Alegeri cu repetiţie la Colegiul Medicilor Dolj

0
456

Medicii din judeţul Dolj sunt din nou aşteptaţi la urne, zilele acestea, pentru a-şi alege reprezentanţii în structurile de conducere ale Colegiului Medicilor pentru următorii patru ani. După ce, în urmă cu o săptămână, din cauza numărului prea mic de votanţi, s-a decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, alegerile care vor avea loc astăzi şi vineri sunt decisive pentru stabilirea câştigătorilor.

La precedentul tur de scrutin medicii doljeni nu s-au arătat prea interesaţi de alegeri. Deşi se estimase că prezenţa la urne va fi de cel puţin jumătate din numărul total de votanţi, până la urmă lucrurile nu au stat deloc aşa. Chiar dacă în joc au fost şi atunci, ca şi acum, funcţiile de conducere din cadrul instituţiei, la închiderea urnelor, după două zile de alegeri, s-a constat că doar 154 de doctori din cei peste 1.700 care se găseau pe listele electorale – adică 8,8% din numărul total de membri ai Colegiului – şi-au exprimat opţiunea electorală.

În aceste condiţii, organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor pentru structurile de conducere din cadrul Colegiului Medicilor Dolj a devenit, conform regulamentului, obligatorie. Tocmai în ideea de a încuraja doctorii să vină la vot, alegerile se desfăşoară pe parcursul a două zile, astăzi şi vineri. De data aceasta însă numărul de alegători nu mai este la fel de important ca în urmă cu o săptămână. Indiferent de prezenţa la urne, acest tur de scrutin va stabili numele celor care se vor afla în fruntea Colegiului Medicilor Dolj pentru următorii patru ani.

Candidaţi mulţi, funcţii puţine

Lupta pentru structurile de conducere este, de altfel, una foarte strânsă. Dacă pentru Comisia de Cenzori  alegătorii vor avea de ales dintr-o listă scurtă formată din doar patru medici care şi-au depus candidatura, mult mai mare va fi concurenţa pentru Consiliul Judeţean şi Adunarea Generală, unde sunt înscrişi 55, respectiv 42 de candidaţi.

La fel ca la turul de scrutin precedent, în secţia de votare fiecare alegător va primi trei buletine de vot: unul pentru Comisia de Cenzori, unul pentru Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor şi unul pentru Adunarea Generală. Pentru mandatul 2012-2016 sunt puse în joc trei locuri pentru Comisia de Cenzori, 19 locuri pentru Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor, în timp ce pentru Adunarea Generală există opt locuri.

Drept la vot doar pentru medicii membri ai Colegiului

Preluarea atribuţiilor de către noile structuri de conducere ale Colegiului Medicilor Dolj şi mai ales alegerea unui preşedinte presupune însă o procedură destul de greoaie. Câştigătorii scrutinului nu îşi vor prelua funcţiile înainte ca rezultatul alegerilor la nivel local să fie validat de Colegiul Naţional al Medicilor din România. Apoi, comisia electorală va înmâna mandatele pentru următorii patru ani medicilor aleşi să le reprezinte interesele colegilor de breaslă. Abia după primirea mandatelor, Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor se va întruni pentru a alege preşedintele, trei vicepreşedinţi şi un secretar.

Conform regulamentului în vigoare, membrii Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor se aleg prin vot direct, secret şi liber exprimat de membrii Colegiului Judeţean. Dreptul de vot, precum şi dreptul de a fi ales în organele de conducere îl au numai medicii membri ai Colegiului Medicilor din România, care au cotizaţia plătită la zi.