Ziua Şcolii „Barbu Ionescu” din Urzicuţa, la a 15-a ediţie

0
714

Deşi prinşi cu treburile lor, an de an, pe 7 mai, locuitorii din comuna Urzicuţa se strâng cu toţii în centrul comunei, pentru a sărbători ziua Şcolii Generale cu clasele I – VIII “Barbu Ionescu” din localitate. Manifestările organizate şi ieri, cu acest prilej, le-au oferit privitorilor momente inedite, de la dansuri până la concursuri sportive. Ziua Şcolii este legată de primul învăţător al acestei comune, Barbu Ionescu, fiu al satului, care s-a născut la 28 aprilie 1865 şi a trecut în nefiinţă pe 7 mai 1923. Aşa se face că, la comemorarea a 75 de ani de la moartea acestuia, s-a stabilit ca ziua de 7 mai să devină “Ziua şcolii”, prima ediţie fiind sărbătorită pe 7 mai 1998.

A devenit deja tradiţie ca, în fiecare an, programul manifestărilor organizate de Ziua Şcolii „Barbu Ionescu” să fie precedat de depuneri de coroane la mormântul ctitorului, apoi la monumentele dedicate eroilor căzuţi la datorie în cele două Războaie Mondiale. Toţi invitaţii, cadre didactice în activitate şi pensionate, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, consilieri locali şi părinţi ai elevilor, s-au mutat apoi în sala sporturilor pentru alocuţiuni, programe artistice şi sportive. Sub coordonarea unui colectiv de cadre didactice format din Manuela Gruia, Grigorie Liliana, Anghelia Floriana, Bărăscu Monica-Ileana elevii au prezentat mai multe momente interesante – dansuri moderne, scenete din I. L. Caragiale, şezătoare cu elevii claselor I-IV, dansuri populare, la final fiind organizate şi întreceri sportive.

Directorul Şcolii „Barbu Ionescu”, Manuela Gruia, le-a explicat celor prezenţi că îşi propune ca în unitatea de învăţământ pe care o conduce să se practice o educaţie de calitate, iar şcoala să fie integrată nevoilor sociale ale comunităţii, cu o ofertă educaţională diversificată, la nivelul cerinţelor europene. Într-o atmosferă festivă a fost prezentat şi al patrulea număr al revistei şcolii – revistă care apare anual, de ziua şcolii.

Elevii premianţi vor ajunge să viziteze Plevna şi Griviţa

Primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu, le-a vorbit celor prezenţi la eveniment despre mândria de a fi român şi integritatea naţională, dându-l exemplu pe Barbu Ionescu, şi a promis că va face toate demersurile necesare ca elevii premianţi de la şcoala din localitate să ajungă să viziteze Plevna şi Griviţa, unde românii au scris o pagină importantă din istorie: „Iată că am ajuns la un jubileu, a 15-a aniversare a Zilei Şcolii ”Barbu Ionescu” din Urzicuţa, aniversare care are loc din iniţiativa profesorului Gheorghe Ioncea, din păcate trecut în nefiinţă prematur. În memoria dânsului şi a altor cadre didactice care ne-au părăsit în ultimul an, propun păstrarea unui moment de reculegere… Nu vreau să vă plictisesc, ştiu că aveţi înainte o zi plină de evenimente şi emoţii, dar aş dori să vă spun câteva din gândurile mele. Am să încep cu mândria de a fi român, de a te fi născut aici, dintr-un popor harnic şi înţelept, constituit în urmă cu 2000 de ani, care indiferent de furtunile ce s-au abătut asupra lui, a ştiut să-şi păstreze integritatea şi unitatea naţională. Au fost mulţi aceia care s-au sacrificat, care şi-au riscat libertatea şi viaţa pentru limba română şi unitatea acestei naţii, dar au fost mulţi şi cei care au luptat pe frontul nevăzut al instruirii şi pregătirii noilor generaţii. Unul din aceşti militanţi a fost şi ctitorul învăţământului din Urzicuţa, Barbu Ionescu. Fiţi mândri că sunteţi elevii acestei şcoli, care este una din cele mai frumoase din judeţ, ascultaţi sfaturile cadrelor didactice care nu sunt duşmanii voştri, luptaţi din greu cu notele mari, pentru a putea apoi să vă realizaţi visele. Ştiţi că de felul meu nu fac promisiuni fără acoperire, şi fiindcă am vorbit la început despre eroi şi mândria de a fi român, voi încerca să fac demersurile necesare pentru ca premianţii Şcolii ”Barbu Ionescu” să poată vedea în acest an Plevna şi Griviţa, locuri unde noi, românii, am scris o pagină de istorie. Vă doresc multă sănătate, putere de muncă şi ambiţie în realizarea viselor şi speranţelor dumneavoastră”.

