Cel mai avansat dispozitiv asistiv din lume poate fi obținut gratuit de nevăzătorii din România

0
561

Cel mai avansat dispozitiv pentru nevăzători, OrCam MyEye 2.0, poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Activat doar de un simplu gest intuitiv, dispozitivul poate reda independența persoanelor nevăzătoare. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), recunoaște citește instantaneu texte de pe orice mediu (print/digital), bancnote sau orice obiect din fața purtătorului și memorează fețele celor din jur.

Misiunea OrCam Technologies este de a valorifica puterea viziunii artificiale prin încorporarea tehnologiei de pionierat în platforme portabile bazate pe AI (Inteligență Artificială). Până în acest moment, tehnologia asistivă OrCam îmbunătățește calitatea vieții a zeci de mii de persoane cu deficiențe de vedere în 50 de țări (fiind disponibil în 25 de limbi).

Portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu purtatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.

Experți în Computer Vision și Machine Learning au proiectat și gândit dispozitivul revoluționar, cu accent pe o interfață discretă, mobilă și ușor de utilizat. OrCam MyEye se montează magnetic pe rama ochelarilor și cântărește doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experiența utilizatorului să fe cât mai facilă. De asemenea, tehnnologia implementată permite ca în acest moment, OrCam Myeye să fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul – permițând utilizarea cu mâinile libere. Astfel comunicarea dintre utilizator și aparat se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând în același timp confidențialitatea datelor.

Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate. Pașii de inregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/. De asemenea, pentru asistență în legătură cu înregistrarea în Program sau pentru a aranja o demonstrație personală a versiunii în limba română a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentanții OrCam pot fi apelați la numărul de contact 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.