Primăria Craiova restaurează Fântâna Purcarului

0
658

Prima din cele trei cișmele pe care municipalitatea și-a propus să le modernizeze a fost scoasă la licitație. Fântâna Purcarului, care se găsește lângă Piața Veche, urmează să fie reabilitată și integrată în peisaj, cu bani de la bugetul local. Primăria a estimat costurile la aproximativ 88.000 de lei, lucrarea fiind programată să fie terminată în trei luni.

Aflată în imediata apropiere a Hanului Puțureanu, fântâna Purcarului este monument istoric de clasa II, care încă mai funcționează, deși se află într-o stare avansată de degradare. Documentele istorice spun că a fost amenajată în iunie 1818 de către doi negustori de porci, care erau și prieteni, jupân Pavel Teodor și Kir Marin Bulugbașa, despre acesta din urmă consemnându-se și amănuntul că era de origine aromână. Fântâna a fost ridicată pe locul pe care se găsește și acum, unul care reprezenta, la vremea respectivă, zona comercială cu mare vad a Băniei. Cișmeaua a fost clădită să răcorească mulțimea de oameni care veneau în Piața Elca (redenumită ulterior Piața Veche), la brutăria lui Ghelase ori la tăbărăcia lui Vasile Tăbăcaru sau, pentru popas peste noapte, la Hanul Puțureanu. Și-a îndeplinit misiunea de atunci și până acum, izvorul său fiind la fel de rece și curat, cu toate că împrejurimile locului nu arată prea bine.

Cișmeaua va fi transformată într-o atracție turistică

Autoritățile și-au propus să restaureze această cișmea, să-i recupereze valoarea istorică pe care o poartă cu sine și, în final, să o transforme într-o atracție turistică pentru cei care vor dori să se plimbe și să descopere locurile ce amintesc de trecutul acestui oraș. Fiind vorba de un monument istoric, susțin reprezentanții municipalității, toate lucrările executate asupra acestui edificiu se supun metodelor și tehnicilor de restaurare. ”Intervențiile asupra monumentelor istorice necesită o manoperă realizată cu mare atenție, îngrijire și profesionalism de către echipe specializate”, se arată în caietul de sarcini care a fost întocmit de municipalitate. În documentație se precizează că zonele de desfacere a zidăriei și zonele în care se efectuează săpături interioare și exterioare trebuie să fie supravegheate de un arheolog. Acesta va întocmi un raport de cercetare arheologică, pe baza căruia se va obține certificatul de descărcare arheologică, document care atestă că un monument istoric poate fi redat circuitului social. 

Licitația va fi adjudecată la sfârșitul lunii

Reprezentanții Primăriei Craiova, care dispuneau de o expertiză tehnică asupra obiectivului încă din 2015, au scos recent lucrarea la licitație. S-a cerut ca lucrările de restaurare a fântânii Purcarului să se facă numai cu materiale agrementate de legislația în vigoare în domeniul construcțiilor și a monumentelor istorice. Fiind vorba de o zonă foarte circulată, și de pietoni, dar și de mașini, autoritățile au mai impus și câteva reguli pentru desfășurarea lucărilor de execuție. În caietul de sarcini, se precizează că firma de construcții trebuie să aibă în vedere ca, pe durata șantierului – investiția se execută în decurs de trei luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor –are datoria să depoziteze și să evacueze deșurile în condiții de siguranță pentru trecători. Totdată, acesta este obligat să asigure și ordinea și curățenia în zona lucrărilor. Constructorul asigură o garanție de trei ani a lucrărilor realizate.

Investiția se realizează din bugetul local

Lucrarea de restaurare a fântânii Purcarului se realizează, în totalitate, cu bani de la bugetul local. Autoritățile estimează costurile de execuție la 87.900 de lei, dar suma finală, care va rezulta în urma licitației, va fi mai mică. Licitația a fost lansată la începutul acestei săptămâni, pe 6 august, și se încheie pe 20 august, data limită când se primesc ofertele. Autoritățile au atașat, ca documentație, caietul de sarcini, proiectul tehnic și detaliile de execuție, precum și autorizația de construire, care a fost eliberată de municipalitate pe data de 27 iulie. Constructorul care își va adjudeca licitația va trebui să termine lucrarea în trei luni. Între amănuntele care au fost sesizate de proiectantul lucrării și care au fost impuse ca lucrări, se numără lipsa unui trotuar înconjurător, așa cum sunt împrejmuite toate monumetele istorice, acesta revenindu-i în sarcină tot constructorului. Mai lipsesec spațiile verzi și iluminatul arhitectural, care vor fi realizate de către municipalitate.