„Acest proiect va îmbunătăţi viaţa comunităţii”

În ultimele zile, administraţia locală din Urzicuţa a intrat „în priză”, mai mult ca de obicei. Asta pentru au o şansă la realizarea unui proiect pentru care au muncit mult şi în privinţa căruia îşi pierduseră speranţele că vor mai primi finanţare. Luna trecută, pe 19 aprilie, Primăria comunei Urzicuţa a primit o înştiinţare de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, conform căreia  Proiectul Integrat al localităţii, iniţiat, depus şi declarat eligibil în anul 2009, dar care nu a obţinut finanţare la momentul respectiv, va fi reevaluat acum, în vederea finanţării. Angajaţii Primăriei Urzicuţa au depus eforturi susţinute, ca până pe 27 aprilie a.c., să refacă toată documentaţia necesară şi să obţină toate avizele care expiraseră. Primarul Florea Grigorescu spune că toţi funcţionarii au făcut eforturi susţinute pentru a se putea încadra în timp şi este convins că, dacă proiectul va primi finanţarea, aşa cum îşi doresc cu toţii, se va putea îmbunătăţi şi mai mult viaţa comunităţii. „Pe 19 aprilie, am fost notificaţi că Proiectul Integrat al comunei Urzicuţa, depus în anul 2009, calificat eligibil dar care nu a obţinut finanţare în urma procedurii de selecţie, va fi reevaluat acum în vederea finanţării. Am o vorbă de la tata, fie iertat, copiii şi salariaţii trebuiesc lăudaţi în somn, dar de data aceasta vreau să le mulţumesc tuturor pentru eforturile depuse într-un interval de timp foarte scurt pentru reactualizarea unor avize şi documente solicitate, pentru a putea depune în timp documentaţia la APDRP, pentru că ultima zi a fost 27 aprilie. Acum sunt convins că vom obţine finanţare pentru proiect, mai ales că vineri a avut loc vizita în teren a experţilor, vizită care a decurs bine. Pot spune acum cu satisfacţie că, în curând, locuitorii comunei se vor bucura de străzile principale asfaltate, circa 7,5 km, vom căuta să schimbăm atitudinea faţă de şcoală a unor familii marginalizate social, prin înfiinţarea susţinerea unui centru de tip AFTER SCHOOL, vom dota căminul cultural cu o instalaţie de sonorizare performantă şi costume populare pentru formaţia de dansuri populare – toate acestea fiind componente ale proiectului nostru”, a declarat Florea Grigorescu.

 

Anul acesta se împlinesc 136 de ani de la prima atestare documentară a şcolii din localitatea Urzicuţa. Primele informaţii scrise despre şcoală provin de la învăţătorul Barbu Ionescu, care a predat în şcoala locală timp de 36 de ani, fără întrerupere, din 1887 şi până la 7 mai 1923, când a trecut la cele veşnice. Barbu Ionescu a fost unul dintre fondatorii învăţământului modern în comuna Urzicuţa, astfel încât de la acesta provin cele mai multe informaţii scrise, păstrate în arhiva unităţii de învăţământ. Cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la atestarea documentară a şcolii, în anul 1996, consiliul profesoral a hotărât schimbarea numelui şcolii în Şcoala “Barbu Ionescu”.

  MARIN TURCITU şi CARMEN ZUICAN