Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Craiova prin spectacole, concerte, recitaluri de poezie şi expoziţii de carte

0
360

Devenită, începând cu anul 2011, prilej de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu, precum şi a valorilor româneşti, Ziua Culturii Naţionale figurează în agenda mai tuturor instituţiilor de cultură şi educaţie. La Craiova, va fi marcată, săptămâna viitoare, prin spectacole, concerte, recitaluri de poezie, expoziţii de carte, precum şi alte evenimente dedicate împlinirii 164 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu şi comemorării a 125 de ani de la trecerea acestuia în eternitate.

La jumătatea lunii decembrie a anului 2010 a fost promulgată Legea nr. 238 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale. Iniţiatorii proiectului au susţinut atunci că există precedente pentru aceasta sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost stabilită ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia – ziua de naştere a lui Luis de Camoes. „Va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai că celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc.”, s-a arătat în expunerea de motive a iniţiatorilor. Prin Legea nr. 238/2010, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.

Filarmonica „Oltenia”: concert de muzică instrumentală camerală, corală şi vocală românească

La Craiova, Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de numeroase instituţii. Astfel, Filarmonica „Oltenia” vă invită miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la un concert de muzică instrumentală camerală, corală şi vocală românească. Îşi vor da concursul Victoria Stan (flaut), Rozalia Pataki (harpă), Geo Fabian (vioară), Olga Şain (soprană), Cristian Radina (tenor), Ciprian Ion (flaut), Corina Stănescu (pian), Cvartetul „Carmina” al instituţiei – avându-i în componenţă pe Pompilia Popescu (vioara I), Floarea Bălăşoiu (vioara a II-a), Nicoleta Gheorghiceanu (violă), Rucsandra Haliţchi (violoncel) – şi Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Manuela Enache.

Programul va cuprinde muzică instrumentală şi vocală de Dumitru Capoianu, Gherase Dendrino, Constantin Dimitrescu, Petre Elinescu, George Enescu, Marţian Negrea, lucrări corale din creaţia compozitorilor craioveni Mihail Bârcă, Dan Ionescu, Nicolae Julea, Filip Lazăr, Alexandru Racu, Gheorghe Stănescu şi Constantin Ungureanu. Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Opera Română Craiova: spectacolul de cântec, poezie şi dans ,,Gânduri printre rânduri”

,,Gânduri printre rânduri” se intitulează spectacolul de cântec, poezie şi dans dedicat Zilei Culturii Naţionale de Opera Naţională Română. Realizat în parteneriat cu Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova, evenimentul va avea loc în data de 16 ianuarie, ora 19.00, pe scena Operei, iar pe 17 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat Aula „Buia” a Facultăţii de Agronomie. Pe scenă vor evolua studenţi din cadrul Departamentului de Arte al Universităţii craiovene, sub coordonarea profesorilor lor, respectiv Diana Ţugui şi Haricleea Nicolau.

Regia este realizată de Cosmin Vasilescu, scenografia – de Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia, de Laurenţiu Nicu. De asemenea, îşi va da concursul Corul Operei Române Craiova.

Mihai Eminescu, sărbătorit de poeţi şi de actori craioveni la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

 Prima întâlnire din 2014 din cadrul proiectului cultural „Scriitori la Tradem” va sta sub semnul omagierii  a lui Mihai Eminescu. Iubitorii poeziei, ai memoriei marelui poet şi gazetar sunt invitaţi miercuri, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” a municipiului Craiova, să participe la un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mirela Cioabă şi Angel Rababoc.  Violoncelistul Mircea Suchici va interpreta propria muzică pe versuri ale poetului, iar Nicolae Coande va citi pagini din scrisorile şi publicistica eminesciană. Gazdă ospitalieră: Cosmin Dragoste, manager interimar al instituţiei.

«Pe 15 ianuarie se împlinesc 164 de ani de la naşterea celui care spunea despre sine: „Dumnezeu, la adiţiunea lumii, a greşit – eu sunt… un punct în cartea destinului, care nu trebuia să fi fost. „Punctul” acesta a scris „Rugăciunea unui dac” (despre care Cioran spunea că „este expresia exasperată, extremă, a neantului valah, un blestem fără precedent, lovind un colţ de lume sabotat de zei”) şi este unul cardinal în istoria culturii române, iar legământul faţă de memoria lui trebuie reînnoit an de an», spune Nicolae Coande, iniţiatorul proiectului cultural „Scriitori la Tradem”.

***

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, ca în fiecare din ultimii ani, şi de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” printr-o expoziţie de cărţi din colecţiile instituţiei. De asemenea, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” pregăteşte un program special de activităţi.

Recital de poezie susţinut de actorul Emil Boroghină la ICR Praga

Institutul Cultural Român (ICR) din Praga, împreună cu Asociaţia Cehia-Romania şi Catedrele de Romanistică ale  Universităţii Caroline din Praga şi Universităţii Komensky din Bratislava, vor organiza în data de 15 ianuarie, începând cu ora 18.30, recitalul intitulat „La steaua care-a răsărit”, susţinut de actorul craiovean Emil Boroghină.

Potrivit ICR Praga – care va găzdui evenimentul –, recitalul va cuprinde poezii precum „La steaua”, „O, rămâi”, „Floare-albastră”, „Venere şi Madonă”, „Epigonii”, „Dorinţa”, „Dormi”, „Luceafărul”, „Glossă” şi altele. Versurile vor fi recitate în limba română şi vor fi însoţite de proiecţia traducerilor în limba cehă (realizate de Jitka Lukesova). Totodată, va fi prezentată o expoziţie tematică de carte (volume de şi despre Mihai Eminescu, din fondul bibliotecii institutului), deschisă timp de o lună publicului larg.

Actor şi regizor, Emil Boroghină a fost director al Teatrului Naţional din Craiova, pe care l-a condus din 1988 până în anul 2000. În prezent este directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”, pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute. Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.