Ieri : Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Bazias) a fost în creştere

0
754

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Bazias) ieri dimineaţă a fost în creştere, până la valoarea de11400 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s).

Debitul Dunării aval Porţile de Fier a fost în creştere la Gruia, Calafat şi Bechet.

La ora prânzului s-a situat peste COTA DE ATENTIE:

Cota mira = 690 cm;  Q =11220 mc/s, (CA  +80 cm). Tendinta este de crestere

  • La ora 12.00 se situează peste COTA DE INUNDATIE:

– pe fluviul Dunărea, la s.h. Calafat Cota mira = 645 cm ; Q =11360 mc/s, (CI +45 cm). Tendinta este de crestere.

– pe fluviul Dunărea, la s.h. Bechet Cota mira = 659 cm; Q = 11580 mc/s, (CI + 59 cm). Tendinta este de crestere.

Pe fl. Dunarea, conform  prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru astazi, ora 06.00 = 11460 mc/s.

             Debite defluente instantanee la PF1 si PF2, la ora 06.00:

Debitul defluent la PF1 =11609 mc/s.

Debitul defluent la PF2 =12009 mc/s.

 In urmatorul interval de 24 de ore, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei  INHGA-CNPH, va fi in crestere, pana la valoarea de11600 mc/s, situandu-se peste  media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s).

Pentru intervalul 09.06.2019-13.06.2019, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere in prima zi pana la valoarea de 11700 mc/s, apoi va scadea, pana la valoarea de 11200 mc/s, la sfarsitul intervalului de prognoza, situandu-se peste mediamultianuala a lunii iunie (6400 mc/s).

Se mentine in vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICA, nr. 32 din 05.06.2019.

1.Oras Bechet

Conform informatiilor preluate de la observatorul ABA Jiu, datorita cresterii nivelului fluviului Dunarea, la SPET Bechet a fost inundata parcarea pentru autoturismele angajatilor pe o lungime de 100 m, cu o latime de 50 m si o inaltime a lamei de apa de cca.10 cm.

 

      2.Oras Calafat, zona Ciupercenii Vechi

In cursul zilei de ieri, 06.06.2019, ABA Jiu prin SGA Dolj a intervenit in zona Ciupercenii Vechi, pentru aparerea a 4 gospodarii, prin efectuarea unui dig format din saci cu nisip si folie.

3.Com. Piscu Vechi, dig Duvalmu

 In cursul zilei de ieri, 06.06.2019, ABA Jiu prin SGA Dolj a intervenit pe o lungime de 100 metri, printr-o lucrare de combatere a infiltratiilor, in capatul aval pe digul Duvalmu, care apara satul Pisculet, din com. Piscul Vechi.

Se continua monitorizarea si supravegherea zonelor riverane fl. Dunarea, pana la revenirea situatiei la normal. “Din momentul instuirii CODULUI GALBEN si PORTOCALIU, Conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica si a trecut laluarea tuturor masurilor de monitorizare permanenta a evolutiei situatiei hidrometeorologice”, se precizează în comunicatul ABA Jiu.

S-au luat masuri pentru monitorizarea permanenta a nivelurilor si debitelor pe fluviul Dunarea  la statiile hidrometrice din arealul vizat, marind frecventa de citire si transmitere a datelor privind evolutia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilita in conformitate cu marimile caracteristice de apararare, potrivit instructiunilor I.N.H.G.A si a Ordinului Comun MMP/ MAI nr 1422/192//2012 in flux rapid  pana cand nivelurile vor scadea sub COTELE DE APARARE.

Pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, impreuna cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat ale localitatilor riverane fluviului Dunarea, in eventualele interventii operative de interes local.

Pe sectorul de Dunare aferent judetului Dolj, Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj, gestioneaza situatia prin monitorizare  permanenta si transmitere de date din teren, de pe digurile de aparare, aferente sectoarelor Dabuleni– Ostroveni,respectiv Zaval –Calafat. SGA Dolj este pregatit sa intervina cu personal muncitor si utilaje din dotare, daca situatia o impune.

” Mentionam ca pe sectorul de Dunare aferent judetului Dolj, sunt supuse riscului de inundatie, toate zonele cuprinse intre dig si mal pe sectoarele indiguite, iar pe sectoarele neindiguite, toate zonele aflate in albia minora a fluviului. Întreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin  S.G.A. Dolj si S.G.A. Mehedinti, in permanenta colaborare cu Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Dolj, respectiv Mehedinti si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta  al judetului Dolj, respectiv Mehedinti”, se precizează în comunicatul ABA Jiu.