A început sesiunea acreditărilor

0
186

Începe campania de verificare în ceea ce priveşte acreditarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, peste 100 dintre acestea fiind supuse unui astfel de control. Sunt cerute rapoartele de activitate pe ultimii trei ani, realizarea acestora fiind obligaţie legală. În cazul în care nu s-a realizat acest lucru, până pe 15 octombrie cei direct responsabili mai pot introduce în sistemul informatic toate datele, de la data respectivă fiind excluse alte devieri de la lege.

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a început verificarea unităţilor şcolare care solicită astfel de certificare. Este vorba de Proiectul „E_sistem Calitate”, prin care se cere certificarea instituţiilor de învăţământ preuniversitar, pe întreg teritoriul României. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este parte din acest program, peste 100 de unităţi cu personalitate juridică făcând parte din acţiune.

Rapoartele anuale sunt obligatorii

Conform legislaţiei în vigoare, în timpul evaluării periodice sunt obligatorii Rapoartele Anuale de Evaluare Internă(RAEI). „Rapoartele anuale sunt obligatorii, data de 14 octombrie fiind cea în care aplicaţia electronică se închide automat. În cazul în care, pentru anul 2014, nu a fost generat programul, în Platforma electronică destinată 2015/2016 se poate intra, tot pe site-uri, după 15 octombrie, pe paginile fiecărei şcoli”, a precizat prof. Janina Vaşcu (foto), inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Peste 140 de entităţi şcolare vor fi verificate

Programul de evaluare este unul amplu şi trebui parcurs de toţi managerii de instituţii de învăţământ. „Fiecare director de şcoală evaluată va primi, cu două zile înaintea verificării, Agenda referitoare la acţiunea de control. Sunt cuprinse mai multe activităţi, de la discuţii cu cadrele didactice şi cu părinţii, până la activităţi care se referă la activitatea educaţională.Vor fi şi chestionare on-line, iar rezultatul acestora va viza progresul pregătirii elevilor.În puţine cuvinte, este vorba despre o verificare externă a unităţilor şcolare, necesară acreditării de către ARACIP. În Dolj, sunt 145 de structuri cu personalitate juridică supuse acestui proces”, a completat Janina Vaşcu.