Bătălia pe izlazul comunal

0
5083

Ca şi în alte locuri din judeţ, neînţelegerile primarului în mandat cu predecesorul său nu lipsesc nici la Negoi, iar şedinţa Consiliului Local, de ieri, a fost un alt exemplu în care cei doi s-au confruntat. Ultimul fitil ”aprins” îl constituie izlazul comunal, mai exact includerea acestuia, conform ordinii de zi, în inventarul domeniului privat al comunei, prin scoaterea din domeniul public. Lucrurile sunt însă mai complicate aici deoarece primarul Lidia Adriana Zavelea, deţinător a unei adevărate moşii – sute de hectare din comună fiind lucrate de firma proprie – poate fi uşor suspectat de consilierii locali că ar pune acum la cale o afacere cu izlazul din comună, pe care l-ar primeni pentru o eventuală concesiune. Primarul neagă toate aceste acuzaţii, explicând că tot acest demers a fost făcut pentru a adăuga alte câteva zeci de hectare la averea comunei.

Un scandal cu scântei s-a aprins, ieri, în şedinţa Consiliului Local Negoi. Protagoniştii au fost actualul primar Lidia Adriana Zavelea şi fostul primar, Sorin Voinea, care este acum consilier local. Cei doi şi-au trimis săgeţi pe marginea proiectului privind izlazul comunal, fiind susţinuţi, de o parte şi de alta, de colegii consilieri, grupaţi în tabere politice diferite. De cum s-a dat citire proiectului, consilierul PDL, Sorin Voinea, l-a întrebat direct pe primar ce se urmăreşte prin acest proiect. „Ce este cu suprafaţa de 597 de hectare? De ce trebuie să o trecem în privat? Suprafaţa face parte din domeniu public”, a spus fostul primar. Răspunsul nu a întârziat să vină. ”Nu, nu face parte din domeniul public. Ce este în extravilan nu face parte din domeniul public, este în privat”, a replicat imediat primarul Lidia Adriana Zavelea.

„Taci dracului din gură, nesimţitule!”

Situaţia izlazului comunal i-a băgat de tot în ceaţă pe unii dintre consilieri. S-a iscat întrebarea logică de ce, dacă tot se află în domeniu privat, mai este nevoie de încă o hotărâre prin care să se legalizeze acelaşi lucru. „Şi dacă este deja în privat, atunci de ce să îl băgăm din nou în privat?…”, s-a mirat consilierul local. Uimirea lui a rămas, din păcate, netratată pe moment. Alesul local nu a putut să primească vreo explicaţie în măsură să-i spulbere îndoiala cu care a intrat în şedinţă. Cu o rapiditate şi mai mare, de la colţ de masă, a venit o „torpilă” care nu avea absolut nici o legătură cu problema în discuţie. „Taci dracului din gură, nesimţitule. Nu te mai întinde tu că eşti şmecher în comuna Negoi…”. Consilierul care nu şi-a mai cenzurat limbajul este Chelu Vasile şi a intrat în consiliul local pe listele USL, fiind membru PNL.

„Nu este cumva vorba de o viitoare concesiune?”

Iscându-se o hărmălaie generală, primarul s-a simţit dator să intervină cu încă o explicaţie. „Este vorba de suprafaţa de izlaz, 597 de hectare, pentru că tot timpul s-a ştiut de 522 de hectare. În urma inventarierii pe legea 165 s-a descoperit o suprafaţă mult mai mare de izlaz”, a spus Zavelea Lidia Adriana, susţinută întocmai de secretarul comunei care îi stătea alături, umăr la umăr. „Nu există alte interese, nu este cumva vorba de o viitoare concesiune?”, a lansat o ipoteză consilierul local. A fost ca o mică bombă cu ceas care a declanşat atât primarul, cât şi consilierii susţinători ai acesteia. Pe toate vocile s-a strigat că nu este vorba de absolut nici un interes. Numele a diverşi cetăţeni din comună au fost invocate că ar fi muncit pământul fără acte, „la mică înţelegere”. La întrebarea care pământ, s-a dedus că ar exista o rezervă a localităţii considerată un adevărat „borcan cu miere” la care se poate apela în caz de nevoie.

