Colocviile „Scrisul Românesc”, la ediția a XIII-a

0
183

Scrisul Românesc Fundația-Editura-Revista, în colaborare cu Institutul de Științe Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, organizează, în zilele de 10 și 11 octombrie 2018, la Muzeul de Artă Craiova (Sala Oglinzilor), cea de-a XIII-a ediție a Colocviilor „Scrisul Românesc”. Manifestările se înscriu în seria celor cultural-științifice și artistice din cadrul Centenarului Marii Uniri și au ca temă „Unitate prin diversitate. Memorie culturală și spiritualitate românească. Personalități și acțiuni în sprijinul Marii Uniri”. Ce acest prilej se va desfășura și Gala Premiilor „Scrisul Românescˮ pe 2017 și de Debut în volum pe 2018, un eveniment de evaluare editorială și de stimulare a tinerelor talente. 

Colocviile „Scrisul Românesc” vor debuta miercuri, 10 octombrie a.c., ora 16.30, cu Sesiunea de comunicări științifice la care participă academicieni, cercetători științifici, profesori universitari, critici și istorici literari, directori și redactori de reviste și edituri din țară și străinătate. În cuvântul de deschidere, Florea Firan, directorul editurii și al publicației, va prezenta realizările și perspectivele revistei „Scrisul Românesc” și motivațiile care au stat la baza alegerii temei Colocviilor.

Cea de-a XIII-a ediție a evenimentului îi are ca invitați speciali pe academicienii Gheorghe Păun, Dumitru Radu Popescu, prof. univ. dr. Radu Ciuceanu, directorul fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului,  Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Radu Polizu, scriitori din New York, alături de personalități din Craiova și din alte centre universitare din țară. În încheierea sesiunii vor fi lansate numărul special, 10/2018, al revistei „Scrisul Românesc”, care cuprinde comunicările celor peste 40 de autori invitați, și volumul „Intelectualii, Puterea și Tehnologia”, cu comunicările științifice de la sesiunea precedentă.

Joi, 11 octombrie, de la ora 11.00, vor avea loc partea a doua a sesiunii de comunicări științifice și lansarea mai multor cărți: „Scrisul Românesc – 90. Antologie comentată”; „Amintiri despre Eminescu” de Teodor V. Ștefanelli; „Iuliu Maniu. Făuritor al Marii Uniri” de Dan Botez; „Aproape un secol de Dinastie” de Adrian Cioroianu; „Oltenia. Studii și cercetări” – antologie; „Unitate prin diversitate. Memorie culturală și spirituală românească. Personalități și acțiuni în sprijinul Marii Uniri” – antologie; „Femeia de nisip” de Carmen Firan; „Ținere de minte” de Adrian Sângeorzan; „Ev@ cumintea pământului” de Tatiana Jilavu; „Prima linie” de Alexandru Oprescu (debut editorial – eseu); „Stele” de Tania-Eugenia Niță (debut editorial – poezie). De asemenea, va fi lansată colecția „Femei celebre în literatura română”: Elena Văcărescu, Anna Brâncoveanu de NoaillesMagda Isanos, Nina Cassian.

Pe parcursul manifestărilor, expoziţia de cărți şi reviste Scrisul Românesc 2006-2018 va oferi participanților prilejul de a-și completa biblioteca cu noutăți editoriale și numere din revista aniversată și de a lua autografe de la autorii prezenți. Cele două zile de manifestări cultural-științifice vor fi încheiate cu momente artistice susținute de artiști ai Filarmonicii „Oltenia”.