Elevii, între susţinerea corigenţelor şi admiterea în liceu

0
322

2S-au încheiat examenele de evaluare naţională, care au avut corespondent în admiterea în învăţământul liceal, nefinalizat încă, din considerente legislative, dar a rămas în derulare procedura prin care corigenţii sau cei care au situaţia şcolară anuală nefinalizată trebuie să şi-o actualizeze, cu toate drepturile ulterioare puse în practică. Mai mult, dacă tot vorbim de admiterea în liceu, s-au finalizat, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, listele cu elevii aflaţi în condiţii speciale, admişi în unităţi de învăţământ preuniversitar, ciclul superior.

 În conformitate cu art. nr. 200 din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 5115/2014, încheierea situaţiei şcolare a elevilor amânaţi pe semestrul al II-lea al anului şcolar în curs, a celor amânaţi pe primul semestru şi a celor care nu şi-au încheiat situaţia şcolară sau au fost amânaţi anual se poate face într-o perioadă stabilită de conducerea unităţii de învăţământ respective, înainte de sesiunea de corigenţă. Elevii amânaţi, care nu promovează la una sau două discipline din sesiunea de examene privind încheierea situaţiei şcolare a celor din această categorie, se pot prezenta la corigenţă.

„În perioada 29 august – 2 septembrie, clasele din ciclurile primar, gimnazial , liceal şi profesional (altele decât anii terminali), precum şi cele de la postliceal sau şcoli de maiştri desfăşoară astfel de examene. Elevii care nu au promovat la o singură disciplină sau la un singur modul au dreptul să solicite reexaminarea, dar acest bonus se poate acorda numai de conducerea instituţiei de învăţământ, justificat, în cazuri speciale. Cererea de reexaminare se depune la secretariatul unităţii de învăţământ, în 24 de ore de la afişarea rezultatelor, iar reevaluarea se desfăşoară în perioada de 48 de ore de la depunerea solicitării, însă nu mai târziu de la data începerii corigenţelor pentru noul an şcolar. De asemenea, cei care nu au promovat sau au fost amânaţi, care nu se pot prezenta la examene, din motive temeinice, trebuie să dovedească, în cel mult şapte zile lucrătoare de la data examenului, cu acte care să ateste imposibilitatea prezentării, pot participa la o dată ulterioară, stabilită de Consiliul de Administraţie al şcolii, dar nu mai târziu de debutul anului de învăţământ. În situaţii excepţionale (îmbolnăviri cu tratamente ambulatorii, internări în spital etc.), Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj poate aproba susţinerea examenului şi după începerea anului şcolar”, a precizat prof.  Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Admitere în învăţământul liceal.cotescu-nicusor

Repartizarea la admiterea în liceu merge înainte

Până în prezent, s-au desfăşurat două etape de admitere în liceu, iar de la 1 august a început cea de-a treia. „La începutul acestei luni a debutat cea de-a treia etapă, destinată candidaţilor din seria curentă şi celor din anii anteriori, care nu împlinesc 18 ani la data începerii cursurilor din anul 2016/2017, prin afişarea locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. La începutul lunii viitoare (1-2 septembrie), va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio etapă anterioară ori nu au fost repartizaţi, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior. De asemenea, s-a finalizat şi distribuirea tinerilor aflaţi în condiţii speciale (gemeni; mai aproape de domiciliu; studii gimnaziale efectuate în străinătate, echivalate etc. )”, a mai spus Nicuşor Cotescu. Referitor la acest ultim aspect, datele sunt următoarele: nouă cazuri de gemeni care au dorit să înveţe în aceeaşi şcoală, trecându-se peste ultima notă de admitere, instituţiile şcolare dorite fiind Colegiile Naţionale „Carol I”, „Fraţii Buzeşti”, „Gheorghe Chiţu”, „Ştefan Velovan”, „Nicolae Titulescu” şi Liceele „Henri Coandă” şi „Charles Laugier”. Doi dintre solicitanţi, absolvenţi în alte localităţi, au cerut să fie aproape de casă, iar alţi doi, cu studii gimnaziale în străinătate, au fost admişi în Craiova, la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, respectiv Liceul „Traian Vuia”. În total, au fost depuse 26 de solicitări, 22 dintre ele fiind aprobate. Cei care au fost respinşi vor intra în cea de-a treia etapă de repartizare, amintită deja.