Petrică Mîţu Stoian este angajat al acestei instituţii, aflate sub ordinea municipalităţii craiovene”. Putea să fie orice spectacol. Atâta timp cât confirmase prezenţa, acesta trebuia să fie pe scenă. Ori prin lipsa sa a pus într-o lumină proastă un prestigios ansamblu. Nu este posibil ca oamenii să creadă că o instituţie serioasă pune pe afiş un nume, şi pe scenă nu mai apar artiştii respectivi. Şi nu înţeleg de ce Petrică Mîţu Stoian ar dori să îşi bată joc de o instituţie cum este Ansamblu Folcloric „Maria Tănsase” din Craiova, a cărui prestanţă nu i-a făcut decât bine carierei sale.

Puţin bun simţ nu îi dăunează nimănui

Nu credeam că Petrică Mîţu Stoian este vreun om cu caracter ales, cu o ţinută morală deosebită, care respectă tradiţiile neamului românesc şi este aplecat cu atenţie asupra problemelor sociale din jurul său. Este un cântăreţ de muzică populară până la urmă, nu vreun savant. Dar puţin bun simţ nu îi dăunează nimănui. Un lucru este însă cert, Petrică Mîţu Stoian a dat odată cu oiştea în gard. Dacă nu îi mai convine să mai presteze pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova îşi poate da demisia. Pentru gestul său de a nu urca pe scenă la un spectacolul al instituţiei unde este legitimat, cei din conducerea  Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova şi consiliu artistic trebuie să ia măsurile care se cuvin cu Petrică Mîţu Stoian.

7 COMENTARII

 1. Ma bucur ca am prilejul sa-mi spun punctul de verere cu privire la acest asa zis cantaret (fiindca artist e prea mult spus)de muzica populara.In primul rand el canta o muzica comerciala care nu are nimic cu adevaratul folclor romanesc traditional ca si Enceanu de altfel si ca majoritatea cantaretilor de azi. Se compara oare pseudomuzica lor cu a ardelenilor sau bucovinenilor care cand o asculti face sa se zbarleasca parul pe tine?In al doilea rand vocea lui suna precum dangatul unui clopot spart,nu are acea melodica ce te unge pe suflet.Imi pare rau s-o spun dar in general vocea cantaretilor Olteni (barbati) e vocea unor castrati.Comparati-i cu Ionut Fulea,Ioan Bocsa,Furdui Iancu,Aurel Tamas si aproape toti interpretii ardeleni care au o voce barbateasca si o muzica de mare calitate.La noi oltenii o singura voce se ridica la un inalt nivel:Aceea a lui Ion Ghitulescu ( care e gorjan) si care abordeaza toate genurile de muzica populara de inalta calitate.
  Norocul nostru cu maestrul Tudor Gheorghe cel ce a ridicat folclorul la rang de simfonie.Ceeace face Domnia sa este o binecuvantare pt neamul romanesc,este o adevarata arta este FENOMENUL TUDOR GHEORGHE.D-zeu sa-i dea viata lunga si sa ne mai incante cu arta lui.Paul Nicolae

 2. Aici ai greşit-o, Marine. Nu o fi savant acum, dar este în devenire. Păi, tu ştii că Pătrică a făcut Facultatea de drept la Craiova, la zi, şi a terminat-o nu demult? Cine se mai poate lăuda cu aşa ceva? Şi încă ceva. Din salariul lui de angajat bugetar la Ansamblul Naria Tănase, domnul Mâţu a pus bani de-o parte şi şi-a cumpărat o casă veche boierească pe care a pus-o la pnct, a făcut-o ţuţ,pe strada Petre Carp din Craiova şi că-n faţa căşii are nu-ş câte maşini între care două gipane,unul Mergedes şi altul Volksvagin, înmatriculate pe numele Penitenciarului de Maximă Siguranţă (DJ XX PMS). Ăsta om, Marine, nu d-alde noi.

