Sute de medici au protestat de Ziua Mondială a Sănătăţii, în faţa ministerului de resort

0
203

Sindicaliştii din sănătate au pichetat, ieri, sediul Ministerului Sănătăţii, iar ca răspuns la solicitările acestora, ministerul a început un studiu de impact privind plata şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare, au declarat reprezentanţii instituţiei. În jur de 200 de angajaţi din sistemul de sănătate au protestat între orele 12:00 – 14:00, în faţa Ministerului Sănătăţii, faţă de “ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor” şi “încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă”, potrivit Federaţiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica şi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România – C.F.S.M.R.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că se află în dialog cu organizaţiile sindicale care pichetează sediului instituţiei de Ziua Mondială a Sănătăţii şi că vor avea loc întâlniri în continuare. Ministerul a început şi un studiu de impact pentru a putea răspunde solicitărilor sindicaliştilor privind plata şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare.

„Organizaţiile sindicale din domeniu au un calendar de proteste pe care îl urmează, noi continuăm dialogul cu toate organizaţiile sindicale, fie că este vorba despre organizaţiile medicilor sau cele ale asistenţilor ca de exemplu SANITAS. Vom avea întâlniri în continuare. Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii vom face toate eforturile de a răspunde revendicărilor şi a susţine punctele de vedere ale personalului medical. În ceea ce priveşte revendicările personalului este vorba de legea salarizării care se discută în această perioadă şi nu se discută în cadrul Ministerului Sănătăţii, se discută în cadrul Guvernului, în ceea ce priveşte plata şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare, Ministerul Sănătăţii a început un studiu de impact pentru a putea să răspundem acestei solicitări a cadrelor medicale”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore.

Sindicaliştii “sunt indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, ce duce la scăderea alarmantă a calităţii actului medical”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor. Ei au protestat şi pe 31 martie, atunci când au pichetat sediul Ministerului Muncii după ce s-a anulat întâlnirea de la Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit să aibă între membrii din Comisia de Sănătate şi sindicalişti.

Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au protestat între 21 şi 27 martie prin grevă de tip japonez iar potrivit calendarului anunţat de sindicate, pe 11 – 17 aprilie va fi grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore. Dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, pe 18 aprilie medicii vor declanşa grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate medicală şi asigurarea urgenţelor.