Teoria primarului: terenul este în extravilan, deci în domeniu privat

Proiectul privind includerea izlazului comunal în domeniul privat a fost, în cele din urmă, aprobat cu majoritate de voturi, acestea venind din partea consilierilor PSD şi PNL. Primarul Lidia Adriana Zavelea a explicat ulterior, între două uşi, că nu s-a făcut nici o neregulă, lăsând să se înţeleagă faptul că fostul primar face doar nişte speculaţii fără susţinere. „Terenul este situat în extravilan şi deja este în domeniul privat. Noi acum nu am făcut altceva decât să mărim suprafaţa, de la 522 de hectare la 597 de hectare. Ne trebuia această hotărâre de consiliu ca să o dăm la APIA pentru a primi subvenţia”. Întrebată de ce diferenţa de 75 de hectare a fost depistată abia acum, Zavelea Lidia, ea însăşi deţinătoare unei societăţi agricole în comună, a precizat că „acum s-au făcut măsurătorile” şi, ca atare, trebuia făcută această modificare.

„Nu am auzit niciodată că acest islaz să fie în domeniul privat”

De cealaltă parte, fostul primar Sorin Voinea susţine că izlazul comunal nu a fost niciodată în domeniul privat până acum şi că, prin hotărârea de ieri, tocmai s-a făcut acest lucru. ”Sunt din anul 2000 în această primărie. Din 2000 în 2004, am fost consilier local, iar între 2004-2008 am fost primar. Acum, din nou, sunt consilier. Nu am auzit niciodată că acest islaz să fie în domeniul privat. Astăzi am auzit-o pentru prima oară pe doamna primar. De unde trag concluzia că, de fapt, astăzi a şi fost trecut. Modificarea suprafeţei este o găselniţă ca să mascheze această trecere”, a spus, după încheierea şedinţei, consilierul. Fostul primar spune că actual primar şi consilierii care o susţin „şi-au ascuns intenţia în spatele unei formulări ambigue. Dacă vă uitaţi cum sună proiectul, o să vedeţi că se propune includerea izlazului în domeniul privat, şi nicidecum modificarea suprafeţei, aşa cum ar fi trebuit să sune titulatura proiectului”.

„Există presiune asupra primarului pentru acest islaz”

Mergând pe logica fostului primar, izlazul comunal a fost trecut, în şedinţa de ieri, din domeniul public în domeniul privat fiind pregătit pentru o viitoare concesiune. „Eu ştiu ce presiune există asupra primarului pentru acest izlaz. Şi pe vremea mea au venit foarte mulţi, unii chiar de aici din sat, ca să le concesionez izlazul. I-am întrebat ce fac cu el pentru că unii nici nu erau crescători de animale. Ştim şi noi ce se poate face cu acesta: se depune o cerere la APIA şi se ridică subvenţia pe hectar. Să nu mai vorbim de faptul că tractorul primăriei se află în curte la doamna primar, tractor care a fost cumpărat pe mandatul meu din subvenţia pe care am luat-o de la APIA pe acest islaz”. Consilierul spune că există un interes vădit legat de acest izlaz, lucru care reiese din modul în care Primăria Negoi atribuie bani de la buget pentru întreţinerea acestuia. „Anul trecut am aprobat o sumă de 400.000 milioane de lei vechi, care înţeleg că nu au fost cheltuiţi. De ce am prevăzut anul acesta încă 600.000 de milioane de lei pentru acelaşi lucru? Nu sunt cam mulţi bani?”.

Proiectul CL Negoi, la mâna prefectului de Dolj

Punctul 4 al Dispoziţiei primarului nr. 184 din 3 aprilie a.c., prin care s-a convocat Consiliul Local al comunei Negoi în şedinţa ordinară de lucru sună astfel: „aprobarea includerii în inventarul domeniului privat al comunei Negoi a suprafeţei de islaz comunal de 597, 21 hectare, identificat conform legii nr. 165/2013”. Aşa cum este formulată iniţiativa respectivă, s-ar putea înţelege că anterior apariţiei legii 165/2013 suprafaţa respectivă nu fusese identificată. Pe de altă parte, Consiliul Local Negoi a încasat anul trecut, de la APIA, subvenţia care se atribuie la hectar. Anumite detalii rămân neclare, generatoare de suspiciuni. Izlazul comunal este un bun de interes general, adică în folosul întregii comunităţi şi, pe acest motiv, şi nu pe altul, se acordă subvenţii pentru întreţinerea covorului vegetal. Pe de altă parte, fiind un bun de interes general (dacă ne raportăm la legea 213/1998 – actualizată – privind bunurile proprietate publică), trecerea izlazului comunal din domeniul public în domeniul privat se face, după caz, prin hotărâre a guvernului, a consiliului judeţean (…) sau a consiliului local, dacă prin Constituţie sau prin lege nu se dispune altfel.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN