Consilieră de la POSDRU Oltenia, închisoare cu executare pentru luare de mită

0
286

O consilieră din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, care se ocupa de verificarea ţi avizarea proiectelor prin care firmele solicitau fonduri europene, a fost condamnată, săptămâna trecută, de Tribunalul Dolj, la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Femeia a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Craiova pentru că a cerut  512.425,08 lei, mai exact un procent de 10%, de la reprezentanţii unor firme ca să le avizeze favorabil cererile de finanţare. Ieri, femeia a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj.

Pe 31 iulie 2013 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care Aitana Dalina Bogdan, consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul Organismului Intermediar Regional Pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POSDRU) – Regiunea Sud – Vest Oltenia, era trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru luare de mită, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, „în cursul lunii februarie 2013, inculpata Bogdan Aitana Dalina, în calitate de consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, a pretins, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale beneficiare de fonduri europene, prin intermediul managerilor de proiect (denunţători în cauză), suma totală de 512.425,08 lei (echivalentul a 116.869,54 euro), reprezentând, în general, 10% din valoarea cererilor de rambursare. Banii au fost pretinşi pentru a aviza favorabil şi cu celeritate cererile de rambursare aferente proiectelor pe care inculpata le monitoriza în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, după cum au comunicat procurorii DNA Craiova la momentul respectiv.

Săptămâna trecută, pe 2 aprilie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat soluţia în dosar. Femeia a fost găsită vinovată şi a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Instanţa a obligat-o pe consilieră la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli judiciare. „Condamnă inculpata Bogdan Aitana Dalina la pedeapsa de 3 ani închisoare. Respinge acţiunea civilă fomrulată în procesul penal de partea civilă SC Rom Electronic Company SRL Craiova. Respinge acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice – Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Sud – Vest Oltenia. Obligă inculpata Bogdan Aitana Dalina la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj. Sentinţa nu este definitivă, astfel că ieri inculpata a declarat apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.