 3. MĂŢU ŞI ENCEANU, DOI BANALI AI MUZICII POPULARE!Aleargă numai după bani, şi-au stricat şi puţina omenie pe care au dobândit-o când au plecat din satul lor.Păcat de părinţii simpli care nu i-au educat aşa, sunt sigură! Au făcut de râs folclorul prin aroganţa şi grandomania lor!Să se ia măsuri urgente şi să zboare după Enceanu! Afară! Şi încă o dată,ruşine!

 4. Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti! Astia sunt cei doi mascarici ai muzicii , nu zic populare, ca sa nu jignesc folclorul… Matu un nesimtit care si-a facut plinu’ si enceanu un furacios disperat care face o intreaga gama de giumblustiucuri pe la tot felul de show-uri de doi lei, doar-doar o mai face de doi-trei fani ai muzicii sale furate de ici de colo…e vremea bufonilor, ce sa-i faci!!!

 5. Felicitări, Domnule Turcitu!Faceţi cinste unui ziar cu renume şi tranşaţi lucrurile obiectiv!Aţi făcut lumină în acest caz, aşa cum aţi luat atitudine şi la mârlăniile celuilalt, Enceanu. Nu merită atâta atenţie pentru că tot ce cântă este preluat de la alţii, când să facă ceva bun dau bir cu fugiţii, numai dacă ieşea mălaiul era primul pe scenă. E inadmisibil!Ţineţi-o tot aşa, să scăpăm folclorul oltenesc de asemenea infatuaţi!BRAVO CUVÂNTUL LIBERTĂŢII!

 6. MĂŢU ŞI ENCEANU, IN URMA CU UN AN, S-AU VORBIT SA PUNA MANA PE ANSAMBLUL FOLCLORIC MARIA TANASE, pentru a-l folosi in folosul lor, facand presiuni pe la mai toate televiziunile centrale, pentru ca ansamblul craiovean sa nu fie primit decat prin ei. Ei stiau ca Solomon va pierde primaria si au jucat tare stiind ca DOINA GORJULUI ii va primi cu bratele deschise. Pe vremea cand NICU CRETU conducea Ansamblul “MARIA TANASE”, amandoi l-au avertizat pe dirijor ca ei nu au nevoie de serviciu pentru ca pot sa-si plateasca pensiii particulare. Asa ca daca ansamblul ii vrea ca parteneri si nu ca angajati ei vor mai colabora , daca nu ei pleaca. Prin venirea la ansamblu a cantaretei avare, MARIANA IONESCU, directorul COSTICA ENCEANU a incercat sa-l marginalizeze pe MATU, ba mai mult l-a amenintat ca daca nu vine la serviciu, cat si la spectacolele ANSAMBLULUI MARIA TANASE, puse de ENCEANU intentionat, chiar in zilele cu spectacolele personale ale lui MATU, gorjeanul se infurie si il ameninta si el pe ENCEANU cu dezvaluiri despre zecile de mii de mii de euro incasati de ENCEANU pe seama ansamblului craivean, iar din acel moment totul intra in normal.
  De altfel, Constantin ENCEANU s-a jurat ca va face tot ce-i va sta in putinta ca sa distruga ANSAMBLUL MARIA TANASE daca nu va fi primit inapoi ca solist principal,pentru ca ii va determina atat pe MATU cat si pe NICULINA STOICAN sa vina alaturi de el, pentru a face un nou ansamblu folcloriparticular,cu sprijinul ex -primarului lui AURICA SOLOMON. Asadar, veti vedea cat de curand ca vor pleca de la Craiova, mai intai, PETRICA MATU STOIAN si MARIANA IONESCU,dupa care va urma NICULINA STOICAN, daca nu chiar o data cu ei. Voi mai reveni cu amanunte din interior

 7. Aceste distinse comentarii ar putea avea oare vreo legătură cu dosarul 29699/215/2012 aflat pe rolul Judecătoriei Craiova?

Comments are closed.