Patru firme au depuse oferte pentru achiziția celor 17 tramvaie

0
2209

          Nu mai puțin de patru firme, dintre care două din Turcia, una din Polonia și alta din Ucraina, au depus ofertele pentru achiziția celor 17 tramvaie noi, care vor ajunge la Craiova. Ofertele sunt în evaluare la Ministerul Dezvoltării, termenul-limită pentru desemnarea firmei care va livra garniturile de tramvai fiind data de 11 august.

           Licitația pentru furnizarea unui număr de 17 tramvaie, finanțate din fonduri europene nerambursabile, a fost lansată de Ministerul Dezvoltării Regionale. La sfârșitul lunii februarie, mai exact pe data de 25 februarie, când a fost termenul-limită de depunere a ofertelor, după ce a fost prelungit, autoritățile locale au anunțat că licitația a trecut de etapa depunerii de oferte. Nu mai puțin de patru operatori economici au fost interesați de această licitație și au depus oferte, ce vor fi analizate în perioada imediat următoare.

Termenul-limită este data de 11 august

Mai exact, conform documentației de licitație, comisia de evaluare are termen până la mijlocul verii – 11 august 2020 – pentru a evalua, atât din punct de vedere tehnic, cât și al capacității financiare – ofertele firmelor care au cumpărat caietul de sarcini privind achiziția celor 17 tramvaie. Societățile ce au depus oferte sunt următoarele: Bozankaya Otomotiv Mak. İml. İth. Ve İhr. A.Ş. din Turcia; Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spólka Akcyjna din Polonia; Tatra-Yug din Ucraina și Durmazlar Makine San. Ve Tic A.S. din Turcia. După cum se știe, turcii au livrat, la Craiova și autobuzele diesel.

Patru firme au cumpărat caietul de sarcini

Autoritățile locale susțin că tramvaiele vor putea fi introduse în trafic cât mai curând, imediat după ce vor fi livrate de către firma care va fi desemnată câștigătoare. „După mai multe încercări, licitația pentru cele 17 tramvaie pare să fi intrat pe linie dreaptă. La ora actuală, avem patru oferte, sper să fie conforme și după evaluarea ofertelor să fie desemnat un câștigător care să furnizeze garniturile și să putem vedea cât mai repede noile tramvaie pe traseu”, a declarat, la momentul anunțului privind înscrierea ofertanților, Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

Tramvaiele noi, introduse pe trei rute

Valoarea totală a proiectului este de 202.349.385,00 lei – fonduri europene nerambursabile, iar cofinanțarea Primăriei Craiova se ridică la 3.400.987,70 lei. Cele 17 tramvaie de aproximativ 25 de metri fiecare vor fi distribuite pe trei rute ale operatorului local de transport, după cum urmează: ruta 100: 10 tramvaie cu lungimea de cca 25 de metri; ruta 101: 3 tramvaie cu lungimea de cca 25 de metri; ruta 102: 4 tramvaie cu lungimea de cca 25 de metri.

Reducerea poluării și creșterea numărului de călători

Potrivit autorităților, obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea mobilităţii urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public în Municipiul Craiova eficient, ecologic şi modern, care să conducă la reducerea cantităţilor de CO2 şi emisii poluante deversate în atmosferă, reducerea numărului de autoturisme în trafic, creşterea numărului de persoane care utilizează transportul în comun, cu impact asupra fluidizării traficului rutier.