La împlinirea a 28 de ani de la plecarea actorului – O stea pe „Walk of Fame”-ul băileştean pentru Amza Pellea

0
225

Pentru că luni, 12 decembrie a.c., se vor împlini 28 de ani de la plecarea într-o altă lume a lui Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931, Băileşti, Dolj – d. 12 decembrie 1983, Bucureşti), municipalitatea băileşteană şi Casa de Cultură „Amza Pallea” vor organiza o serie de manifestări prin care să cinstească memoria marelui actor. Invitată de onoare este fiica acestuia, actriţa Oana Pellea, în prezenţa căreia la Casa Memorială va fi dezvelită o stea ce va purta, post-mortem, numele lui Amza Pellea, similară celei aflate pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului – „Walk Of Fame”-ul bucureştean.

Programul de manifestări se va desfăşura începând cu ora 17.00 şi va cuprinde dezvelirea unei troiţe în Parcul Tineretului din Băileşti, urmată de organizarea Şirului luminii lui Amza Pellea – ediţia a III-a. «Mesajul acestei acţiuni a fost încă de la început, din anul 2009, acela că lumina lui Amza ne aprinde luminile festive de sărbători din oraş. Se va pleca de la troiţa din parc, în şir, cu lumânări aprinse, spre Casa Memorială „Amza Pellea”. Primul membru al şirului va aprinde candela din Casa Memorială, iar atunci se vor aprinde luminile festive în oraş. Aşteptăm să participe mai mulţi băileşteni ca anul trecut, cu candele sau lumânări aprinse», precizează organizatorii, declaraţia fiind preluată şi pe blogul consumatorilor de zaibăr din Băileşti, http://blog.zaibar.ro.

La Casa Memorială „Amza Pellea” va fi dezvelită o stea ce va purta, post-mortem, numele lui Amza Pellea, precum cea de pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului – „Walk Of Fame”-ul bucureştean –, inaugurată pe 7 aprilie a.c., ziua în care actorul ar fi împlinit 80 de ani. Evenimentul s-a desfăşurat atunci în prezenţa reprezentanţilor municipalităţii băileştene şi a fiicei actorului, Oana Pellea. Şi alţi artişti consacraţi au fost omagiaţi pentru carierele lor de excepţie după modelul celebrului bulevard „Walk Of Fame” din Los Angeles – Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Tamara Buciuceanu Botez, Maia Morgenstern, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Mariana Mihuţ –, scopul proiectului fiind acela de a celebra valori ale culturii româneşti.

Casa Memorială „Amza Pellea” a fost inaugurată în 2008, când s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului, şi reuneşte fotografii şi obiecte personale ale acestuia. „Aici, la Casa lui Memorială, care împlineşte în acest an un veac de când a fost construită, găseşti, de fapt, două case într-una singură: una în care a copilărit actorul şi alta a lui Nea Mărin, un personaj creat de Amza Pellea, care a ironizat când dulce, când amar epoca de tristă amintire. A fost un vis al băileştenilor să ridice numele lui Amza la rangul ce i se cuvine, ca să se ştie că Amza a fost unul şi nu se va mai naşte altul vreodată. Ori de câte ori drumul vă poartă pe meleaguri olteneşti, poate trecând prin Băileşti veţi păşi pragul acestei case modeste. Este un loc unde puteţi aprinde o lumină pentru sufletul lui frumos…, spun reprezentanţii municipalităţii băileştene. Acasă la Nea Mărin invitaţii vor fi primiţi, luni, cu covrigi, nuci, mere, dar şi cu momente artistice.