Locatarii din centrul Craiovei vor să aibă parcările lor

2
708

Primăria Craiova se pregăteşte să extindă parcarea cu plată prin SMS, la tariful de 0,50 euro pe oră, cu TVA, pe toate străzile care înconjoară centrul istoric, nouă la număr, plus Calea Bucureşti. Craiovenii care locuiesc în această zonă centrală sunt total împotriva unei astfel de măsuri şi au cerut, vineri, autorităţilor să se gândească la o modalitate prin care să li se ofere posibilitatea de a-şi parca maşinile mai aproape de locuinţele lor, şi nu pe nişte străzi îndepărtate, acolo unde nici nu prea mai găsesc locuri libere.

Mare scandal pe locuri de parcare, vineri, la dezbaterea publică organizată de Primăria Craiova, care a dorit să cunoască şi părerea craiovenilor înainte ca regulamentul modificat să intre la vot, în şedinţa următoare a Consiliului Local. Sala a fost plină, marea majoritate a participanţilor la discuţii fiind locatari în blocurile din centrul oraşului. În frunte cu cântăreţul Ciri Mayer, care locuieşte în blocul Casa Albă, oamenii s-au plâns autorităţilor că nu au unde să îşi parcheze maşinile nici acum maşinile, darămite atunci când se vor mai închide alte străzi din jur şi toţi ceilalţi locatari de acolo se vor înghesui şi ei să găsească un loc liber.

Parcările de pe „Olteţ” şi „Theodor Aman” nu ajung şi la locatari

În calitate de locatar al blocului Casa Albă, Ciri Mayer a povestit că riveranii din această zonă trec printr-o situaţie de coşmar, de un an de zile de când a fost introdusă parcarea cu plată pe „A.I. Cuza”. Deşi autorităţile au lăsat netaxate cele două laturi ale English Park – străzile „Olteţ” şi „Theodor Aman” – aceștia tot nu au acces la ele. „Toată lumea vine şi parchează pe aceste două laturi, din meschinărie, ca să nu plătească 1 leu la supraterană sau 2,5 lei la cea cu plată. Este un calvar de nedescris, generator de conflicte, inclusiv fizice, şi vă spun în deplină cunoştinţă de cauză”, s-a plâns Ciri Mayer. A propus să se monteze o barieră la colţul Prefecturii, între instituţie şi toaleta publică, iar riveranii din blocurile IJK şi Casa Albă să poată să închirieze doar ei aceste locuri de parcare. „Am un memoriu în acest sens al tuturor locatarilor posesori de autoturisme din aceste imobile, vreo 200 de semnături. Aşa se întâmplă la Severin, Târgu Jiu, Piteşti. Se aduce un surplus de încasări la buget şi ceilalţi merg în celelalte parcări. Şi atunci tot centrul ar fi descongestionat şi nu doar ultracentral, în faţa Primăriei”, a propus Ciri Mayer.

Parcarea de pe „Kogălniceanu” îi sperie pe riverani

Craioveanul Cioroiu Codruţ, şi el locatar în blocurile din centrul, a spus că nu îi convine sub nici o formă acest proiect care va avea urmări neplăcute pentru şi mai mulţi craioveni. «Dacă se va face şi parcarea de pe „Kogălniceanu” tot cu plată, unde vor parca riveranii? În ce zonă, unde? Vor plăti 24 de ore plata prin SMS? Cred că este vorba de vreo 500 de maşini», a cerut explicaţii craioveanul. Acesta le-a spus autorităţilor că trebuia făcută mai întâi o parcare şi, ulterior, introdusă taxa de parcare. Problema riveranilor au pus-o şi consilierii liberali, care au făcut opoziţie mai ceva ca în plenurile lunare. Rând pe rând, patru din cei şase aleşi locali ai PNL, cărora li s-a alăturat şi senatorul Nicolae Giugea, au criticat această propunere, insistând pe ideea că nimeni nu se gândeşte şi la soarta celor care locuiesc în zona centrală.

Autorităţile se gândesc la abonamente pentru parcări

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat cum stau lucrurile în alte oraşe mari ale ţării, arătând că Timişoara  are 8.500 locuri de parcare cu plată, Oradea – 8.000, Braşovul – 6.000, Clujul – 4.000 şi Arad – 3.500, în timp ce Craiova, doar 793 de locuri. „Eu consider că tot ceea ce facem acum nu este nimic ieşit din comun faţă de ceea ce se întâmplă în alte oraşe. Nu putem să intrăm în lumea civilizată pe care o admirăm decât aşa”, a spus Genoiu. El a explicat că demersul are o logică concretă, în sensul că trebuie umplută şi parcarea supraterană de la teatru – care are 619 locuri –, în sens contrar UE ar urma să ceară explicaţii şi chiar bani, fiind vorba de un proiect european. Vizavi de plângerile locatarilor din centru, edilul a afirmat că este vorba de un început şi că lucrurile se vor îndrepta pe parcurs, în sensul că vor exista abonamente speciale pentru riverani, iar parcările în sine vor fi dotate cu parcometre.

2 COMENTARII

  1. vezi sa nu se rezolve ceva … nu mai poate primaria ca nu sunt locuri de parcare … v-ar lua si acoperisurile de pe case sa depindeti de ea …

Comments are closed.