Minora care şi-a împuşcat accidental bunica, condamnată la asistare zilnică pentru patru luni

0
188

S-a încheiat procesul fetei în vârstă de 16 ani, din satul Sărbătoarea, comuna Bucovăţ, care, în noaptea de 11 spre 12 ianuarie a.c., şi-a împuşcat mortal bunica, de 64 de ani, cu arma de vânătoare a concubinului, din greşeală. Minora a fost găsită vinovată de magistraţii Judecătoriei Craiova de ucidere din culpă şi condamnată la o pedeapsă neprivativă de libertate, prevăzută de noul cod penal, mai exact asistarea zilnică, pe o durată de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Dolj. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, la începutul acestui an, în noaptea de 11 spre 12 ianuarie a.c., poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au fost anunţaţi prin 112, puţin înainte de miezul nopţii, că o femeie de 64 de ani, din comuna doljeană Bucovăţ, satul Sărbătoarea, a fost împuşcată, pierzându-şi viaţa. La faţa locului a plecat o echipă de cercetare, iar în urma verificărilor efectuate a reieşit că autoarea este chiar nepoata bătrânei, o fată în vârstă de 16 ani. Din declaraţiile luate de anchetatori s-a stabilit că Iuliana Mary Goangă, de 16 ani, împreună cu concubinul ei, Daniel Pencu, de 22 de ani, s-au dus în vizită acasă la tatăl fetei, care locuia cu mama sa, respectiv bunica fetei, Ioana Goangă, de 64 de ani. Concubinul şi-a luat cu el arma de vânătoare pe care o deţinea legal şi pe care a lăsat-o într-o cameră a locuinţei. La un moment dat, Daniel Pencu şi tatăl Iulianei au ieşit afară, iar fata a manevrat greşit arma, care se pare că nu era asigurată şi avea glonţ pe ţeavă, şi şi-a împuşcat accidental bunica. Glonţul i-a secţionat victimei coloana în zona cervicală, aceasta pierzându-şi viaţa, după cum au constatat şi medicii de pe ambulanţa sosită la faţa locului în urma apelului prin 112.

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) din cadrul IPJ Dolj au ajuns şi ei la faţa locului, au ridicat arma în vederea efectuării expertizei balistice şi i-au aplicat lui Daniel Pencu o amendă în valoare de 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor regimului armelor şi muniţiilor, întrucât acesta nu avea voie să lase arma neasigurată, ci să o păstreze în anumite condiţii, prevăzute de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

Vinovată de ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au coordonat cercetările în dosar, la finalizarea acestora dispunând, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fetei de 16 ani, pentru ucidere din culpă. Pe 30 aprilie a.c. s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul, iar la mijlocul lunii trecute, mai exact pe 16 octombrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Tânăra a fost găsită vinovată de ucidere din culpă şi, conform prevederilor noului cod penal a fost condamnată la o măsură de siguranţă neprivativă de librtate. Judecătorii au dispus faţă de ea măsura educativă a asistării zilnice,pe o durată de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Dolj. (Potrivit legii, măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului). În plus, instanţa a obligat-o la plata sumeid e 1.600 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, întrucât nici o rudă nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.